Ooit een dansend ei gezien? Nee, ik bedoel niet Humpty Dumpty. Ik heb het over L Ou com Balla. Het dansende ei van Corpus Christi. Ja dat is een echt kippenei dat danst. Op een waterstraal. Een typisch Catalaanse traditie, die je maar een dag per jaar kunt meemaken. Als je geluk hebt.

Het dansende ei van Corpus Christi | L Ou com balla in Tarragona
Zelf een ei laten dansen? Misschien kun je het met deze leukert proberen. Klik op de foto!

Corpus Christi

Een van de meest merkwaardige feesten en met de langste geschiedenis in Catalonie is L’ Ou com balla. Een Catalaanse traditie die gevierd wordt op Sacramentsdag, de dag van Corpus Christi.  En de laatste jaren steeds populairder wordt. Een traditie die je hooguit een, of twee dagen kunt meemaken op de patio’s en in de tuinen van de belangrijkste Catalaanse kathedralen en kloosters. Waaronder dus Catedral de Santa Tecla in Tarragona.

Versierde fonteinen

Behalve dat het ei danst op een waterstraal, zijn de fonteinen speciaal voor de gelegenheid versierd met bloemen en kersen. sters in heel Catalonië. Ben je rond Sacramentsdag (Corpus Christi) in Tarragona, Reus, Vic of Barcelona?  Ga op zoek naar L’ Ou com balla.

Wat is L’ Ou com Balla?

L’ou com balla is een eeuwenoude Catalaanse traditie die samenvalt met Corpus Christi. Speciaal voor Sacramentsdag worden fonteinen in de buurt van kathedralen en kloosters kitcherig versierd met vers fruit, kleurige bloemen en planten. Dat hoog boven de aangeklede fontein een eitje danst, maakt het geheel nog surrealistischer.

Catalaanse Traditie

De traditie van het dansende ei stamt uit de 16e eeuw, maar de herkomst ervan is niet duidelijk. Er gaan verhalen over een monnik die het fenomeen in een Italiaans dorpje zag en het later in Barcelona introduceerde. Op Sacramentsdag wordt gevierd dat Jezus Christus zichzelf onder de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven. Weer anderen beschouwen het ei als metafoor voor vruchtbaarheid.

De magie van het dansende ei

Zeker is dat de misdienaars van de kathedraal in Barcelona vanaf 1637 jaarlijks eieren lieten dansen in hun kloostertuin. Maar of het ook een religieuze betekenis heeft? Er zijn Catalanen die het ei associëren met een hostie en de fontein dé kelk met wijn. Anderen beweren dat dit magische gebeuren ooit begon als een simpel tijdverdrijf. Een spelletje tegen de verveling, voor de edele heren. In afwachting van het moment dat de Corpus Christi processie arriveerde. Hoe dan ook, het blijft een bijzonder gezicht: zo’n piepklein, breekbaar eitje, op een neer dansend boven een ferme waterstraal.

Scherven brengen GEEN geluk

Soms gaat het mis en valt het ei. Met een beetje mazzel breekt de val op catifes de corpus, het bloementapijt onder de fontein. Blijft de schaal heel, dan betekent dit een jaar lang geluk voor de toeschouwers. Maar vloeit de dooier….

Laat je eigen ei dansen

Fontein in de buurt van jouw huis? Of heb je misschien een fontein in je tuin? Laat je eigen eitje dansen. Belangrijk is dat je vrije uitloop eieren koopt voor dit experiment. Want deze hebben de sterkste schaal. Dat weet ik uit ervaring, omdat mijn dochters twee jaar geleden met eenzelfde ei op hun Nederlandse school samen in de eitje-tik finale tegen elkaar streden. Om het ei te laten dansen, prik je een klein gaatje in de schil. Zuig heel voorzichtig – je wilt geen rauw ei happen – met een smal rietje de dooier uit. Leeg is de schil namelijk licht genoeg om te blijven dansen. Krijg je het voor elkaar, roep dan als een echte Catalaan: ‘Mira, mira l’ou com balla!‘ (Kijk, kijk, mijn ei danst.)

Budget Hotel Tips Tarragona

Hotel Tip Citytrip Tarragona | Hotel tip Tarragona | Budget Hotel Tarragona
Hotel Placa de la Font ligt aan het belangrijkste autoloze plein van Tarragona. De plek waar alles gebeurt en waar je na het feesten zo naar je hotelkamer kunt rollen. Boeken en meer info Hotel Plaça de la Font Tarragona

Hotel Tip Citytrip Tarragona | Hotel tip Tarragona | Budget Hotel Tarragona
Budget topper in prachtig pand aan de Rambla Nova. Winkels om de hoek, strand op loopafstand. Boeken en meer info Hotel Lauria Tarragona
Hotel Tip Citytrip Tarragona | Hotel tip Tarragona | Budget Hotel Tarragona
Hartje stad, onlangs gerenoveerd en een zwembad en hottub op het dak. Wat wil een mens nog meer? Meer info en boeken SB Ciutat Tarragona

Praktische informatie

WAT | L’ Ou com Balla | Het dansende ei van Corpus Christi
WAAR | In Tarragona, in de fontein van Catedral de Santa Tecla Tarragona
WANNEER | Elk Jaar op Sacramentsdag – Corpus Christi | De tweede donderdag na Pinksteren én 60 dagen na Pasen)

3 juni 2021
16 juli 2022
8 juni 2023

Bewaren

Bewaren

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.