De monumentale bomen El Faig Pare en Pi Gros, waren eind oktober het doel van een excursie met vrienden. Een adembenemende – letterlijk én figuurlijk – herfstwandeling door La Senià Els Ports, die naast de twee reuzen van bomen, nog een verrassing in petto had.

Winterblues

In Nederland was ik op z’n zachtst gezegd geen fan van de herfst. Sterker, het Nederlandse klimaat is de hoofdreden dat wij naar Catalonië zijn geëmigreerd. Ik denk dat ik in mijn vorige leven een beer was, want het liefst kroop ik tijdens de natte, koude en donkere maanden in een diep en donker hol.

Herfstwandeling

Het enige fijne aan de herfst in Nederland vond ik een herfstwandeling. Dus ja, die kleurenpracht miste ik vorig jaar – ons eerste najaar in de provincie Tarragona – wel een beetje. In ons nieuwe thuisland groeien namelijk vooral pijnbomen. Geen kale, treurige takken in de winter, maar ook niet genieten van een goudgeelroodoranje bladerdek. Dacht ik.

Winterzon? Ontdek de leukste hotels en vakantiehuizen in Tarragona

Beukenbos

Plop. De kurk schiet uit de fles vino tinto. Het is zondagmiddag half 3, lunchtijd in Catalonië. Ik zit met mijn kont op een stronk naast een kleed gevuld met bakjes gegrilde kip, fuet, fruitcouscous en pompoentortilla en schenk zes glaasjes vol. Je leert de omgeving pas echt kennen, wanneer je er een tijdje woont. Met een gelukzalige glimlach kijk ik omhoog, naar de goudgele takken die fel afsteken tegen het knalblauw van de hemel. El Faig Pare en Pi Gros wortelen gewoon in Europa’s meest zuidelijke beukenbos.

Een toast op de herfst

Aan de voet van de sprookjesboom schoppen de kinderen lachend in een enorme hoop oranjerood. Geen beter moment om het glas te heffen: ‘Salute. En el otoño.‘ Een toast op de herfst. En dat uit mijn mond. Wie had dat ooit kunnen bedenken?

Tarragona elk seizoen

In Tarragona (natuurpark Els Ports) is het 8 maanden zomer, 2 maanden lente, 1 maand herfst en 1 maand winter met meer sneeuw dan mijn kinderen ooit hebben gezien. Met andere woorden, Tarragona has it all en is dus ook in het laagseizoen een superfijne vakantiebestemming.

Praktische informatie

WAT: El Faig Pare & El Pi Gros
WAAR: Natuurpark Els Ports, La Sénia
LENGTE: Afhankelijk van waar je de auto parkeert. Met een 4-wheel drive kun je helemaal naar boven rijden en is de wandeling naar El Faig Pare nog maar 3 kilometer.

Kijk voor deze en andere routes die we hebben gelopen op Bon Dia Tarragona Wikiloc

Bewaren

2 comments

  1. Wij wandelen ook altijd iedere zomer als we in Salou zijn met onze Spaanse vrienden in de bergen! Prachtig ..!?

STEL EEN VRAAG / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.