Punta del Fangar aan de rand van de Ebro Delta ligt een bijzonder schiereiland. Een beschermd natuurgebied van ruim 400 hectare, bezaaid met fijn zand en schelpen, stenen en sloophout. Een immense zandvlakte met als toetje de best bewaarde duinformaties van de Catalaanse kust. En niet te vergeten de witte vuurtoren Far del Fangar, het boegbeeld van Terres del Ebre.

Punta del Fangar Ebro Delta
Wist je dat… Punta del Fangar ooit als decor diende voor deze bekende speelfilm uit Hollywood. Klik op de foto en ontdek over welke Hollywoodfilm ik het heb.

Punta del Fangar | Luchtspiegeling

Bijna 5 kilometer is de afstand van de parkeerplaats voor Platja de Marquesa tot aan het uiterste puntje van schiereiland Punta del Fangar.  In de verte zien we vuurtoren Ebro Delta staan, een piepklein wit puntje. Ons doel van de dag. Het gekke is dat Far del Fangar na elke stap over Platja de Marquesa naar achteren lijkt te schuiven. Alsof we door de woestijn sjokken en de vuurtoren niet meer is dan een luchtspiegeling. Maar dan kijk ik naar rechts en zie ik de deels turquoise Middellandse zee en dan weet ik weer dat mijn ogen niet liegen. Gelukkig hebben we de tijd en is het perfect wandelweer.

Poble Nou del Delta in de Ebro Delta zou niet misstaan als dorp in Andalusia
Vlakbij Punta del Fangar ligt het bijzondere, spierwitte dorp Poble Nou del Delta. Een beetje vreemde eend in de bijt, want Poble Nou del Delta is een kopie van een typisch Andalusisch dorp. Klik op de foto voor een heel fijn hotel in de schattige dorp.

Vuurtoren Ebro Delta 

Far del Fangar is één van de meest karakteristieke kenmerken van Terres de l’Ebre. Het witte licht knippert met tussenpozen van 12 seconden en heeft een bereik van maximaal 12 mijl uit de kust. De vuurtoren werd gebouwd in 1972, heeft een hoogte van 20 meter en een diameter van 3 meter. De eerste vuurtoren op deze zandbank, dateert uit 1864. Nadat deze tijdens de Spaanse burgeroorlog door brand werd verwoest, heeft hier tientallen jaren alleen een klein zwart-wit geschilderd ijzeren torentje gestaan.

Vuurtoren Punta del Fangar

Kijk! Daar! De vuurtoren Ebro Delta Far del Fangar. Ingezoomd met mijn telelens lijkt ie best dichtbij! Dat schijn bedriegt, zie je goed op het filmpje dat ik maakte vanaf deze plek. Vanaf hier nog zeker een kwartier lopen, schat ik. Keer 2. Mijn benen beginnen te verzuren van het sjokken over zandheuvels. Het is mooi geweest. Voor vandaag dan, want deze wandeling smaakt zeker naar meer!

Wat een heerlijke relaxplek en voor ADULTS ONLY is dit moderne****pension in Poble Nou del Delta. Ook fijn is de rustige binnenplaats met hot tub in de open lucht

 

Tips strandwandeling Vuurtoren Ebro Delta

  • Op Punta del Fangar vind je GEEN schaduwplekken. In het hoogseizoen is het risico op een zonnesteek hoog, dus neem een hoedje en voldoende water mee!
  • Op Platja de Marquesa broeden de dwergstern, de steltkluut en de zilvermeeuw. Maar ook de geelpootmeeuw, de visdief en de de strandplevier. En dan ook nog de roodstaart en de scholekster. Tijdens het broedseizoen van  1 april tot 15 augustus is verboden om de de nestgebieden te betreden.
  • Op Punta del Fangar is naaktrecreatie toegestaan.
  • Officieel is Platja de la Marquesa GEEN hondenstrand. Veel Catalanen lappen deze regel aan hun wandelschoenen. Wij dus ook. Maar je loopt een kleine kans op een bekeuring. Zekere voor het onzekere? Lees mijn blog over Hondenstranden in de provincie Tarragona.

Praktische informatie

WAT | Punta del Fangar & Vuurtoren Ebro Delta
WAAR | Parc Natural del Delta del Ebre

Bewaren

2 comments

  1. Hola Remco, Nee dat wist ik niet. Ik ken de film ook niet. Net even de trailer opgezocht, zie wel veel zand voorbij komen, maar volgens zag ik niet zo snel Punta del Fangar voorbij komen. Misschien moet ik deze film maar eens gaan kijken. Leuk! En bedankt voor de tip.

  2. Hola …. wist je dat Penélope Cruz en Matthew Mcconaughey hier hebben rondgelopen voor filmopnames voor SAHARA? Dat werd opgenomen bij de vuurtoren (hun romance begon ook hier)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.