Onder me glinstert de voorste helft van een sardine. Als een veertje dwarrelt de gehalveerde vis de donkere diepte in. Zonlicht kleurt de schubben blauw, geel, groen, rood, roze en paars. Gebiologeerd staar ik door mijn duikbril naar het kleurige schouwspel in de stille onderwaterwereld. Een paar meter diep steekt een duiker van Tuna Tour Ametlla zijn duim op. Daar gaan ik dan, zwemmen met tonijn. Blauwvintonijn wel te verstaan. En die zijn me toch een partijtje groot! Een haai is er niets bij.

Zwemmen met tonijn bij Ametlla de Mar
Op zoek naar een heerlijke 6-persoons vakantievilla met zwembad in Ametlla de Mar. Klik op de foto voor meer info en boeken.

Tuna Tour Ametlla

De duiker van Tuna Tour Ametlla steekt zijn duim op! Honderden belletjes borrelen richting wateroppervlak. Ik zwaai terug. En dan…. als een bliksemschicht schiet een blauwvintonijn voorbij, rakelings langs mijn watertrappende voeten. Een megavis, minstens drie keer groter dan ikzelf. Hap. Weg is de halve regenboogvis. Weg is ook de blauwvintonijn, die hem in een splitsecond heeft verorberd.

Zwemmen met tonijn

Plons, plons, plons. Achter me landt een nieuwe lading aas in de pool. De stukken vis worden vanaf het dek van de catamaran naar beneden gegooid. Mijn oudste slaakt een kreet. Paniek in haar stem. ‘Mam, ik wil terug naar de boot.’ Ook de jongste hoor ik gillen, maar dan van opwinding.

Tuna Tour Ametlla

Mijn dochter is niet de enige die zwemmen met tonijnen eng vindt. Van de 12 snorkelaars die zich enthousiast in het enorme Balfegó-pool laten glijden, beklimt binnen vijf minuten de helft weer het trappetje naar het veilige dek van de catamaran.

Ook de poes houdt van ….

Tuna Tour Ametlla 

Ik houd me vast aan de safetyline, die de pool in tweeën  splitst en trek mijn dochter tegen mijn zij. Zachtjes praat ik op haar in, herhaal wat Rosa van Tuna Tour Ametlla – het meisje dat ons de tickets verkocht – heeft gezegd. Dat blauwvintonijnen nooit in botsing komen met mensen. Of erger: voeten aanzien voor een stukje aas.  Dat ze banger zijn voor ons, dan wij voor hem. Met haar voeten hoog opgetrokken hangt ze aan me. Een diepe zucht en dan gaat de duikbril weer op.

Meer familie-uitjes aan de Costa Dorada? Lees ook mijn blog met 50 tips voor het hele gezin

Jaws, maar dan anders

Donkerblauwe rug, zilverkleurig op de buik. Gestroomlijnd. Een bonk spieren. Spitse snuit, kleine oogjes, een zuinig bekkie. Hun neonkleurige stekels steken fel af tegen de donkere Middellandse zee. De rugvin is minder driehoekig dan die van een haai, maar toch! Als dit niet zo’n waanzinnig coole ervaring was, had ook ik het vast keihard uitgegild.

Zwemmen met tonijn | Unieke ervaring

‘Wij hebben gezwommen met tonijnen.’ Wanneer Marvy en Pippa ons avontuur aan familie en vriendinnetjes vertellen, horen ze negen van de tien keer: ‘Oh, leuk! Ik heb ook eens met dolfijnen gezwommen.’ Dat ze verkeerd worden verstaan, is begrijpelijk. Met tonijnen zwemmen kan namelijk maar op een paar plekken in de wereld en in Catalonië pas sinds de zomer van 2015. Met dank aan de Balfegó Grup, een familie van tonijnkwekers uit Ametlla de Mar.

Ook zwemmen met blauwvintonijn?

Sinds de blauwvintonijn is uitgeroepen tot bedreigde diersoort, gelden strenge internationale beperkingen op de tonijnvangst. Maar één maand per jaar op blauwvintonijn worden gevist. Om het hoofd boven water te houden.  Het personeel te redden van elf maanden gedwongen werkloosheid, verlegden directeuren en neven Manel Balfegó en Pere-Vicent Balfegó hun focus naar het toerisme. Een juiste keuze, het familiebedrijf was gered. Tegenwoordig zijn Pere Vicent en Manel met veel plezier kapitein op hun eigen catamaran en varen beiden twee keer per dag uit naar de Balfegópools

Als laatste eruit en het meest gezien van iedereen! Best stoer, al zeg ik het zelf.is Een beetje raar idee is het wel…eerst zwem je met tonijnen, daarna liggen ze in stukjes op je bord.

Niet alweer een broodje tonijn! is een superhandig boekje met 50 snelle één persoonsrecepten voor lunchgerechten op kantoor

Hotel tips Ametlla de Mar

Mas de la Forastera puur Spanje gevoel deze mooi gerestaureerde, volledig ingerichte mas.

Casa Lupe fietsen, barbecue, vaatwasser, flatscreen tv. Gemak dient de mens in dit fijne appartement met uitzicht op zee.

Cases del Pescadors ligt op 1 minuut lopen van het strand. Dit ruime appartement heeft 2 slaapkamers, een gemeubileerd terras, gratis WiFi en parkeergelegenheid.

Cijfers & zo

 • Tonijnen halen met gemak snelheden tot 75 kilometer per uur
 • De grootste blauwvintonijn ooit gevangen was 4,5 meter en had een lichaamsgewicht van 684 kilo
 • Blauwvintonijnen wegen maximaal 900 kilo
 • Sinds de blauwvintonijn tot bedreigde diersoort is uitgeroepen, mag er maar 31 dagen per jaar op hen worden gevist.
 • Dit gebeurt met netten die een lengte hebben van 10 tien kilometer, in e straat van Gibraltar.
 • De Balfegó Grup heeft 17 pools voor de kust van lAmettla de Mar.
 • De kooinetten hebben een doorsnede van 50 meter en zijn 35 meter diep.
 • Het is 20 minuten varen naar de Balfegó pools.
 • Eenmaal aangemeerd mag je ongeveer 60 minuten snorkelen.
 • In elke pool zwemmen gemiddeld 560 jonge blauwvintonijnen.
 • In het kantoortje van de Balfegó Grup in de haven zijn onderwatercamera’s te koop voor 10 euro.
 • Gedurende 14 tot 16 maanden worden blauwvintonijnen vetgemest, waarna ze worden verkocht voor de consumptie (met name aan Japan).

Tuna Tour Ametlla | Durf jij te zwemmen met tonijn

Wacht met foto’s schieten tot de meeste snorkelaars uit het water zijn. Want hoe minder beweging in het water, hoe meer de tonijnen naar het wateroppervlak komen.  Ik geef toe, het idee in je uppie te moeten dobberen in een diep en donker kooinet met honderden megavissen, klinkt niet aanlokkelijk. Maar man, man, man, zet je angst opzij en waan je voor even de hoofdrolspeler in een aflevering van Jacques Cousteau.

Vers uit blik | De lekkerste tonijnrecepten

Wij boekten op 23 augustus de afvaart van 15:00 uur. Eind augustus is ook het einde van het vakantie seizoen, het was niet erg druk op de boot.
Tijdens het hoogseizoen (half juli/half augustus) schijnt vooral de afvaart van 12.30 uur in trek te zijn. Er kunnen maximaal 60 mensen mee met de catamaran. Hoe meer boekingen, hoe lastiger het wordt om de tonijnen goed te bekijken.
Informeer bij de kantoortje van de Balfegó Grup naar de beste (rustigste) tijd.

Tuna Tour Ametlla | Zwemmen met tonijnen | zwemmen met blauwvintonijnen Durf jij te zwemmen met tonijnen?

Praktische informatie

WAT | Tuna Tour Ametlla
WAAR | Ametlla de Mar
TICKETS | Zwemmen met tonijnen is geen goedkoop familie-uitje. Je kunt een ticket kopen voor de catamaran en de vissen vanaf het dek bekijken. Combineren met de zwem ervaring, een proeverij of allebei. Uiteraard kun je de beroemde blauwvintonijn ook zelf proberen in een van de vele visrestaurantjes in de haven L’Amettla de Mar.

 • De Balfegó Grup vaart vier keer per dag uit:  om 10.00 uur,  12.30 uur,  15.00 uur en 17.30 uur.
 • Volwassenen betalen 35 euro voor de tocht met de catamaran
  Wil je ook cava en tonijn sashimi tijdens de vaart, dan betaal je € 39
 • Wil je ook zwemmen ben respectievelijk € 40 / € 49  kwijt
 • Kinderen tot 12 jaar betalen € 20
 • Kinderen tot 5 jaar mogen gratis mee met de catamaran
 • Prijzen zijn inclusief gebruik van duikbril en snorkel. Op de boot is ook een (koude) douche aanwezig.
 • In totaal ben je twee uur zoet (2 x 20 minuten varen, uitleg en zwemmen)

Bewaren

4 comments

 1. Bon Dia Siem, Bram, Emile en Marja, Wat een enthousiaste reactie. Word er helemaal blij van. Super dat jullie genoten hebben. Ik hoop dat ik jullie deze vakantie en misschien nog wel vaker van dienst kan zijn. Dus blijf BDT volgen, op mijn blog en via Facebook. Lieve groeten terug, Petra

 2. Jaaaa wij zijn gisteren geweest, vorig jaar las ik jouw blog, en het hele jaar hebben we er ons op voorbereid en er naar uitgekeken, Maar als je dan op de catamaran zit, en je ziet die megavissen door het water schieten, ik moest wel een paar keer slikken. Toch het water in gegaan en, het was PRACHTIG! Super bedankt voor deze tip. Lieve groeten Siem, Bram, Emile en Marja

 3. Dank je wel voor je bericht RiRoj. Ik begrijp wat je bedoelt, maar juist vanwege die overbevissing en de strenge regels, is deze vorm van toerisme nog de enige mogelijkheid voor het bedrijf om de kop boven water te houden.

 4. Heb op die locatie (in de buurt van) gevist en er ook 1 gevangen. 1.90 m met een geschat gewicht van rond de 200 kilo. Al varend daar zie je de catamaran van de Tuna Tour regelmatig verschijnen. Ook het oogsten van de tonijnen moeten meemaken en dat ziet er dan weer minder prettig uit. Op zich wel een belevenis om zoveel tonijn bij elkaar te zien maar had ze liever in het (echte) wild tegen gekomen. Er zwemmen er nog wel een paar rond (anders hadden we niks gevangen) maar zoals iedereen weet is deze vis ernstig bedreigd in zijn bestaan. Het alternatief van deze kooien is dan wel een uitkomst maar het blijft sneu. Overigens wel een aanrader om de kooien eens te bezoeken. Heel indrukwekkend.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.