Van half september tot begin oktober vieren de dorpen Deltebre, L’Ampolla en Amposta in de Ebro Delta ‘Festa de la Sega’. Om van heel dichtbij te zien, hoe de rijstpluk in zijn werk gaat, moet je op zondagochtend vroeg uit de veren. Festa de la Sega begint namelijk al om tien uur. (Ja, dat vinden wij vroeg voor een zondagochtend.) Na een paar weken keihard werken op hun nieuwe Catalaanse school zijn de meisjes toe aan een pyjamadag. Vind ik helemaal niet erg. Het voordeel van in je uppie op pad, is dat niemand zeurt of je nou-alsjeblieft-eens-die-camera-wilt-wegleggen?

Vieze voeten

Het is druk wanneer ik rond half elf arriveer bij Casa la Fusta in de buurt van het pittoreske dorpje Poble Nou de Delta. Op de afgeladen parkeerplaats zie ik natuurlijk weer meer dan één auto dubbel geparkeerd staan. Het duurt dan ook even voor ik een geschikte parkeerplek vind (lees: eentje waar mijn auto onmogelijk kan worden ingesloten).

Harde werkers

Respect voor de rijstplukkers – vaak mannen op leeftijd – Urenlang staan ze voorovergebogen en op blote voeten, in naar zwavel stinkende modder in te hakken op  het gewas. De balen worden vervolgens bijeen geknoopt, waarna ze op een soort grote arrenslee, door een machtig mooi paard naar het droge worden gebracht.

Twee uur en minstens driehonderd foto’s verder knort mijn maag. In Spanje geen fiësta zonder eten. Terwijl op het pleintje achter me nog maar eens de sardana wordt gedanst, door vrouwen én een hond in klederdracht, smul ik van een overheerlijk portie paella. Salut.

festa-de-la-sega-13

rijstpluk ebro delta

festa-de-la-sega-10

rijstfeest Ebro Delta

rijstfeest Ebro Delta

rijstfeest Ebro DeltaDe Sardana is de traditionele volksdans van Catalonië.rijstfeest Ebro DeltaKijk dit schatje nou shinen in klederdracht. Is ze niet mooi?

Delta Cowboys

festa-de-la-sega-2

festa-de-la-sega-6

festa-de-la-sega-5Sta je daar met je blote voeten in ijskoude, stinkende drek.

festa-de-la-sega-11

festa-de-la-sega-8

festa-de-la-sega-7

rijstplukfeest in Ebro DeltaMet de kids naar Festa de la Sega? Neem gerust een extra setje kleding en een grote vuilniszak mee.

Reisvideo

Praktische informatie

WAT: Festa de la Sega
WAAR: Volg de borden naar Restaurant LÉstany, La Casa de Fusta in Amposta
WANNEER: Zondag 1 oktober 2017
HOE LAAT: 10.00 uur tot 13.30 uur

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.