‘Circus zoals circus is bedoeld,’ schreef een volger onder deze foto die ik via Instagram op mijn Facebookpagina deelde. En daarmee slaat deze mevrouw de spijker op z’n kop.

Naar het circus? Nah…

Ik ben geen circusmens, verre van dat zelfs, maar wanneer ik de aanplakbiljetten van Circo Raluy Legacy in Tortosa zie hangen, is mijn interesse meteen gewekt. Geen Bassie & Adriaan taferelen, maar mooie plaatjes van een oude pierrot en sexy trapezemeisjes in jaren 20 pakjes. Zullen we dan toch maar….

Pippokarren

De kinderen hebben de afgelopen weken hard gewerkt op school, ze hebben een avondje uit meer dan verdiend. Dus rijden lief en ik even later naar het plein waar Circo Raluy Legacy for the time being is neergestreken. Opnieuw worden we aangenaam verrast. De enorme circustent staat namelijk niet op zichzelf, maar wordt omringd door een heel dorp van authentieke caravans met opschriften als biblioteca  en bar, Pippokarren en mooi gerestaureerde brandweer- en vrachtwagens, uit begin vorige eeuw.

Rariteitenkabinet

De rij is minstens 50 meter lang, de donderdagavond dat wij naar het circus gaan. Zoals gewoonlijk in Spanje, staan hele families – van 0 tot 88 –  opgedoft en wel geduldig te wachten en ik zie ook veel groepjes jongvolwassenen.

Pieksnor

Bij de ingang worden we verwelkomd door een ‘mislukte’ circusdirecteur in helderblauw pak en gezegend met pieksnor. Bigotis staat op de trap voor een antieke bar op wielen en schalt met luide stem: ‘Bienvenidos a todos.’

CLowns

De oude pierrot – later begrijp ik dat het opa Luis is, de grondlegger van Circo Raluy Legacy – zit op zijn troon voor een oude popcornmachine. Meisjes met veren springen vrolijk in de rondte met stokken vol suikerspinnen, En hoor ik daar nou een Nederlands draaiorgel? Net wanneer ik een foto wil nemen, krijg ik een bezem in mijn nek. Sandro grinnikt. Ik herken hem van de prenten langs de weg. De clown, maar dan eentje zonder rode neus.

Hooggeëerd publiek

Wat een show, wat een feestje. En zo grappig, ik heb de kinderen tijdens de twee uur dat de voorstelling duurde doorlopend horen lachen en ‘oehen’ en ‘aaaaahen’. En eerlijk is eerlijk, ook lief en ik hebben ons kostelijk vermaakt. Nu kan ik vertellen wat we zoals hebben gezien, maar volgens mij moet je gewoon zelf kijken. In Amposta of waar dan ook in Spanje, want dit geweldige circus trekt nog wel even rond.

In tegenstelling tot Nederland gaan niet alleen gezinnen naar het circus, maar ook jongeren en volwassenen zonder kroost.Pip heeft er zin in.Circusdirecteur Bigotis heet ons welkom.Circus Raluy Tortosa Ik vind de vrachtwagens van vroeger toch echt veeeeeeeeeeeeeeeeeeel mooier.
Van zo’n entree word zelfs ik blij.Met z’n vieren in de loge of roodfluwelen beklede stoeltjes. Hoe luxe wil je het hebben? Maar ook de buitenring heeft goed zicht vanaf de verhoogde en ronde bühne. Stilte in de zaal….Een verrassende act met stuiterende motormuizen.

Opa Luis Raluy speelt – samen met zijn kleinkinderen – een piepklein rolletje tijdens de show. Maar wel met verve, dat moet gezegd.

Praktische informatie

WAT: Circo Raluy Legacy
WANNEER: Not t/m 27 oktober 2019 in Tortosa
VOLGENDE STOP (Amposta van 30 oktober t/m 3 november 2019)
In december 

Mijn TIP!

Bestel de tickets online en je krijgt 20%, 30% of zelfs 40% korting. Wij betaalden 88 euro voor 2 ‘volwassen’ tickets en 2 ‘kinder ‘tickets. Is natuurlijk een hoop geld, maar we zaten dan ook frontrow, op rood fluweel. Dat dan weer wel. Bestel HIER via internet kaartjes voor Circus Raluy en krijg korting.

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.