‘Wat een bizar, wonderschoon natuurgebied’, schreef ik van de week onder een foto die ik op Instagram plaatste. Platja del Trabucador is een van de vreemdste en meest levendige stranden aan het einde van de Ebro-delta. Een zandstrand van 6,5 kilometer lang en maar 100 meter breed, gescheiden door een hobbelige zandweg, met aan twee kanten water: links de Middellandse zee, rechts een ondiep binnenmeer.

Paradijs

Watersporters, hondenliefhebbers, vogelaars, wildkampeerders, camperfreaks en naturisten weten platja del Trabucador te vinden. Maar dit strand is ook ideaal voor avondpicknick met vrienden, aangezien BBQ-en is toegestaan in dit gebied. Voor een romantische strandwandeling ben je hier ook aan het juiste adres. Zelfs op een bewolkte dag verandert platja del Trabucador tijdens de zonsondergang in een magische plek.natuurstrand Ebro DeltaTegen zevenen parkeren we de auto’s in een duinpan, net na kitesurfschool La Central de Kite, waar we in geval van nood naar de wc kunnen. In lage water doen kitesurfers hun best zoveel mogelijk wind te vangen, in de verte zie ik twee kinderen suppen, een groepje surfdudes hangt op de steiger, een verliefd stelletje loopt hand in hand in de branding en weer verder speelt een vrouw met haar hond.natuurstrand Ebro Delta

natuurstrand Ebro Delta
Het water van het binnenmeer blijft heel lang ondiep.

Platja del Trabucador is een ‘wild’ strand, zo’n plek waar je in Nederland een festival zou verwachten. Ruig en afgelegen. Op dit stuk ‘niemandsland’ wappert geen bandera blava, dit strand is puur natuur. Met zand dat wit lijkt, maar na een kleine graafsessie vol met zwart slib blijkt te zitten. Een strand waar je gewoon in het hoge gras een plasje doet. Of in de zee. Een strand waar je lekker smerig kunt worden. En vies worden, dat vinden kinderen (zeker mijn jongste) het leukste dat er is.

natuurstrand Ebro Delta
Hoe viezer, hoe beter.

Uitgelaten rennen de meisjes richting het water. De bal voor zich uit trappend. Slippers worden uitgeschopt, shortjes en t-shirts gedropt. Mooi, dat geeft ons even de tijd op een tijdelijk kamp op te slaan, de bbq te installeren, salades te mengen, brood te snijden, vlees en vis te grillen.Natuurstrand Ebro Delta

natuurstrand Ebro Delta

natuurstrand Ebro Delta

Surrealistisch

De zon staat al wat lager en probeert door de wolken te prikken. Het licht wordt met de minuut magischer. Mensen en kinderen worden silhouetten, ze lijken over het water te zweven. Ik blijf foto’s schieten. In de verte kleurt de Serra del Montsià lichtpaars, de flikkende lichtjes van havenstad Sant Carles de la Rapita, overvliegende watervogels, steltlopers, lepelaars en zelfs twee flamingo’s. Wat een supergave plek.
natuurstrand ebro delta

IMG_20160816_202717

platja del Trabucador
Op platja del Trabucador schiet je de mooiste plaatjes.

Eten & drinken op platja del Trabucador

Op dit stukje ‘niemandsland’ staan twee xirinquitos. Xiringuito Trabucador, aan het begin van het strand kijkt uit over de Middelandse zee, onstuimig, diep en kouder dan het rustige binnenwater aan de andere kant van de weg. Bij dit tentje vinden regelmatig concerten plaats. Zie de Facebookpagina voor meer informatie. Ruim een kilometer verder ligt La Central del Kite, een kleine kitesurfschool annex beachbar.platja del TrabucadorKitesurfschool/xiringuito La central del Kite

BBQ-en op Platja del Trabucador

Gasbarbeque’s zijn toegestaan in dit gebied. Neem een vuilniszak mee en laat geen rotzooi achter.  Ook een inklaptafel is geen overbodig luxe, aangezien het hier meestal waait.

Honden op Platja del Trabucador

Honden zijn welkom op platja del Trabucador, maar mogen alleen van oktober tot april vrij loslopen. Houd je huisdier (en) in de .Op de weg richting Punta de la Banya rijden campers en auto’s af en aan. Je zult zien dat sommige hondenbezitters – al dan niet bewust – zich niet aan de regels houden. Laat je je hond los tijdens het zomerseizoen, dan loop je kans op een boete en die zijn niet mis in Spanje. Wil je weten op welk strand jouw hond heel het jaar vrij mag rondbanjeren? Lees mijn blog over Hondenstranden.

Zo bereik je bij platja del Trabucador

De snelste route naar Platja del Trabucador is vanuit Amposta over de TV-3405. Sla bij L’Eucaliptus rechtsaf en je rijdt na enkele kilometers vanzelf het strand op. Links zie je xiringuito El Trabucador en Middellandse zee, onstuimig en kouder dan het binnenmeer aan de rechterkant, dat eindeloos ondiep is en daarmee de perfecte oefenbak voor watersporters.

Praktische informatie

WAT: Platja del Trabucador
WAAR: Het zuidelijkste puntje van de Ebro Delta

 

 

Bewaren

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!