Punta del Fangar aan de rand van de Ebro Delta ligt een bijzonder schiereiland. Een beschermd natuurgebied van ruim 400 hectare, bezaaid met fijn zand, schelpen, stenen en sloophout. Een immense zandvlakte met als toetje de best bewaarde duinformaties van de Catalaanse kust. En niet te vergeten de witte vuurtoren Far del Fangar, het boegbeeld van Terres de l’Ebre.

Wist je dat… Punta del Fangar ooit als decor diende voor deze bekende speelfilm uit Hollywood

Punta del fangar | Luchtspiegeling

Bijna 5 kilometer is de afstand van de parkeerplaats voor Platja de Marquesa tot aan het uiterste puntje van schiereiland Punta del Fangar.  In de verte zien we vuurtoren Far del Fangar staan, een piepklein wit puntje. Ons doel van de dag. Het gekke is dat Far del Fangar na elke stap over Platja de Marquesa naar achteren lijkt te schuiven. Alsof we door de woestijn sjokken en de vuurtoren niet meer is dan een luchtspiegeling. Maar dan kijk ik naar rechts en zie ik de deels turquoise Middellandse zee en dan weet ik weer dat mijn ogen niet liegen. Gelukkig hebben we de tijd en is het perfect wandelweer.

Vuurtoren Far del Fangar | Facts

Far del Fangar is één van de meest karakteristieke kenmerken van Terres de l’Ebre. Het witte licht knippert met tussenpozen van 12 seconden en heeft een bereik van maximaal 12 mijl uit de kust. De vuurtoren werd gebouwd in 1972, heeft een hoogte van 20 meter en een diameter van 3 meter.

De eerste vuurtoren op deze zandbank dateert uit 1864. Nadat deze tijdens de Spaanse burgeroorlog door brand werd verwoest, heeft hier tientallen jaren alleen een klein zwart-wit geschilderd ijzeren torentje gestaan.

Toegegeven, de parkeerplaats voor restaurant Vascos (dat door de crisis failliet is gegaan) oogt nogal sjofel. Maar achter de puinberg aan de achterkant van het verlaten restaurant – het blijft Spanje – wacht een ongerept stukje natuur…

Kijk! Daar is de vuurtoren Far del Fangar. Ingezoomd met mijn telelens lijkt ie best dichtbij! Dat schijn bedriegt, zie je goed op het filmpje dat ik maakte vanaf deze plek.
Vanaf hier nog zeker een kwartier lopen, schat ik. Keer 2. Mijn benen beginnen te verzuren van het sjokken over zandheuvels. Het is mooi geweest. Voor vandaag dan, want deze wandeling smaakt zeker naar meer!

Logeer op stand in de Ebro Delta

Vlakbij Punta del Fangar ligt het bijzondere, spierwitte dorp Poble Nou del Delta. Een beetje vreemde eend in de bijt, want Poble Nou del Delta is een kopie van een typisch Andalusisch dorp. Niet voor niets vind je in Poble Nou een aantal heel leuke hotels en goede restaurants. Een dorp te midden van de rijstvelden, op fiets- en loopafstand van woeste natuurstranden, broedplaatsen voor flamingo’s en watersportactiviteiten.

Luxe Hotels in Poble Nou del Delta

Tips strandwandeling Ebro Delta

  • Op Punta del Fangar vind je GEEN schaduwplekken. In het hoogseizoen is het risico op een zonnesteek hoog, dus neem een hoedje en voldoende water mee!
  • Op Platja de Marquesa broedt de dwergstern, de steltkluut, de zilver- en de geelpootmeeuw, de visdief, de strandplevier, de roodstaart en de scholekster. Tijdens het broedseizoen van  1 april tot 15 augustus is verboden om de de nestgebieden te betreden.
  • Op Punta del Fangar is naaktrecreatie toegestaan.
  • Officieel is Platja de la Marquesa GEEN hondenstrand. Veel Catalanen lappen deze regel aan hun wandelschoenen – net als wij – maar je loopt een kleine kans op een bekeuring. Zekere voor het onzekere? Lees mijn blog over Hondenstranden in de provincie Tarragona.

Praktische informatie

WAT | Punta del Fangar & Far del Fangar, Platja de la Marquesa
WAAR | Parc Natural del Delta de l’Ebre

Bewaren

2 comments

  1. Hola Remco, Nee dat wist ik niet. Ik ken de film ook niet. Net even de trailer opgezocht, zie wel veel zand voorbij komen, maar volgens zag ik niet zo snel Punta del Fangar voorbij komen. Misschien moet ik deze film maar eens gaan kijken. Leuk! En bedankt voor de tip.

  2. Hola …. wist je dat Penélope Cruz en Matthew Mcconaughey hier hebben rondgelopen voor filmopnames voor SAHARA? Dat werd opgenomen bij de vuurtoren (hun romance begon ook hier)

STEL EEN VRAAG / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.