Ik sta op een wiebelende keukentrap met mijn hoofd tussen de takken. Daar, ik strek mijn arm, maar kan er net niet bij. Op mijn tenen, rug recht…. hebbes. Plop, plop, plop, klinkt het in de plastic bak onderaan de trap. Olijvenpluk met de hand en zonder hulp van schudmachines, heerlijk ontspannend. Minpuntje. Die bak komt maar niet vol.

Olijvenpluk

Na 8 uur plukken, verspreid over 6 dagen, is onze olijfboom tot traphoogte nagenoeg leeg. Hoeveel zou het zijn? Zo te voelen, toch zeker 20 kilo. Trots rijd ik met mijn koopwaar naar de coöperatie in Tortosa. Om net zo snel als ik ben gekomen, af te druipen. Lo siento pero la disminución mínima es de 200 kilos.’

Hobbyboerin

Daar sta ik dan, met een tiende van het minimale afnamegewicht. Zelf persen kan ik niet. En inmaken al helemaal niet. Ik heb het geprobeerd hoor, volgens dit recept.  Maar al na drie dagen stond mijn weckfles vol schimmel. Mijn zelf geplukte olijven weggooien, vind ik zonde. Op weg naar huis valt mijn oog op een bord dat ik niet eerder heb gezien. Moli d’ Oli, rechtsaf. Bingo. Colome Mulet, een familiebedrijfje in de heuvels van Campredó, blijkt een paradijs voor de hobbyboerin. 

Kassa

Rijk word je niet van de olijvenpluk, althans niet op mijn manier. Per kilo vang ik € 0, 40 cent. Een kleine rekensom leert dat ik met 8 uur werk € 8 euro heb verdiend = goed voor 2 liter. Wie het kleine niet eert, zullen we maar zeggen.Onze ‘geld’ boom.De bodem is gelegd.
In het weekend verschijnen de hulptroepen.
Het kan vast sneller, maar dit is de opbrengst van 8 uur olijvenpluk.

Ook olijven plukken?

Dat kan in het najaar van 2018. Bijvoorbeeld bij camping Casa Valerosa in El Perello waar je tegen kost, inwoning en een fles ‘eigen’ olijfolie mee kunt helpen met olijvenpluk.

Heb jij nog olijvenpluk tips? Volgend jaar wil ik mijn record verbreken.

2 comments

  1. Ha Els, dank je wel. Natuurlijk ben ik trots, maar ik voelde me ook heel erg opgelaten bij de Coop, want die man lachte me nog net niet uit. Zijn jullie nog niet klaar met plukken dan? Lijkt me leuk ook nog een dagje op Casa Valerosa mee te draaien en de fijne kneepjes van het olijvenpluk vak te leren. Kan ik daar weer een mooi blog over schijven voor volgend jaar. xxx Bel je van de week.

  2. Ik heb hardop gelachen! Helemaal trots op je twintig kilo, en terecht. Gewoon supergaaf toch, je eigen oogst?
    Wij moeten trouwens minstens 400 kilo aanleveren. Gelukkig zaten we op 481 kilo, en dat werd 75 liter olie.
    We hebben nog wat volle bomen staan, dus als je wilt leren hoe het véél sneller kan – zonder schudmachine -, dan moet je volgende week een dagje komen plukken. Dan delen we de olijven, oké? xx

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.