Bzzzzt. Bzzzzzzzzt. Bzzzzzzzzzzzzt. Bzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzt. De geur van verbrand vlees. Nee, ik heb het niet over de biefstuk op mijn bord. Maar over ongedierte in Spanje. ‘Ik heb een muggenrooster gekocht, appt mijn lief begin juli vanuit Spanje. ‘Cool ding joh’. Mannen en gadgets.

Beestjes in Spanje | Insecten in Spanje
Kijk, die hadden we eerder moeten hebben. Klik op de foto!

Twee weken eerder dan wij – de meisjes maken het schooljaar in Nederland  af – vertrekt Yuri met twee vrienden naar ons nieuwe thuisland Spanje. Om de verhuiswagen op te vangen en de schmutzige buitenmuren van ‘onze’ masia te witten. Maar ook om het taaie gras in de tuin te kortwieken en een overkapping te maken boven het terras.

Vergeet dit niet in te pakken voor jouw vakantie naar Spanje

Ongedierte in Spanje | Muggengril

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat zijn ze in de weer. Je kent mannen, die smeren niet. Maar wel klagen dat ze lek worden gestoken. Enfin, in de Spaanse Media Markt zien ze enkele dagen later deze effectieve vliegengril staan. En nu dineren we avond na avond in ‘gezellig’ blauwwit licht en wordt achter mijn rug het ene na het andere onderkruipsel geëlektrocuteerd. ¡buen provecho!

Kijk nou eens wat ik heb gevonden. Superhandig deze anti ongedierte in Spanje verjager

Petra of het klein insectenboek

Muggen, spinnen, steekvliegjes, bromvliegen, huis-tuin-en-keukenvliegen, mieren (mini’s, midi’s en maxi’s), wespen, hagedisjes, teken, duizendpoten, libellen, mega pissebedden, vliegende herten, groene torren, rode torren, blauwe torren, zebra torren, bidsprinkhanen en niet te vergeten krekels. Het wemelt van de ongedierte in Spanje. En dus is het ook een komen en gaan van onderkruipsels in casa Mathey. In gedachten zie ik al helemaal mijn naam staan op de cover van Godfried Bohmans’ bestseller: Petra of het klein insectenboek. Één voordeel. Al die beestjes. Om erger te voorkomen, was ons huis nooit zó schoon.

Insecten in Spanje

Ken je die smerige, lange, bruine, stroperige slierten, versierd met vliegenlijkjes? Nou die hangen dus gewoon bij ons aan het plafond. Ik geef toe, erg VT-wonen is het niet, maar liever plakslingers boven mijn hoofd, dan continu gezoem rond mijn oren en gekriebel in mijn nek.

Uche uche uche, het stikt hier van de ….

Insecten in Spanje

Afgelopen jaar hing ons huis vol met deze smerige plakslingers. Noodzakelijk kwaad. Maar nu heb ik deze handige vliegenzak ontdekt, die naar het schijnt wel 20.000 vliegen kan vangen. En als er dan nog steeds vliegen binnen komen, trakteer ik mijn aan gadgets verslaafde lief gewoon op dit magnetische vliegengordijn.

Levend behang

Gekko’s hebben we ook in overvloed. De hagedissenfamilie woont achter de gele luiken op de veranda, achter de gordijnen van onze slaapkamer, onder de fotolijstjes in de gang, in kasten, gaten en kieren. Inmiddels gil ik niet meer als tijdens het tandenpoetsen een op hol geslagen gekko achter de spiegel vandaan schiet. Het is net levend behang.

 Dit helpt toch ook echt heel goed om prikkend en zoemend gespuis op afstand te houden

De beestjes houden zichzelf in leven met mugjes en ander krioelend gespuis dus van mij mogen ze blijven. De meiden vinden de hagedisjes vooral too cute. Pip, wil er één als huisdier en probeert ze te vangen. De reden dat hier tegenwoordig een dozijn staartloze hagedissen rondscharrelt.

Ongedierte in Spanje | Wildlife in the kitchen

Mieren, mieren, mieren, ik word echt gek van de mieren. Ze zijn bijna niet uit te roeien. Wonen we op een meganest? Ik wil er niet aan denken. Mini’s, de midi’s en de Koningin zijn 24/7 zijn in onze keuken voortdurend op zoek naar kruimels van het een of ander. Speciaal voor deze blog liet ik onlangs een stukje kaas slingeren en ik morste ook meteen maar wat jam. Nou, daar kwamen ze hoor, in optocht. Moeder overste voorop.

Petra tipt! Huismiddelen bij het bestrijden van mieren

Inmiddels staan in onze keuken meerdere van deze handige mierenlokkers verdekt opgesteld. Dat helpt, maar voor de zekerheid ga ik deze zomer ook aan de slag met deze handige oma-weet-raad-middeltjes. Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee.

 • Koffieprut of witte bloem tussen de kieren van de keukenkastjes
 • Nootmuskaat op het spoor van de mieren
 • Water en azijn sprayen op het aanrechtblad of de vaatwasser naspoelen met azijn
 • Een gepelde ui op de plek waar het leger binnenkomt
 • Kieren blokkeren met een stukje koperdraad schijnt ook te helpen, daar lopen mieren namelijk niet overheen

Rupsje nooit genoeg

Jaiks, wat een engerd. Na een post op Facebook met de vraag welk monster dit is, kreeg ik meerdere reacties. Deze rupsje nooit genoeg zou de larf zijn van een meikever of – de horror – misschien zelfs van de gevaarlijke rode palmkever. Iemand wist me ook te vertellen, dat ze best lekker smaken (nee dank u).  Mijn zus herkent de kaken van een vliegend hert.  Ook dat zou kunnen, want.

En dan deze wolf in schaapskleren. De dennenprocessierups. Levensgevaarlijk voor mens en dier. Met bosjes tegelijk vallen ze in maart en april uit de pijnbomen in onze tuin. Ik zou mijn tuin het liefst hiermee afzetten.

Geen idee welke ongedierte in Spanje nog meer gevaarlijk zijn. Misschien moet ik dit insectenboek toch maar eens voor mijn verjaardag vragen.

3 comments

 1. Ha Ellen, Bedankt voor het compliment. Ik weet wat je bedoelt, ook hier anders dan normaal. Niet alleen het weer is van slag….heel de wereld heeft het zwaar 🙁

 2. Vermakelijk blog! Was op zoek naar informatie over insecten in Noord Spanje waar ik nu ben. Zoek naar overleden exemplaren om te verzamelen maar…nog nooit zo weinig insecten hier gezien.

 3. Hoi ik ben net op je blog gestuit en lees hem met groot vermaak. Superleuk geschreven. Ik ben alles over leven in spanje aan het absorberen (haha) komend juni verhuizen wij zelf (gezin met 2 kids) naar canyelles vlakbij barcelona. Ik zal je blog blijven volgen!!!
  Groetjes
  Shahrzad

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.