De zon bereikt vannacht haar hoogste punt. Vanaf morgen schijnt ze elke dag een paar minuutjes korter, tot op 21 december de winter begint en de dagen weer gaan lengen. Festa de Sant Joan, de start van de zomer wordt in Catalonië groots gevierd.

Festa de Sant Joan

In de hoop de zon extra kracht te geven, worden vanavond tijdens Nit del Foc – de nacht van het vuur – langs de hele Catalaanse kust enorme vreugdevuren opgestookt. Een traditie die al bestaat sinds de middeleeuwen. Catalanen geloven namelijk dat het vuur zuiverend werkt en hen bevrijd van ongeluk. Veel mensen nemen vanavond deel aan het vuur springen, maar ze verbranden ook oude meubels, schoolboeken en volgeschreven notitieblokjes met hun wensen voor volgend jaar.

Cava & Coques

Wil je verzekerd zijn van een goede plek op het strand, is het verstandig ruim voor zonsondergang een kleedje uit te gooien. Vanzelfsprekend zijn de xiringuitos (strandtentjes) tot diep in de nacht geopend, maar je kunt natuurlijk ook zelf een picknickmand meebrengen, gevuld met Cava & coques en een tax met extra dekens, warme/beschermende kleding en muggenmelk.

coques de sant joan
Cava en natuurlijk Coques. Dat wat de Catalanen eten en drinken tijdens de midzomernacht in Catalonië.

Al weken liggen de etalages bij bakkers vol met Coques, zoet of hartige anijsbrood gevuld met stukjes, fruit en noten en room. Op Festa de Sant Joan wordt dit speciale feestbrood gewoonlijk weggespoeld met cava.

Midzomernacht in Catalonië

Wie niet naar het strand gaat, viert Festa de Sant Joan thuis bij vrienden. Ook wij zijn uitgenodigd voor een zogenaamde Reveltes. We gaan het meemaken. Het wordt onze eerste Festa de Sant Joan. Geen idee wat we vanavond kunnen verwachten, maar ik stel me een soort zomers Oud & Nieuw voor, aan de rand van het zwembad met heel veel leuke mensen, lekker eten, muziek en vuurwerk.  Sinds deze week staan namelijk op elke hoek van de straat pop-up vuurwerkstalletjes.

Festa de Sant Joan met kinderen

Ook voor kinderen is Festa de Sant Joan een spektakel, maar onthoud dat het feest op stranden rond middernacht pas echt losbarst en de rotjes letterlijk om je oren vliegen. Onnodig om te zeggen – maar ik doe het toch – dat dit voor kinderen best beangstigend kan zijn.

Waar is het feest?

Niet uitgenodigd bij vrienden thuis?  Langs de Catalaanse kust zijn genoeg leuke feestjes. Klik op de flyers voor meer informatie. Sant Joan is een officiële feestdag ter ere van de beschermheilige Sant Joan valt op 24 juni. Catalanen slapen op deze dag hun roes uit en winkels en restaurants zijn vandaag gesloten.

Felic Nit de Sant Joan | Midzomernacht in Catalonië

 

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.