Ruim 500 kilometer meet wandelpad GR92. Een suffe naam voor een spectaculair wandelpad langs de Catalaanse kust. wandelpad GR92 begint bij Portbau in het Franse grensgebied en voert langs de kust naar beneden, tot voorbij de Ebro Delta. Wij liepen in december 2015 slechts een klein deel van de GR92. Een kilometer of vier maar, van punta Cap Roig tot het strand van Santa Llucia en weer terug.

Mooie wandeling langs de kust van Ampolla | Ontdek de Costa Dorada

Een fijne wandeling die voert door Mediterrane begroeiing met olijven, cactussen en pijnbomen. Langs lage struiken, ruige rotsen steile kliffen en kapen. Met uitzicht op wonderschone baaien met voor zich sprekende namen als Cala Buena.

Het is eind december, maar nog steeds heerlijk weer. Rond de 22 graden, zonnetje en weinig wind. Licht verhit bereiken we platja Morro de Gos. Tot grote vreugde – we zijn zoals gewoonlijk weer onvoorbereid vertrokken zonder water – ontdekken dat de enige chiringuito die dit strand rijk is. En beter, het strandbarretje is gewoon geopend. Bij de hoogbejaarde uitbater bestellen we ijsjes en twee ijskoude cervezas. Salut.

Ontdek hier de mooiste stranden Terres del Ebre

Wandelpad GR92

Ons startpunt is bij de – gratis – parkeerplaats van restaurant Perales  in L’Ampolla. Oh, wat verheug ik me op een after-kerstlunch met paella, die ik mezelf heb beloofd op de weg terug. Helaas, Perales blijkt de laatste en eerste week van het jaar gesloten.

Rotsachtige paden, klimmen en klauteren, stenen gooien in het water. Avontuur voor jong en oud.Mooi plaatje hè? Wil je net als wij eerst wandelen en dan lunchen met Paella de Marisco? Plaats je bestelling vóór vertrek. Wacht je met bestellen tot na de wandeling, dan duurt het nog minstens een uur voor je maaltijd wordt geserveerd. En dat wil je niet, als je maag rammelt van de honger.

Wandeling Catalaanse kust

Restaurant Perales is ook dé plek voor een romantisch diner voor twee. Vanaf het terras kijk je op de Middellandse zee en zit je eerste rang voor hopelijk een mooie zonsondergang. In het zomerseizoen kan het – zeker op vrijdag en zaterdagavond  – druk worden bij Perales. Even reserveren dus. En natuurlijk niet voor negen uur.

Zie je jezelf al zitten op dit bankje? Beetje mijmeren over de zin des levens, met uitzicht op de azuurblauwe Middellandse zee. In de maanden juni, juli en augustus worden in deze tuin geregeld toneelstukken en concerten georganiseer. Voor meer info, check de website.

Jardin Botanic de Cap Roig, de botanisch tuin ten zuidwesten van Calella, staat in december nog niet in bloei. Wat zal het hier in de zomermaanden mooi zijn als de oleander bloeit. Cala Buena doet haar naam eer aan.

Meer info over wandelvakanties langs dit deel van de Catalaanse kust? Check de website Wandelen met Wim.

Handig om te weten

  • De totale lengte van de wandelpad GR92 is ruim 500 kilometer.
  • Een mooie uitdaging is de wandeling vanaf Barcelona naar het eindpunt in de Ebro Delta. Langs de GR92 liggen veel hotels en B&B’s. De trein brengt je via Tarragona weer terug naar Barcelona.
  • Het voorjaar is de mooiste tijd om de GR92 te lopen. Dan groeit en bloeit de natuur en zijn de stranden nog relatief rustig. Hoogzomer loopt de temperatuur snel op tot boven de dertig graden en er zijn ook veel meer toeristen.
  • De route langs wandelpad GR92 is redelijk goed gemarkeerd met rood witte bordjes. De lokale routes (Cami de ronda) zijn gemarkeerd met een gele streep. Op kruisingen zijn vaak bewegwijzeringsbordjes geplaatst

Bewaren

4 comments

 1. Oh Sandra, Wat goed te horen. Ik heb het voorgelegd aan mijn buurvrouwe, maar zij wist het niet en zou een ander vragen. Nog geen terugkoppeling gehad….dus vandaar dat je nog niet van mij had gehoord. Maar ik ga het opnemen in mijn blog. Is heel fijne en relevante info. Groetjes Petra En ps. mooie wandelvakantie.

 2. Dank je wel, inmiddels heb ik een nederlandse organisatie gevonden. Oliva travel, zij doen in ieder geval wandelingen in Spanje met bagage vervoer. Maar ik hou me aanbevolen. En zal zeker je FB liken!

 3. Bon Dia Sandra, Bedankt voor je compliment. Ik heb geen idee wbt je vraag. Ik wil het navragen bij mijn buurvrouw, zij is van hier. Ik hoop het je snel te laten weten. PS Ik waardeer het enorm als je mijn FB liked. Blijf je meteen op de hoogte van al het leuks in de buurt van de GR92.

 4. Hi Petra, wat een leuk blog heb je! Ik kwam hier terecht via jouw link op de wereldvrouwen Facebook pagina. Weet jij toevallig of er reisorganisaties zijn die voor de GR92 aan bagage vervoer regelen? Wij willen graag een kleine week op deze route wandelen, maar niet zelf met zware rugzakken tillen :). Ik heb zelf al veel gegoogeld, maar het niet echt gevonden.

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.