De monumentale bomen El Faig Pare en Pi Gros, waren eind oktober het doel van een excursie met vrienden. Een adembenemende – letterlijk én figuurlijk – herfstwandeling door La Senià Els Ports, die naast de twee reuzen, nog een verrassing in petto had.

Winterblues

In Nederland was ik op z’n zachtst gezegd geen fan van de herfst. Sterker, het Nederlandse klimaat is de hoofdreden dat wij naar Catalonië zijn geëmigreerd. Ik denk dat ik in mijn vorige leven een beer was, want het liefst kroop ik tijdens de natte, koude en donkere maanden in een diep en donker hol.

Herfstwandeling

Het enige fijne aan de herfst in Nederland vond ik een herfstwandeling. Dus ja, die kleurenpracht miste ik vorig jaar – ons eerste najaar in de provincie Tarragona – wel een beetje. In ons nieuwe thuisland groeien namelijk vooral pijnbomen. Geen kale, treurige takken in de winter, maar ook niet genieten van een goudgeelroodoranje bladerdek. Dacht ik.

Beukenbos

Plop. De kurk schiet uit de fles vino tinto. Het is zondagmiddag half 3, lunchtijd in Catalonië. Ik zit met mijn kont op een stronk naast een kleed gevuld met bakjes gegrilde kip, fuet, fruitcouscous en pompoentortilla en schenk zes glaasjes vol. Je leert de omgeving pas echt kennen, wanneer je er een tijdje woont. Met een gelukzalige glimlach kijk ik omhoog, naar de goudgele takken die fel afsteken tegen het knalblauw van de hemel. El Faig Pare en Pi Gros wortelen gewoon in Europa’s meest zuidelijke beukenbos.

Een toast op de herfst

Aan de voet van de sprookjesboom schoppen de kinderen lachend in een enorme hoop oranjerood. Geen beter moment om het glas te heffen: ‘Salute. En el otoño.‘ Een toast op de herfst. Uit mijn mond. Wie had dat kunnen denken.

Herfswandeling Els Ports

Herfstwandeling Els Ports

Dit pad naar El Pi Gros en El Faig Pare is behoorlijk ruig. Omlopen kan ook, maar wij zijn geen watjes.

De omtrek van El Pi Gros is bijna 5 meter. De bast van de 700 jaar oude REUS is enkele jaren geleden gaan scheuren. Sindsdien wordt de joekel op z’n plek gehouden door stalen kabels en pinnen.

Pitstop bij een zoetwaterbronVoor kinderen niets leuker dan lekker klooien met water en stokken. Herfswandeling Els Ports
El Faig Pare is een 250 jaar oude monumentale beuk en staat in het meest zuidelijke beukenbos van Europa. De 25 meter hoge ‘Oude Vader’ met z’n grillige wortels en knobbelige stam lijkt zo weggeplukt uit de set van Harry Potter. Wijn is fijn, ook in het bos.Restaurantje spelen.Geen fancy gedoe, gewoon op je kont in de bladeren en smullen.Herfstwandeling Els PortsSmile 🙂Na het zware noodweer van vorig week piepen de eerste paddenstoelen uit de grond. Binnenkort gaan we op excursie om de eetbare soorten te plukken.

Mijn tip

In Tarragona (natuurpark Els Ports) is het 8 maanden zomer, 2 maanden lente, 1 maand herfst en 1 maand winter met meer sneeuw dan mijn kinderen ooit hebben gezien. Met andere woorden, Tarragona has it all en is dus ook in het laagseizoen een superfijne vakantiebestemming.

Praktische informatie

WAT: El Faig Pare & El Pi Gros
WAAR: Natuurpark Els Ports, La Sénia
LENGTE: Afhankelijk van waar je de auto parkeert. Met een 4-wheel drive kun je helemaal naar boven rijden en is de wandeling naar El Faig Pare nog maar 3 kilometer.

Kijk voor deze en andere routes die we hebben gelopen op Bon Dia Tarragona Wikiloc

Bewaren

Geef een reactie / Deel jouw reistips

2 comments

  1. Wij wandelen ook altijd iedere zomer als we in Salou zijn met onze Spaanse vrienden in de bergen! Prachtig ..!?

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.