Ooit een dansend ei gezien? Nee, ik bedoel niet Humptie Dumptie. Ik heb het over een echt kippenei. Eentje die danst op het water. Een typisch Catalaans gebeuren, dat je hooguit een paar dagen per jaar kunt meemaken.

Corpus Christi

Rijk versierde fonteinen in de buurt van kathedralen en kloosters in heel Catalonië. Ben je rond Sacramentsdag (Corpus Christi) in Tarragona, Reus, Vic of Barcelona?  Ga op zoek naar L’ou com balla.L'ou com balla Catalonie.

Wat is L’ou com Balla?

L’ou com balla is een eeuwenoude Catalaanse traditie die samenvalt met Corpus Christi. Speciaal voor Sacramentsdag (de tweede donderdag na Pinksteren én 60 dagen na Pasen) worden fonteinen in de buurt van kathedralen en kloosters kitcherig versierd met vers fruit, kleurige bloemen en planten. Dat hoog boven de aangeklede fontein een eitje danst, maakt het geheel nog surrealistischer.

Traditie

De traditie van het dansende ei stamt uit de 16e eeuw, maar de herkomst ervan is niet duidelijk. Er gaan verhalen over een monnik die het fenomeen in een Italiaans dorpje zag en het later in Barcelona introduceerde. Op Sacrementsdag wordt gevierd dat Jezus Christus zichzelf onder de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven. Weer anderen beschouwen het ei als metafoor voor vruchtbaarheid.

Magie

Zeker is dat de misdienaars van de kathedraal van Barcelona vanaf 1637 jaarlijks eieren lieten dansen in hun kloostertuin. Maar of het ook een religieuze betekenis heeft? Er zijn Catalanen die het ei associëren met een hostie en de fontein dé kelk met wijn. Anderen beweren dat dit magische gebeuren ooit begon als een simpel tijdverdrijf; een spelletje tegen de verveling voor de edele heren in afwachting van het moment dat de Corpus Christi processie arriveerde. Hoe dan ook, het blijft een machtig gezicht: zo’n piepklein, breekbaar schaaltje, op een neer dansend boven de fontein.L'Ou com balla dansend ei

Scherven brengen GEEN geluk

Soms gaat het mis en valt het ei. Met een beetje mazzel ‘breekt’ catifes de corpus (een bloementapijt rondom de fontein) de val en blijft de schil heel. Is dit het geval, betekent dit een jaar lang geluk voor de toeschouwers. Maar vloeit de dooier….

Maak je eigen l’ou com balla

Staat er een fontein in de buurt van jouw huis, of heb je er misschien één in je tuin? Laat eens een eitje dansen. Tip! Koop vrije uitloop eieren, want deze hebben de sterkste schaal. Dat weet ik uit ervaring, omdat mijn dochters twee jaar geleden met eenzelfde ei op hun Nederlandse school samen in de eitje-tik finale tegen elkaar streden.

Om het ei te laten dansen, prik je een klein gaatje in de schil. Zuig heel voorzichtig – je wilt geen rauw ei happen – met een smal rietje de dooier uit. Leeg is de schil namelijk licht genoeg om te blijven dansen. Krijg je het voor elkaar, roep dan als een echte Catalaan: ‘Mira, mira l’ou com balla!‘ (Kijk, kijk, mijn ei danst.)

Praktische informatie

WAT: L’ou com balla
WAAR: In Tarragona, in de fontein van het klooster voor de Kathedraal
WANNEER: 18 juni 2017, van 9:00 tot 13:30 uur en van 17:00 tot 20:00 uur

Bewaren

Bewaren

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.