Wanneer je over de snelweg vanuit Barcelona naar Tarragona rijdt, doemen vijftig kilometer onder Barcelona, aan je rechterhand grillige bergkammen op. Het zijn de pieken van bedevaartsoord Montserrat, de belangrijkste en tegelijkertijd meest mysterieuze berg in Catalonië. Een Benedictijner Abdij, op ruim 700 meter boven zeeniveau. Klooster Montserrat is een must visit, ook als je niet gelooft.

Klooster Montserrat | Het Lourdes van Catalonië
Logeren naast het klooster van Montserrat? Dat kan, op de heilige berg vind je zowel appartementen, als een hotel. Klik op de foto voor meer info en boeken!

Klooster Montserrat

De geschiedenis van Montserrat begon in 880, toen een groep herderskinderen een fel licht vanuit de hemel zagen neerdalen in de bergen van Montserrat. Op hetzelfde moment hoorden zij engelen zingen. Een plaatselijke dominee werd naar grot gebracht en ook hij had hetzelfde visioen. Daarop werd de grot onderzocht door een groep heiligen. De monniken vonden een afbeelding van de Heilige Maagd Maria. Voor de Catalanen reden om de grond heilig te verklaren en op 720 meter hoogte een Benedictijner Abdij en klooster te bouwen: Santa María de Montserrat, een nieuwe bedevaartplaats was geboren.

Bedevaartsoord Montserrat

Het klooster van Montserrat is een bedevaartsoord voor gelovigen, zeg maar het Lourdes van Catalonië. Maar ook als je niets met het geloof hebt, is een bezoek aan Montserrat een aanrader. Alleen al vanwege de spectaculaire ligging. De wandelroutes rondom het heiligdom en vergezichten zijn letterlijk en figuurlijk adembenemend.

Bezoek ook Catedral de Tortosa, de bisschoppelijke kathedraal met vier religies onder één plat dak

Daar hoorde men engelen zingen….

Het klooster van Montserrat is ook wereldberoemd vanwege het jongenskoor, dat dagelijks om 13.00 uur Gregoriaanse en andere koorliederen ten gehore brengt, in de grote basiliek. Met engelenstemmetjes zingen zij de sterren van de Catalaanse hemel. Wil je dit gratis concert bijwonen? Kom ruim op tijd. Op de dag dat ik Montserrat bezocht, barstte de basiliek al ruim twee uur voor aanvang van het concert, al bijna uit z’n voegen.

Op bedevaart Catalonië?

Het Bedevaartsoord Montserrat is op verschillende manieren bereikbaar. In de 16e eeuw werd de eerste weg aangelegd, de BP-112, vanuit de stad Monistrol de Montserrat. Spectaculairder is de BP-1103, dwars door het Montserrat Mountain Natural Park. Maar leuker en spannender is om je auto beneden te parkeren en de knalgele kabelbaan te nemen, die werd gebouwd aan de rand van de stad Monistrol de Montserrat. Ook met het openbaar vervoer is Montserrat bereikbaar. Er rijden bussen en het bedevaartsoord heeft zelfs een treinstation. Zowel trein als bus vertrekken van vanaf Plaça Espanya in Barcelona.

Steun BonDiaTarragona

BonDiaTarragona.nl is gratis en wil dat graag blijven. De kosten voor onder meer beveiliging en data-opslag lopen echter snel op. Een DONATIE is meer dan welkom. Doneren kan al vanaf 1 euro. Wil je BonDiaTarragona.nl steunen en/of je waardering tonen voor mijn verhalen? Dat kan via onderstaande donatieknop. 1000 Maal Dank!

Praktische informatie

WAT | Bedevaart Catalonië naar Benedictijner Abdij Montserrat, het Lourdes van Catalonië
WAAR | Montserrat, ongeveer 50 km ten noordwesten van Barcelona

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.