Ik houd van graffity. De kleurige kunstwerken maken dichtgemetselde ramen, deuren, verlaten gebouwen, muren en donkere steegjes minder eng. Streetart heeft vaak een grappige, politieke, ironische of poëtische boodschap. Onderstaande foto’s schoot ik in Part Alta, het oude centrum van Tarragona. Kijk je mee?

Waanzinnige mural

Een waar meesterwerk is de muurschildering op Plaça dels Sedassos van de hand van de pintor en muralista Carles Arola. Sinds de voltooiing in 1995 is deze mural – die het leven uit de late 19-de eeuw symboliseert – de meest gefotografeerde plek van Tarragona. Zoveel details, zo levensecht, alsof je naar een huis kijkt, in plaats van een blinde muur.
Arola mural Tarragona2Vanaf een afstandje lijken alleen de clowneske figuren op het balkon op de eerste verdieping geschilderd. Elk op hun eigen manier symboliseren deze persoonlijkheden de trots van de stad. Van links naar rechts zie je de edelen, de kapitein met zijn staf met gekleurde linten – als symbool van gezag – de dokter, zijn vrouw en de harlekijn.Streetart Tarragona paard arolaPaardje, mag ik je aaien? Net echt toch!Streetart Tarragona (4)Van zo’n prachtige oude deur met tags & pieces word ik trouwens ook heel blij.
Streetart Tarragona Aliens in town!
Oranje travelpics BDT in BeeldIk houd van gekkigheid en ben helemaal verliefd op dit simpele kunstwerkje van urban artist Mafya!Streetarts Tarragona BDT reistipTypisch Spaans plaatje, half afgebroken pand en een afgebrokkelde muur blijft staan. Lang leve de straatkunstenaars die het straatbeeld op geheel eigen wijze verfraaien.Streetart Tarragona dominoDe ‘man met de dominostenen’ in Carrer de Santa Anna is een creatie van de locale streetartkunstenaar Gaser. Je komt dit kunstwerk tegen in de straat waar ook het Museum of Modern Art .huist. Om de hoek vind je nog een kunstwerk van Gasers hand.Streetart Tarragona afluisterenWie zou de ‘buurman’ aan het afluisteren?Zwarte travelpics Tarragona (1)Mooi in z’n eenvoud.TarragonaKunstig versierde paaltjes in Carrer del Comte (Pilon’s Street). Welke vind jij het mooist?Tarragona streetart Neem echt even de tijd om de paaltjes te bewonderen. Het zijn stuk voor stuk mini-kunstwerkjes. Jaarlijks worden de paaltjes overschilderd tijdens  Festes de Sant Agapito Bist (eerste weekend van juli). Een mini streetart straatfeestje met live muziek, verfspatten en heel veel creatieve geesten. streetart TarragonaDeze 3D mural is geïnspireerd op werk van kunstenaar Keith Haring en verbeeld ‘samenwerking.’ Knijp je ogen een beetje dicht en je ziet de figuurtjes klimmen.

Ook streetart spotten in Tarragona?

De mooiste kunstwerken vind je in oude centrum (part alta) én in het industriegebied aan de rand van de stad. Daar zijn veel muren langs het spoor en parkeergarages onder handen zijn genomen door straatartiesten.

Open Studio’s

Tallers Oberts (letterlijk vertaald Open Studio’s) is een jaarlijks terugkerend evenement dat in september 2016 voor de 11-de keer wordt georganiseerd. Straten en steegjes in het oude centrum van Tarragona worden voor de gelegenheid versierd met kunstwerken en installaties en galeries en studio’s houden open huis.

Praktische informatie

WAT: Tallers Oberts
WAAR: Part Alta Tarragona
WANNEER: 4 t/m 6 september 2017

Bewaren

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!