‘Estoy una mujer tonta’, verontschuldig ik mezelf in mijn beste Spaans. Automonteur Xavier schiet in de lach. ‘Zo’n domme vrouw ben je nou ook weer niet. Je wilt niet weten hoeveel mensen naderhand gewoon wegrijden.’

Foutje bedankt

De teller staat op 26 liter als mijn oog valt op de sticker aan de binnenkant van de tankdop van onze ‘nieuwe’ Seat Altea. Van schrik laat ik de slang los. Ik kijk nog eens goed. Het staat er echt: ‘DIESEL GAZOLE’. Ik volg de slang naar de tank en kom uit onder het bordje Euro 95! Dat is benzine toch? Opeens ben ik helemaal in de war.

Met een knoop in mijn maag bel ik lief. ‘Help!’ Yuri is not amused. Begrijp ik. ‘Je zoekt het maar uit, wanneer ik in Nederland ben (gemiddeld om de week een paar dagen) , moet je het ook alleen redden,’ snauwt hij en drukt me weg.

Eigen schuld

Daar sta ik dan, op een industrieterreintje aan de rand van Tortosa. Geen mens die mij verstaat, want van de stress kan ik op geen enkele Spaanse zin komen. Ik geloof dat het meisje van de kassa me begrijpt, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ze onderneemt in elk geval geen actie. Natuurlijk is het net lunchpauze en die duurt in Spanje uren.

Als klap op de vuurpijl begint om half zes Cavalcada de Reis. De aankomst van de Drie Koningen wordt in Spanje grootser gevierd dan ‘onze’ intocht van Sinterklaas. Het is de vraag of garages na de siësta überhaupt nog opengaan. Morgen – 6 januari – is een nationale feestdag in Spanje en daarna is het weekend. Kom ik hier ooit nog weg? vraag ik me zielig af en ik begin spontaan te huilen. Kort hoor, een snotterende veertigplusser langs de kant van een benzinestation is natuurlijk geen gezicht.

Eerste hulp

In 2015 werd in Nederland 15000 keer verkeerd getankt. En mannen gaan vaker in de fout dan vrouwen, lees ik wanneer ik Google naar Wat te doen als je benzine hebt getankt in plaats van diesel? Volgens het bericht, zijn er drie opties:

  • Je merkt de fout op tijdens het tanken: zet je auto in neutraal en duw hem naar een plaats waar hij veilig en niet in de weg van andere weggebruikers staat.
  • Je merkt de fout op tijdens het rijden: parkeer je auto onmiddellijk op een veilige plaats en zet de motor af.
  • Je merkt de fout niet op: je motor zal automatisch afslaan. Gezien je motor niet gebouwd is om te werken op diesel en benzine, zal dit allicht nog binnen een straal van 1 kilometer van het tankstation gebeuren.

In mijn eentje een gezinsauto door de slagbomen van het tankstation wegduwen, gaat ´m niet worden. De cassierè lijkt niet van plan haar hokje te verlaten. Marion. Opeens schiet de naam van mijn nieuwe Nederlands Catalaanse vriendin door mijn hoofd. Marion werkt op het gemeentehuis van Tortosa, waar ik haar ontmoette toen ik mijn kinderen en mezelf wilde inschrijven. ‘Als ik ooit iets voor je kan doen, bellen hè?’ zei Marion die middag. Sinds enkele maanden drinken we om de week een cortadootje in haar koffiepauze.

Redders in nood

Tien minuten na mijn telefoontje staat Marion voor mijn neus. De lieverd. Mijn nieuwe vriendin regelt twee jongens die ons helpen mijn auto van het terrein af te duwen. Yuri – die wel boos is, maar niet gek – heeft intussen ook niet stilgezeten. De lieverd. Hij heeft met hulp van buurman Pere een takelwagen geregeld en Xavier gesproken – de monteur die onze gecrashte Mitsubishi – van de ondergang redde. Een megaklus waaraan Xavier flink heeft verdiend, dus mogen we meteen langskomen. De lieverd.

Takelwagen

Ik herken de chauffeur van de keer dat hij onze Pajero wegtakelde. Marion staat de man te woord. Wat doen we met de autosleutel? wil hij weten. Het is tenslotte nog lunchpauze. Marion belooft achter hem aan te rijden.  Xavier is alweer aan het werk. Het is druk,  maar voor mij – of beter gezegd voor Yuri – wil hij mijn wagen vandaag fixen. Als ik over anderhalf uur terugkom, is mijn auto klaar. Mijn maag rommelt. Ik besef me opeens dat ik vandaag nog niets heb gegeten. ‘Lunchen dan maar?’ vraag ik Marion, ‘ik trakteer!’

Over leven in Spanje blog

Benzine verwijderd, nieuw filter erin, proefritje en gasoil. Schade € 136,73 inclusief BTW. Zo lief van Xavier dat ik van de 45 euro uurloon maar de helft hoefde te betalen. Muchas Gracies Xavier van garage Tapasa in Amposta.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

STEL EEN VRAAG / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.