De monumentale bomen El Faig Pare en Pi Gros, waren eind oktober het doel van een excursie met vrienden. Een adembenemende – letterlijk én figuurlijk – herfstwandeling door La Senia Els Ports, die naast de twee reuzen, nog een verrassing in petto heeft. Wat hoe bijzonder is dat, een echt beukenbos in Catalonië.

Herfstwandeling La Senia Els Ports
Zo fijn, een herfstwandeling Els Ports. Wist je trouwens dat vlakbij dit beukenbos in Catalonië een superfijne rustieke camping staat in een schilderachtige omgeving, aan de rand van natuurpark Els Ports. Kik op de foto voor meer info en boeken.

Herfstwandeling Els Ports

In Nederland was ik op z’n zachtst gezegd geen fan van de herfst. Sterker, het Nederlandse klimaat is de hoofdreden dat wij naar Catalonië zijn geëmigreerd. Ik denk dat ik in mijn vorige leven een beer was, want het liefst kroop ik tijdens de natte, koude en donkere maanden in een diep en donker hol. Het enige fijne aan de herfst in Nederland vond ik een herfstwandeling. Dus ja, die kleurenpracht miste ik vorig jaar – ons eerste najaar in de provincie Tarragona – wel een beetje. In ons nieuwe thuisland groeien namelijk vooral pijnbomen. Geen kale, treurige takken in de winter, maar ook niet genieten van een goudgeelroodoranje bladerdek. Dacht ik.

Winterzon? Ontdek de leukste hotels en vakantiehuizen in Tarragona

Beukenbos in Catalonië

Plop. De kurk schiet uit de fles vino tinto. Het is zondagmiddag half 3, lunchtijd in Catalonië. Ik zit met mijn kont op een stronk naast een kleed gevuld met bakjes gegrilde kip, fuet, fruitcouscous en pompoentortilla.  Zes glaasjes schenk ik vol. Je leert de omgeving pas echt kennen, wanneer je er een tijdje woont. Met een gelukzalige glimlach kijk ik omhoog, naar de goudgele takken die fel afsteken tegen het knalblauw van de hemel. El Faig Pare en Pi Gros wortelen gewoon in Europa’s meest zuidelijke beukenbos in Catalonië. 

Herfst in La Senia Els Ports

Aan de voet van de sprookjesboom schoppen de kinderen lachend in een enorme hoop oranjerood. Geen beter moment om het glas te heffen: ‘Salute. En el otoño.‘ Een toast op de herfst. En dat uit mijn mond. Wie had dat ooit kunnen bedenken?

Tarragona elk seizoen

In Tarragona (natuurpark Els Ports) is het 8 maanden zomer, 2 maanden lente, 1 maand herfst en 1 maand winter met meer sneeuw dan mijn kinderen ooit hebben gezien. Met andere woorden, Tarragona has it all en is dus ook in het laagseizoen een superfijne vakantiebestemming.

Praktische informatie

WAT | Herfstwandeling Els Ports | La Senia | Beukenbos in Catalonië
WAAR | Natuurpark La Senia Els Ports
LENGTE | Afhankelijk van waar je de auto parkeert. Met een 4-wheel drive kun je helemaal naar boven rijden en is de wandeling naar El Faig Pare nog maar 3 kilometer.

Bewaren

2 comments

  1. Wij wandelen ook altijd iedere zomer als we in Salou zijn met onze Spaanse vrienden in de bergen! Prachtig ..!?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.