Mag ik even zeuren? Na ruim 2 jaar in Spanje en bijna 200 positieve BonDiaTarragona blogs over mijn nieuwe thuisland, moet mij echt iets van het hart. Want natuurlijk zijn ook dingen STOM in Spanje. De grote hoeveelheid zwerfafval, om maar iets te noemen. Maar ook aan de Spaanse bureaucratie, dierenleed en de mañana mañana mentaliteit erger ik me groen en geel.

Dobbeltoppers 2018

Stom in Spanje | Mañana mañana mentaliteit

Afgelopen zomer morste ik een bodempje thee op het toetsenbord van mijn laptop. Super STOM natuurlijk – van mij – want de S, X, Z & A bleven hangen. Ik naar de reparateur. Ja, dat toetsenbord konden ze wel vervangen. Zou ongeveer 10 dagen gaan duren. Want een niet Spaans toetsenbord hadden ze natuurlijk niet op voorraad. So far, so good. Zoals te verwachten werden tien dagen, twee weken, drie weken, vier weken, vijf weken. Ik had de moed bijna opgegeven. Maar gistermiddag – 6,5 week na het afgegeven van mijn laptop – werd ik dan eindelijk gebeld. “Uw laptop is klaar!”

Traag als dikke….. Lees ook mijn blog Adem in Adem uit

Stom in Spanje | Ga je mond spoelen

Ik beken, vóór de kinderen, zei ook ik vaak fuck en shit. Maar in het kader van opvoeden, is chips in huize Mathey Schouten tegenwoordig een vaak gebruikt woord. En daarmee bedoel ik uiteraard niet alleen de chips die je kunt eten. Want vloeken, daar heb ik niet zoveel mee. Hoe anders is dat in Spanje. Op school, in de supermarkt, op straat, op het terras, zelfs de ouders van vriendjes roepen geregeld hijo de puta & gillipollas (klootzak), bete a la mierda (krijg de schijt) coño (kut) en jodete (fuck you) en hostia (shit). De eerste Spaanse scheldwoorden in onze casa zijn inmiddels een feit. Geen idee hoe ik dat nou weer moet verchipsen.

Stom in Spanje | Van het kastje naar de muur

Stom in Spanje | Top 10 Spaanse ergenissen
Ik ben blijkbaar niet de enige die niet te spreken is over klantvriendelijkheid bij de vreemdelingenpolitie in Tortosa.

Om een NIE (Spaans burgerservice nummer) te bemachtigen, moet je stevig in je schoenen staan in Spanje. Urenlang zaten we in de wachtkamer van de vreemdelingenpolitie. Vanzelfsprekend had ik me goed voorbereid: aanvraagformulieren, bankafschriften, paspoorten, pasfoto’s in drievoud. Ik bracht zelfs mijn Spaanse vriendin Nuria mee uit Nederland om het woord te doen. Zijn we na uren wachten eindelijk aan de beurt, worden we onverrichte zaken weggestuurd om een derde kopie te maken van mijn bankafschrift. “En nee, dat kan niet hier. Hiernaast zit een kopieerservice.” Zo jammer weer, dat de copyshop is gesloten. Waarom weet niemand. En ook ook niet wanneer de winkel weer opengaat. Maar er is gelukkig nog een kopieerservice in Tortosa, weet meneer agent. Aan de andere kant van de stad. En dat zegt hij dan zonder blikken of blozen.

Stom in Spanje | Hond als gebruiksvoorwerp

Wij wonen op de campo, het Spaanse platteland. Tijdens mijn dagelijkse rondje met onze honden word ik keer op keer geconfronteerd met zoveel dierenleed. Veel medelijden heb ik met de broodmagere Rhodesian Ridgeback, die 24/7 aan een ketting van nog geen meter ligt. Zijn huis is een leeg olievat en eten krijgt hij nauwelijks. Want alleen dan doet hij zijn best tijdens de zondagse jacht op wilde zwijnen. Hetzelfde geldt voor de tien honden van een andere buurman, die met z’n allen in een veel te krap hondenhok wonen, waarvan de vloer bezaaid ligt met beschimmelde hondendrollen.

Stom in Spanje | Top 10 Spaanse ergenissen
Kijk hem nou angstig zijn. Zo lang wij hier wonen, ligt deze jongen onder deze boom te beven. Ik begrijp werkelijk niet hoe mensen zo wreed kunnen zijn.

Stom in Spanje | Stiertje pesten

Stierenvechten is in Catalonië verboden, maar daar is dan ook alles mee gezegd. In Natuurpark de Ebro Delta doen ze namelijk aan stiertje pesten en dat is naar mijn mening net zo verschrikkelijk. Nee, de stieren die tijdens de festes majores in de arena verschijnen, worden hier niet met speren gedood. Maar hoe zou jij het vinden als je een brandende kroon op je kop krijgt?

Stom in Spanje | Top 10 Spaanse ergenissen
Stierenvechten mag dan verboden zijn in Catalonië, stiertje pesten vind ik net zo erg.

Stom in Spanje | Ergernissen in het verkeer

Dubbel parkeren op een tweebaansweg, parkeren op het zebrapad, altijd met groot licht rijden of juist zonder wanneer het donker wordt. Een Spanjaard zit er niet mee. Op een rotonde vanuit de buitenbocht en zonder knipperlicht links afslaan, terwijl een ander vanaf de binnenbocht zonder knipperlicht rechtdoor wil rijden. Bijna wekelijks gaat het fout. Bij het inparkeren minstens vier keer tegen de ervoor en erachter geparkeerde auto botsen.

Net zolang tot het past. Ik zie het dagelijks gebeuren. Of gewoon drie rijen dik parkeren op een parkeerplaats, zodat de bestuurders van de binnenste rij geen kant meer op kunnen. Op marktdagen zet ik mijn auto niet meer op het parkeerterrein. Geloof me, geen grotere ergernis dan de ergernissen in het Spaanse verkeer.

Stom in Spanje | Top 10 Spaanse ergenissen
Drie rijen dik op een Spaanse parkeerplaats. De wegsleepdienst heeft het er maar druk mee. En echt niet dat Spanjaarden hier van leren. Op de volgende marktdag gaat het net zo…..

Stom in Spanje | Over 50 jaar leef ik toch niet meer

Lege sigarettenpakjes, lege bierblikjes, lege waterflesjes, zelfs lege jerrycans van 8 liter worden in Spanje zonder pardon uit de auto gegooid. Ik erger me kapot aan al dat zwerfafval aan de kant van de weg. Ook onze straat (aan de rand van een natuurgebied nota bene) ligt elke dag opnieuw bezaaid met troep. Met dank aan onze buurtbewoners, want de weg waaraan wij wonen, is doodlopend. En Pip en ik maar opruimen.

Stom in Spanje | top 10 Spaanse ergenissen | zwerfvuil
Ook langs onze weg vinden we dagelijks zwerfvuil. Dat Pip en ik dan maar verzamelen, omdat we ons doodergeren aan plastic in de natuur.

Stom in Spanje | Nederland is GEEN Duitsland

Weet je nog dat ik schreef over mijn laptop, die ik gistermiddag eindelijk mocht ophalen. Het goede nieuws? De A, S, X & Z doen het weer. Maar daar is dan ook alles mee gezegd. Want de sukkels van de reparatieshop – mag ik dat zeggen, ja dat mag ik zeggen – hebben geen Engels maar een Duits toetsenbord besteld. “Usted es Dutch no?” Compleet met ringel S en andere Duitse letters op plaatsen waar ik geen raad mee weet. En Z op de plek waar Y moet staan. Geen QWERTY toetsenbord dus!!!! Dag lieve laptop, tot over zes weken. Als ik mazzel heb.

Stom in Spanje | Top 10 Spaanse ergenissen
De ringel S, de A, O en U met umlaut. Wat heb ik eraan als er Nederlandse leestekens onder staan?

Wat vind jij STOM in Spanje?

Geef een reactie / Deel jouw reistips

6 comments

  1. Stom? Dat blijkbaar alle Spaanse auto’s worden afgeleverd zonder richtingaanwijzers.
    Dat blaffende honden worden verketterd, maar krijsende en gillende kinderen rustig hun gang kunnen gaan. Er is een speeltuintje recht tegenover mijn terras op de beneden verdieping van het flatgebouw, waar ik woon. In de winter lekker rustig, maar zomers om gek te worden.

  2. Haha, genoten van je blog. Héél herkenbaar! Je kwam er nog heel goed uit met je Duitse toetsenbord – geen één keer een umlaut of ringel-S 🙂 Maar eh… gewoon midden op de weg even stoppen omdat je een praatje wilt maken met je tegenligger, en dat iedereen dan gewoon geduldig wacht totdat je uitgepraat bent en weer doorrijdt… hopelijk lukt het je ook nog vaak om te genieten van dat soort charmante acties xx

  3. Ha Els, Eerlijk is eerlijk, de meeste letters komen overeen. Het zijn de Z en Y die zijn omgedraaid en door die umlaut letters zitten alle leestekens op andere plekken. En dat voor 150 euro….dat gaat dus mooi niet gebeuren. Gelukkig zijn ze het met me eens bij de reparateur. Ik heb stickers meegekregen om de foute toetsen af te plakken en dan word ik gebeld wanneer het nieuwe toetsenbord er is. Ben ik m hoogstens 2 dagen kwijt heeft de eigenaar me verzekerd. En ja hoor dat genieten gebeurt nog volop. Jullie ook?

  4. Prima om je af te reageren, maar zelf woon ik al meer dan 12 jaar in de omgeving van Madrid en sommige dingen waarover je klaagt, herken ik alvast niet, of ik vind net dat de problemen (stukken) erger zijn in België waar ik vandaan kom. Nu heb ik zelf ook al ettelijke jaren in Frankrijk en UK gewoond, dus ik relativeer het misschien meer : elk land en /of streek heeft wel zijn “speciallekes”…ik hoop enkel dat de auto met de Nederlandse nummerplaat op een van je foto´s niet de jouwe is, want als je nog steeds daarmee rijdt na meer dan 2 jaar in Spanje, moet je beslist oppassen voor een boete.
    Terloops : ik ben voor al mijn toetsenborden overgeschakeld naar Spaanse Qwerty, omdat ik zo ook erg gemakkelijk teksten schrijf in het Frans of Spaans (accenten en ñ zonder complexe toetsencombinaties).

  5. Ha Ilse, bedankt voor je bericht. Deze blog is meer geschreven met een knipoog, maar kennelijk maakt het wat los bij mensen, want is nogal wat gaande op Facebook. Ik krijg zelfs prive berichtjes met waarom ik niet oprot naar mijn eigen land. Als mensen de moeite zouden nemen mijn blog te bekijken, zien ze dat ik 200 positieve blogs heb geschreven over mijn nieuwe thuisland. We zijn niet voor niets uit Nederland vertrokken. Overal is wel wat. Maar ik was gewoon gefrustreerd vanwege mijn laptop en toen vloeide deze blog uit mijn vingers. Gewoon even lekker van me afschrijven, haha. Onze kinderen hebben Spaanse laptops, maar ik blijf altijd in het NL schrijven, vandaar de Nederlandse Qwerty. En ha, die auto is van ons, maar deze foto is genomen vlak na onze emigratie. Hij staat nu al twee jaar in de opslag en wij rijden allebei een Spaanse auto. Maar evengoed bedankt voor de tip. Groetjes Petra

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.