Wat krijg je als je een Hollandse polder mixt met Indonesische rijstvelden?  De Ebro Delta in zuid Catalonië. Het op één na grootste wedland van Spanje is een bijzonder natuurgebied, een plek voor vogelaars, natuurfreaks, watersporters en rustzoekers.

Ebro Delta | De vier seizoenen

Ontdek de Ebro Delta

Elk seizoen in de Delta del Ebre heeft haar eigen kleur. In de wintermaanden ligt de Ebro Delta grotendeels braak en overheerst de grauwheid van onbewerkte aarde. In april wordt het land onder water gezet en de rijst geplant. Van mei tot augustus groeit het gewas en kleuren de velden felgroen, om daarna tot de rijst wordt geplukt te veranderen in okergeel.

Vogels spotten Delta del Ebre

Vogels spotten in de Ebro Delta
In de Delta del Ebre leven en overwinteren rond de 300 vogelsoorten. Ben je benieuwd naar de vogelsoorten die in de Ebro Delta overwinteren? Klik op de foto voor meer info.

De Ebro Delta is een van de beste gebieden voor vogelobservatie in Spanje. In totaal overwinteren hier wel 300 vogelsoorten, waaronder flamingo’s. Bezoek je de Ebro Delta in de wintermaanden vind met een beetje mazzel ook de dwergarend en de kleine velduil.

MonNatura Eco Museum Ebro Delta

MonNatura Eco Museum Ebro Delta
Flamingo’s spotten in de buurt van MonNaturaDelta. Klik op de foto voor meer info over het Eco Museum.

Rijstoogstfeest Delta del Ebre

Rijstoogstfeest Ebro Delta Festa de la Sega
 De rijstpluk start eind september. Rond die tijd vieren verschillende dorpen in de Ebro Delta dit feest. Meer info? Tik op de collage.

Platja Trabucador | Mijn favoriete strand in de Ebro Delta

Aan de randen van de Ebro Delta vind je veel ruige natuurstranden… Omdat het vaak waait, is de Ebro Delta een paradijs voor watersporters. Maar ook de zonsondergang op mijn favoriete strand is spectaculair. Wat zeg ik, mensen komen van heinde en ver….

Platja Trabucador Ebro Delta
Platja Trubacador is een smal zandstrand en heeft een lengte van 5 kilometer en is hooguit honderd meter breed. Links kijk je naar de Middellandse zee, rechts ligt een groot en ondiep binnenmeer. Lees meer over Platja Trabucador in de Ebro Delta, door te klikken op de collage.

Punta del Fangar | Woestijn in de Zee

Punta del Fangar Ebro Delta
Wist je dat in deze woestijn in de Middellandse zee ooit een grote Hollywoodfilm is opgenomen?
Tik op de collage en ontdek over welke film ik het heb.

Kop in de wind en…

Smalle zandweggetjes brengen je tot bijna alle uithoeken van de Delta, van het immense strand van la Marquesa tot het eiland van Budda, van de eindeloze landtong van Trabucador en de zoutvlakten tot aan de vuurtoren op het uiterst puntje van Fangar. Met de auto kan en mag je lang niet overal komen.  De manier om dit het wetland te verkennen is op de fiets.

Fietsen in de Ebro Delta
Fietsen tussen de rijstvelden en langs irrigatiekanalen en dan onderweg even stoppen bij een van de twaalf vogel observatiehuisjes. Bijna niet voor te stellen dat dit gewoon Spanje is.

Elektrische fietsen zijn voor een paar tientjes per dag te huur bij Deltacleta in Deltebre of bij Camping Aube in Riumar. Geloof me, een fiets met trapondersteuning is geen overbodige luxe in de Ebro Delta. Zelfs niet voor ons Hollanders. De Ebro Delta mag dan lekker vlak zijn en veel weg hebben van een Hollandse polder, het waait hier vaak hard. Ook de bijgeleverde GPS is een must. Al die landbouwweggetjes, waterige vlakten en witte huisjes lijken op elkaar. Het laatste dat je wilt, is verdwalen.  Of doe mee aan een fietstocht. In mei worden er weer drie tochten georganiseerd door Museu de les Terres del Ebre.

Super Camping in l’Ampolla

Bewaren

Kamperen in de Ebro Delta | Camping Ebro Delta
Deze kleinschalige en gezellige Nederlandse familiecamping en ligt aan zee. Voor meer info en boeken klik op de foto.

Vakantie appartement in Riumar

Op 150 meter van het strand in Riumar ligt dit ruim opgezette en lichte appartementencomplex met kitchenette en airco.  Privéterras met uitzicht op gemeenschappelijk buitenbad. En voor wie geen zin heeft om te koken: het complex heeft een mediterraan restaurant Las Dunes.

Vakantieappartementen in Sant Carles de la Rapita

  • Je doet de deur van je appartement open, zet een paar stappen en staat met je voeten in de zee. Dit zeer nette, volledig ingerichte 4-persoonsappartement staat garant voor een heerlijk strandvakantie.
  • Appartementencomplex DeltaMar ligt in een fijne buurt, vlak bij zee. Het hotel heeft een buitenzwembad in de tuin en ligt op loofafstand van het strand.
  • Edificio Tompro is een volledig ingericht 4 persoonsappartement met in Sant Carles de la Rapita. Het appartement ligt 9 minuten lopen van het strand, maar gasten mogen ook baantjes trekken in het zwembad op het dakterras.

Luxe Hotels in Poble Nou del Delta

Delta del Ebre | Cijfers & Zo

Diverse gebieden in de Delta del Ebre zijn sinds 1983 tot natuurpark verklaard.
Het land, dat als een speerpunt richting Middellandse wijst – bestaat voor 75% uit landbouwgrond (voornamelijk rijstteelt).
20 % van Delta del Ebre is beschermd natuurgebied.
In en rond de lagunes leven rond de 100 soorten (water)vogels.
5% van de in totaal 7.737 hectare is gebruikt voor urbanisatie.
In de dorpen verspreid over de Ebro Delta wonen ongeveer 50.000 mensen.
47% van het grondoppervlak ligt maar 5o centimeter boven het zeespiegel, de andere helft eronder.
De angst leeft dat door de opwarming van de aarde meer dan de helft van het natuurgebied binnen 50 jaar verloren zal zijn gegaan.

Praktisch informatie

WAT | Ebro Delta / Delta del Ebre
WAAR | Terres de l’Ebre, het zuidelijke puntje van de provincie Tarragona

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.