Mensen lachen, mensen drinken en mensen eten. Maar er wordt ook gedansd, gezongen en met vlaggen gezwaaid. Het is ver na middernacht, maar Tortosa is nog lang niet moe. Welkom op Festa del Renaixement Tortosa, Middeleeuws Festival Tortosa.

Festa del Renaixement Tortosa

Het is dat Lief in juli 2013 – tijdens een vakantie in de provincie Tarragona – na een middagje Miravet per ongeluk de verkeerde afslag neemt – anders waren we waarschijnlijk nooit in Tortosa terecht gekomen. Maar Lief rijdt verkeerd. En zo belanden we die zomeravond op Festa del Renaixement Tortosa. Een middeleeuwse stad aan de Ebro, waar we te midden van statige jonkvrouwen en stoere ridders op slag verliefd worden. Op de stad, de cultuur en het land. 

Middeleeuws Festival Tortosa | Terug in de tijd

We kijken onze ogen uit op het pleintje aan de voet van Castell de La Suda. Vreemde wezens met bizarre maskers – gehuld in smerige vodden – dansen een angstaanjagende dans, op middeleeuwse muziek. Varkens kleuren langzaam zwart op een ronddraaiend spit. Een ganzenhoeder, holt voorbij met in zijn kielzog een stuk of twintig witte waggelaars. Als volleerde acrobaten houden stoere ridders vlaggen in de lucht. En dan fikst een als boomtak versierde elf ook nog eens een superverse Piña Colada voor ons.

Tortosa Middeleeuws Festival

Spaanse kinderen spelen tikkertje op het plein, dat het intussen ver na middernacht is lijkt niemand te deren.  Ook Marvy en Pippa zijn nog klaarwakker. Met hun handjes in de lucht joelen ze ‘nog een rondje’ vanuit het met de hand gedraaide reuzenrad. Ik voel me volmaakt gelukkig.  Ik geloof dat tijdens Festa del Renaixement onbewust ons emigratiezaadje werd geplant.

Toeval bestaat niet

Precies drie jaar later, zitten we op precies hetzelfde stoepje te kijken naar onze meisjes. Die deze keer niet in het houten reuzenrad zitten, maar in een met de hand geduwde houten schommelboot. De meisjes lachen en zwaaien, ik neem een een slok van mijn verse Piña colada en zeg tegen Lief: ‘Ik kan nog steeds niet bevatten dat wij hier nu wonen.

Festa del Renaixement Tortosa | Middeleeuws vermaak

Festa del Renaixement Tortosa ademt de middeleeuwen. Vier dagen op rij worden de straten en stegen bevolkt door prinsen en prinsessen. Maar ook potsierlijke narren, kwakzalvers, minstrelen, lakeien en jonkvrouwen geven acte de presence. In stijl geklede muzikanten brengen nog meer sfeer, trotse ridders, zwaaien met vlaggen en vuurvreters en draken zorgen voor spektakel. Kortom, tijdens dit kleurrijke, theatrale festival kom je ogen en oren te kort. Zo moet het in Tortosa zijn geweest tijdens de middeleeuwen. Kortom, Festa del Renaixement is de manier om het ‘oude’ Tortosa te leren kennen. Daar kan geen geschiedenisboek tegenop. 

Tijdschift Espanje!

Met twee voeten in de middeleeuwen op Festa del Renaixement, is ook verschenen op de pagina Blogs van locals van Espanje!, een Nederlandstalig reis- en cultuurmagazine over Spanje en de Spaanstalige wereld.

Hotel tip Tortosa | Parador Hotel Tortosa

Slaap als een vorst in het luxueuze Parador Hotel dat uitkijkt over de Ebro en de oude binnenstad van Tortosa. Het kasteel was in de middeleeuwen onder andere het onderkomen van een islamitische koning en later in bezit van de machtige ridderorde De Tempeliers. Boeken en meer info Parador Hotel Tortosa

Hoteltip Tortosa | Landhuis Torre del Prior Tortosa

Altijd al willen logeren in een uitkijktoren uit de 12-de eeuw? Dit bijzondere en smaakvol ingerichte landhuis ligt op 5 minuten rijden van Tortosa. Dit huis heeft alles dat ik wens tijdens mijn vakantie: historie versus design, seizoensgebonden buitenbad, een mooi aangelegde tuin, prachtige vergezichten, een luxe (gedeelde) keuken en een lounge. Boeken en meer info Torre del Prior

Praktische informatie

WAT | Festa del Renaixement Tortosa / Middeleeuws Festival Tortosa
WAAR | Tortosa
WANNEER | Van donderdag t/m zondag, rond het derde weekend van juli
PRIJS | Tortosa Middeleeuws Festival is grotendeels gratis
Download hier de plattegrond van het festivalterrein

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.