Met bonkend hart staar ik naar de donkere poel, die vijf meter onder me kabbelt. “Je kunt het mam,” schreeuwt Pip, die in haar surfpak in het koude water drijft. “Het is echt niet eng”, moedigt ook Marvy aan, terwijl ze al halverwege de volgende rots hangt. “Kom op tante” lacht Boínn. Mijn zus begint te klappen. Canyoning in Els Ports? Waarom wilde ik dit ook alweer? En waarom ben ik toch altijd het watje?

Canyoning in Els Ports
Wil je ook op pad met Jeroen? Klik op de foto en kom op zijn website. Vergeet niet te vermelden dat je boekt via BonDiaTarragona. Dan krijg je naderhand een lekker gratis drankje op Camping Ginestar.

Canyoning | Sjaak Afhaak

“Zijn er ook mensen die op het moment suprême niet meer durven?” vraag ik tijdens een pittige hike naar de kloof in natuurpark Els Ports. Instructeur Jeroen Rijsdijk van Ebroasis Outdoor & Fishing knikt: “Gisteren nog. Ik was op pad met een Nederlands gezin met twee tienerzonen. Al bij het zien van het startpunt haakte moeder af. Bij de volgende rots, die een metertje hoger ligt, ook de oudste zoon.”

Canyoning | Angsten overwinnen in Els Ports

Jeroen dwingt niemand om verder te gaan, maar zijn groep in de steek laten voor angsthazen, dat doet hij niet. Uiteindelijk zijn moeder en zoon samen teruggelopen naar de bus, waar ze ruim twee uur hebben zitten wachten. Ik kijk naar mijn jongste die in het water dobbert. Een glimlach van oor tot oor.  De enige optie is drie kwartier berg opwaarts, in de brandende zon. Dat nooit. Ik knijp mijn ogen dicht en spring.

Houd jij wel van verborgen en watervallen, maar houd je niet van adventure sport? Lees mijn blog Toll de Vidre, blue lagoon in Els Ports

Canyoning in Els Ports | Niet voor watjes

Eerlijk? Canyoning is doodeng. Ik heb minstens zeven keer mijn angsten moeten overwinnen. De rotsen werden hoger, de kloof steeds nauwer, de afstapjes glibberiger en de grotten dieper en donkerder. Om bij een volgende poel te komen, moesten we zelfs twee keer onder een rotspartij door zwemmen. Een metertje of twee, maar toch! En als toetje abseilen van een glibberige waterval.

Adrenalinekicken in natuurpark Els Ports

Geen idee hoe, maar ik heb het gered. Mede dankzij mijn kinderen en nicht, die me aanmoedigden. Maar ook dankzij de aanwijzingen van Jeroen en de highfive na elke overwinning van mijn zus. En natuurlijk ook dankzij mijn eigen doorzettingsvermogen. Man-o-man. Naderhand voelde ik me toch een partijtje energiek. Dat ik zonder zeuren, die berg weer opliep, richting bus, in die brandende zon, met een koud en zwaar surfpak op mijn rug.

Trots op ons. Weer één van de familie bucketlist.

Canyoning is een adventure sport. Je volgt letterlijk de loop van een rivier of stroming in een bergkloof, waarbij je hikend, klimmend, springend, glijdend, zwemmend en abseilend hindernissen zoals rotspartijen en watervallen moeten overwinnen.

Canyoning in Els Ports | Durf jij?

Denk jij nou, ik wil ook op pad met Jeroen? Dat kan. Als iemand verstand van zaken heeft en de kloof op zijn duimpje kent, is Jeroen het. Bovendien is hij de enige Nederlandse adventure guide in Els Ports. Hoe fijn is dat, iemand die je in het Nederlandse uitlegt wat je wel en absoluut niet moet doen tijdens canyoning. Oh ja en reserveer tijdig. Jeroen kan maar een keer per dag op pad met een groep van maximaal 8 personen.

Gratis drankje? Doe de groeten van Bon Dia Tarragona

Geef bij je boeking Bon Dia Tarragona door. Dan krijg jij/krijgen jullie na afloop een gratis drankje (fris, bier, wijn, water) in het restaurant op Finca Ebroasis. Have fun en laat vooral weten hoe je jouw canyoning avontuur hebt ervaren.

Praktische informatie

WAT | Canyoning in Els Ports
WAAR | Vertrekpunt Finca Ebroasis in Ginestar
KOSTEN | € 39,- p.p. (Inclusief materiaal en instructeur)
MEER INFO EN BOEKEN | Ebroasis Outdoor & Fishing

Canyoning Els Ports | Belangrijk om te weten

  • Omdat je de stroming van het water volgt, is er vaak geen weg terug en zul je hoe dan ook je grenzen moeten verleggen om verder te komen
  • Vergeet niet zwemkleding en sneakers of bergschoenen mee te nemen. Droge schoenen en kleding, handdoek, pet, zonnebrandcrème en voldoende drinkwater
  • Voor Canyoning moet je een redelijke conditie hebben, want het is ongeveer 45 minuten hiken naar de kloof en later weer terug naar de auto. Met een surfpak op je rug in de brandende zon, is dat behoorlijk pittig
  • Canyoning is geschikt voor mensen met een goede gezondheid, die niet bang zijn of over hun angst durven heen te stappen. Pippa was 10 jaar, toen wij met Jeroen op pad gingen

Finca Ebroasis Ginestar

  • Het vertrekpunt en eindpunt is Finca Ebroasis in Ginestar. Elke deelnemer krijgt een surfpak en een kist met uitrusting. Samen met Jeroen rijden jullie in zijn bus naar de plek van waaruit je de kloof kunt bereiken
  • Terug bij de Finca is er de mogelijkheid om te zwemmen in rivier de Ebro Delta. Noem je BonDiaTarragona, dan heb je recht op een gratis drankje per persoon (fris, bier, wijn of water)
  • Finca Ebroasis in Ginestar is een rustieke minicamping aan rivier de Ebro. Neem contact op via deze link voor prijzen van kampeerplaatsen en reserveren

Een canyon is een speelparadijs voor (jong)volwassenen. Kinderen vanaf 6 jaar vermaken zich in de kleine kloven. Volwassenen kunnen hun grenzen verleggen in de avontuurlijke canyons. Denk hierbij aan natuurlijke glijbanen, abseilen en sprongen van maximaal 10 meter.

Praktische informatie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.