Op het dorpsplein in Amposta word ik bijna omver gereden. Door een rolstoel zonder bestuurder nota bene. Nog voor ik goed en wel kan reageren, schieten voorbijgangers in de lach. Zie je wel, ik word gewoon in de maling genomen. Ik weet niet waarom, maar deze vorm van theater doet met denken aan de Parade, toen de Parade nog geen Parade heette. Welkom op Festicam straattheater festival in Amposta, de Nederlandse Parade van vroeger.

Theaterfestival Festicam Amposta
Stadshotel Amposta? Klik op de foto!
De Nederlandse Parade van vroeger

Een festival waar ik voor een ‘kwartje’ entree – zonder het te weten – de hoofdrol speelde in een menselijke cavia-race en ik het publiek boven me hoorde lachen, gieren, brullen. Daar moest ik aan denken, toen ik bijna van mijn sokken werd gereden door een onbemande rolstoel op Playa de Ajuntament.

Straattheater festival in de Ebro Delta

FestiCAM is dus zoiets als de Nederlandse Parade, uit de tijd dat de Parade nog geen Parade heette.  Het driedaagse internationale straattheater en circusfestival in Amposta is net zo kneuterig als de Parade van toen. Kleinschaliger en veel minder druk en geen dranghekken, maar met dezelfde absurdistische theatershows.

Labyrint FestiCAM in Amposta

Op vrijdagavond rond een uurtje of zeven is het nog rustig op Plaça Ramon Berenguer, maar voor Spaanse begrippen is het natuurlijk nog heel erg vroeg. Als een magneet worden de meiden naar het vernuftig in elkaar gezette Labyrint getrokken, een doolhof van ijzeren spijlen en lappen rood fluweel. ‘Wij zitten daar’, roep ik nog, maar ze zijn al naar ‘binnen’.

Straattheater festival Ebro Delta

Op het terras voor Baccalaneria – zoals de naam doet vermoeden is in alle gerechten en tapashappen de gezouten vis bacalao verwerkt – is nog een tafeltje vrij. Vroeg zijn, heeft zo z’n voordelen. Vanaf onze plek hebben we perfect zicht op de metershoge schommel en de leden van theatergezelschap ORIOL ESCURSELL, die zich warm dansen, voor zoals ik het nu kan zien, een bijzondere danshow. 

Frontrow @ Festicam in Amposta

We zitten frontrow tijdens een optreden van de plaatselijke drumband. Man, wat zijn ze goed. Later, wanneer de vishapjes worden opgediend, krijgen we gezelschap van Les Tonys. Het blues brother achtige duo is al net zo hilarisch als die onbemande rolstoel die te pas en onpas aanschuift en nieuwsgierige ‘patiënten’ vervoerd van tafel naar tafel. Ook Pip en vriendinnetje Avihya stappen in, voor een rondje scheuren over het plein

Keuzestress | Straattheater festival in de Ebro Delta

Het weekend zijn er weer andere acts, lees ik in de folder. Het is dat al een afspraak hebben met vrienden om naar een destilleerfestival in Prat de Comte te gaan, anders….

Wat is Festicam Amposta?

Hooggeëerd publiek. Komt dat zien FestiCAM is een straattheater festival in de Ebro Delta. Vijf dagen lang, staat het normaal gesproken slaperige provinciestadje Amposta in de Ebro Delta, in het teken van circusworkshops, straattheater, trapeze -acts, zang, dans, lekkere happen en heel veel gezelligheid..

Praktische informatie

WAT | Festicam Amposta | Straattheater Festival in de Ebro Delta
WAAR | In het centrum van Amposta
WANNEER | Tweede weekend van oktober
ENTREE | Gratis

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.