Mensen lachen, mensen drinken, mensen eten, mensen dansen, mensen zingen, mensen vlaggen. Het is ver na middernacht, maar Tortosa is nog lang niet moe.

Festa del Renaixement Tortosa

Het is dat Lief in juli 2013 – tijdens een vakantie in de provincie Tarragona – na een middagje Miravet per ongeluk de verkeerde afslag neemt – anders waren we waarschijnlijk nooit in Tortosa terecht gekomen.

Maar Lief rijdt verkeerd. En zo belanden we die zomeravond op het middeleeuwse festival Tortosa Festa del Renaixement. Een middeleeuwse stad aan de Ebro, waar we te midden van statige jonkvrouwen en stoere ridders op slag verliefd worden. Op de stad en het land.

Festa del Renaixement | Terug in de tijd

We kijken onze ogen uit op het pleintje aan de voet van Castell de La Suda. Naar vreemde wezens met bizarre maskers die – gehuld in smerige vodden – een angstaanjagende dans dansen op middeleeuwse muziek. Naar varkens, die langzaam zwart kleuren op het spit. Naar een ganzenhoeder, die voorbij holt met in zijn kielzog een stuk of twintig witte waggelaars. Naar ridders die als volleerde acrobaten gekleurde vlaggen in de lucht houden. Naar de als boomtak versierde elf die een verse Piña Colada voor ons fixt.

Middeleeuws festival Tortosa

Spaanse kinderen spelen tikkertje op het plein, dat het intussen ver na middernacht is lijkt niemand te deren.  Ook Marvy en Pippa zijn nog klaarwakker. Met hun handjes in de lucht joelen ze ‘nog een rondje’ vanuit het met de hand gedraaide reuzenrad. Ik voel me volmaakt gelukkig.  Ik geloof dat tijdens Festa del Renaixement onbewust ons emigratiezaadje werd geplant.

Toeval bestaat niet

Precies drie jaar later, zitten we op precies hetzelfde stoepje te kijken naar onze meisjes. Die deze keer niet in het houten reuzenrad zitten, maar in een met de hand geduwde houten schommelboot. De meisjes lachen en zwaaien, ik neem een een slok van mijn verse Piña colada en zeg tegen Lief: ‘Ik kan nog steeds niet bevatten dat wij hier nu wonen.’Op deze selfie uit 2013, gemaakt op Plaça de la Immaculada, zie ik een glinstering in mijn ogen: volmaakt gelukkig.

Festa del Renaixement Tortosa | middeleeuws vermaak

Festa del Renaixement Tortosa ademt de middeleeuwen: prinsen en prinsessen, potsierlijke narren, kwakzalvers, minstrelen, lakeien, jonkvrouwen, vrolijke muzikanten, trotse ridders, mannen met vlaggen, vuurvreters en draken, tijdens dit kleurrijke, theatrale festival kom je ogen en oren te kort. Zo moet het in Tortosa zijn geweest tijdens de middeleeuwen. Middeleeus festival Tortosa Festa del Renaixement Nu is het versierde Plaça de Mossèn Sol uitgestorven, maar later, wanneer de avond valt, wemelt het hier van de feestvierders, vuurvreters en kwakzalvers.Tijdens Festa del Renaixement veranderen de straten en pleintjes in Tortosa in een groot openluchtrestaurant, zoals hier in Carrer de la Mercè.Middeleeuws festival Tortosa Festa del RenaixementCarnivoren komen goed aan hun trekken op Carrer del Vall. Middeleeuws festival Tortosa Festa del RenaixementDoet u mij maar een portie van die in knoflookolie gegrilde pulpo.Middeleeuws festival Tortosa Festa del RenaixementSmaken verschillen… (een foto uit 2013)Middeleeuws festival Tortosa Festa del RenaixementOok vegetariërs kunnen zich op Festa del Renaixement te buiten gaan aan allerlei lekkers. Wat dacht je van deze reuze escalivada met struisvogel eieren of een lekker bordje pimentos de padronOverheerlijke cocktails worden geschonken bij een van mijn favoriete restaurants Forn de la Canonja. Middeleeuse feest Tortosa Festa del Renaixement Geen middeleeuws festival zonder muziek van minstrelen en ander gespuis.Festa del RenaixementEen middeleeuwse kermis ontbreekt niet op Festa del Renaixement. En een lol dat de meisjes hadden in het met de hand gedraaide mini reuzenrad. (foto 2013)festa 3Even gek doen, achter een prins- en prinsessenbord. (foto 2016)Op de foto met een heuse jonkvrouw.
En met stoere mannen in maillots.
Middeleeuws festival Tortosa Festa del RenaixementTijdens festa del Renaixement slingert Mercat del Vall door de nauwe steegjes. Op deze middeleeuwse markt zijn snuisterijen, kunstvoorwerpen, sieraden, kaarsen, zeep, speelgoed, geitenkaas, worstjes, snoep, accessoires en aardewerk te koop. De middeleeuwse markt start donderdagavond om 19.00 uur en is tot elke avond tot na middernacht geopend. Middeleeuws festival Tortosa Festa del RenaixementShows met ridders, shows met paarden en shows met vlaggen. Vier dagen en avonden lang. Het gaat maar door. Zoals hier achter Catedral de Tortosa.Middeleeuws vermaak? Ik vind de geketende aasgieren, valken, uilen en geketende adelaars best een beetje zielig zo.Nee, ik wil geen kusje.

De manier om een stad te leren kennen, is via het verleden. Daar kan geen geschiedenisboek tegenop.Daar zijn ze weer, de mannen met vlaggen.Zouden onze dochters er later ook zo bijlopen? Middeleeuws festival Tortosa Festa del RenaixementOf misschien wel zo….Straattheater. Genieten Ook al verstaan we niets van wat er (in het Catalaans) wordt gezongen.Toooooooooooooooooet, toet, toet, toeeeeeet. Het geluid van de hoorn galmt door de straat.  Tijd voor weer een middeleeuws concert voor de trappen van Catedral de TortosaEen middeleeuws festival in een middeleeuwse stad. Alsof je door een geschiedenisboek wandelt.Bekijk hier de video die ik maakte tijdens dit optreden voor de trappen van Catedral de Tortosa.Festa del Renaixement Op zondag, de laatste dag van Festa del Renaixement, is de grande finale. Al uren voor de grote parade, vullen de straten en het plein voor het gemeentehuis van Tortosa zich met mensen die de optocht niet willen missen. Strike a pose!Festa del RenaixementVoor iedereen die Festa del Renaixement dit jaar bezoekt: Heel veel (kijk)plezier. En wie weet, zie ik je nog. Hasta luego!

Vind hotels in Tortosa

Top Hotels Tortosa | Hoteltip Tortosa
Slaap als een vorst in het luxueuze Parador Hotel dat uitkijkt over de Ebro en de oude binnenstad van Tortosa. Het kasteel was in de middeleeuwen onder andere het onderkomen van een islamitische koning en later in bezit van de machtige ridderorde De Tempeliers. Boeken en meer info Parador Hotel Tortosa
Hotel tip Tortosa | Landhuis Torre del Prior Tortosa | Bijzonder hotel Tortosa
Altijd al willen logeren in een uitkijktoren uit de 12-de eeuw? Dit bijzondere en smaakvol ingerichte landhuis ligt op 5 minuten rijden van Tortosa. Dit huis heeft alles dat ik wens tijdens mijn vakantie: historie versus design, seizoensgebonden buitenbad, een mooi aangelegde tuin, prachtige vergezichten, een luxe (gedeelde) keuken en een lounge. Boeken en meer info Torre del Prior

ESPANJE!

Met twee voeten in de middeleeuwen op Festa del Renaixement, is ook verschenen op de pagina Blogs van locals van Espanje!, een Nederlandstalig reis- en cultuurmagazine over Spanje en de Spaanstalige wereld.

Reisvideo

Praktische informatie

WAT: Festa del Renaixement Tortosa
WAAR: Tortosa
WANNEER: 18 t/m 21 juli 2019
PRIJS: het festival is grotendeels gratis
Download hier de plattegrond van het festivalterrein.

Ga via deze link naar de Engelstalige programmering van dag tot dag

De foto’s voorzien van logo, zijn gemaakt in opdracht van FestadelRenaixement.org

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.