Het loopt tegen zevenen als we op weg naar huis de wijnhoofdstad van de Terra Alta passeren. De terrassen langs Avenguda de Catalunya zitten stampvol: hele families zitten in hun zondagse kleren te wachten op dat wat komen gaat. Gandesa maakt zich op voor het jaarlijkse festa major. Thuis moet nog maar even wachten.

Festa Major in Gandesa
Monumenten van Spaanse wijn? Klik op de foto!

24/7 Feesten

Op het pleintje voor Societat Unitat Gandesa vinden we een leeg tafeltje. Het bord naast de ingang van het ‘buurthuis’ zegt genoeg: Obert 24h totes les festes. Niet voor te stellen toch! Deze fiësta duurt vijf dagen! 5x 24/7 feest! Ik word al moe bij de gedachte. ‘Maar tussen vier en zeven uur in de ochtend is het niet echt druk in de sociëteit,’ antwoord de barman lachend op mijn vraag of ik de boodschap goed heb begrepen.

Festa major Gandesa | Hossend door de hoofdstraat

Trommelgeroffel. De meisjes veren op en rennen naar de straat, om even later opgewonden terug te keren. ‘Mam, snel, het lijkt wel carnaval.’ Gegantes en cubezusdos, de plaatselijke gralla fanfare en karren vol pubillas. Maar ook een babyblauwe oldtimer met op de achterbank de voor het feest gekozen ‘prins en prinses’ van wijnhoofdstad Gandesa.  

Festa major Gandesa | Brabants tintje

van de Catalaanse Deurzakkers tot hits van Shakira, een zwangere ‘Conchita’, heksen met puntmutsen, smurfen, doodshoofden, stieren, rode lap, een heuse meisjestoreador, gillende keukenmeiden, elkaar voortduwend in boodschappenkarretjes, lallende boerenzonen die met een fles cava aan de mond de trekker besturen en natuurlijk confetti. Heel veel confetti. Zoveel, dat je er wel in moet duiken. Althans, dat vinden de mini-me’s. Binnen no time zien ze blauwwit. 

Festa major Gandesa | Kneuterigheid ten top

Geen festa major zonder kermis. Ook in Gandesa spotten we botsauto’s en een draaimolen, maar helaas niet de ‘Hulk’, de favoriete attractie van de meisjes tijdens Festes de la Cinta, hét buurtfeest in Tortosa. Laat staan een Booster XL of een achtbaan. Kneuterig, is het woord dat in me opkomt, als we over de Catalaanse plattelandskermis slenteren. Een kermis zoals ik die uit mijn jeugd herinner. Simpele snoepkarretjes, een hoekje met tafelvoetbaltafels,  een ballenbak, springkussens en stieren op een stok. Daar willen de meisjes wel op. Echt heftig schudden de stieren niet, maar dat mag de pret niet drukken.

Wijnkathedraal in Gandesa
Dat Gandesa dé wijnhoofdstad is van de Terra Alta, is duidelijk terug te zien op de kar met pubilla’s. Of je nou wel of niet van wijn houdt, een bezoekje aan de modernistische wijnkathedraal in Gandesa, is een must. Klik op de foto voor alle wijnkathedralen in Tarragona.

Festa Major Gandesa | Kermis

Wat ook opvalt, is de sfeer. Die is gemoedelijk. Wordt de sfeer op Nederlandse kermissen na zonsondergang vaak een beetje grimmig, in Catalonië  is dat anders. Voor negen uur hoef je echt niet naar de kermis te gaan, dan loopt er geen kip. Hoe later je komt, hoe gezelliger het wordt. Misschien vanwege de grote getallen kinderen, die hier nooit naar bed lijken te gaan. Zelfs rond middernacht kan je in de botsauto’s worden ‘geramd’ door een achtjarige of een vader met een peuter op schoot.

Praktische informatie

WAT | Festa Major de Gandesa
WAAR  In het centrum van de stad (Centre del Municipi)
WANNEER | De belangrijkste dagen vallen in het eerste weekend van september

Bewaren

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.