Wat krijg je als je een Hollandse polder mixt met Indonesische rijstvelden?  De Ebro Delta in zuid Catalonië. Het op één na grootste wedland van Spanje is een bijzonder natuurgebied, een plek voor vogelaars, natuurfreaks, watersporters en rustzoekers.

Ebro Delta | De vier seizoenen

Elk seizoen in de Delta de l’Ebre heeft haar eigen kleur. In de wintermaanden ligt de Ebro Delta grotendeels braak en overheerst de grauwheid van onbewerkte aarde. In april wordt het land onder water gezet en de rijst geplant. Van mei tot augustus groeit het gewas en kleuren de velden felgroen, om daarna tot de rijst wordt geplukt te veranderen in okergeel.

De zompige ondergrond is perfect voor de rijstteelt,  maar is ook een goede leefomgeving voor veel (water)vogels.

In de Delta del Ebre leven en overwinteren rond de 300 vogelsoorten. Deze handige vogelgids met uitleg over alle vogelsoorten in heel Europa is een musthave voor vogelaars. En ideaal wanneer je de Ebro Delta wilt ontdekken.

De rijstpluk start eind september. Rond die tijd vieren verschillende dorpen in Amposta de rijstpluk onder de naam Festa de la Sega.

Kop in de wind en…

Smalle zandweggetjes brengen je tot bijna alle uithoeken van de Delta, van het immense strand van la Marquesa tot het eiland van Budda, van de eindeloze landtong van Trabucador en de zoutvlakten tot aan de vuurtoren op het uiterst puntje van Fangar. Met de auto kan en mag je lang niet overal komen.  De manier om dit het wetland te verkennen is op de fiets.

Fietsen tussen de rijstvelden en langs irrigatiekanalen en dan onderweg even stoppen bij een van de twaalf vogel observatiehuisjes.Bijna niet voor te stellen dat dit gewoon Spanje is.

Elektrische fietsen zijn voor een paar tientjes per dag te huur bij Deltacleta in Deltebre of bij Camping Aube in Riumar. Geloof me, een fiets met trapondersteuning is geen overbodige luxe in de Ebro Delta. Zelfs niet voor ons Hollanders. De Ebro Delta mag dan lekker vlak zijn en veel weg hebben van een Hollandse polder, het waait hier vaak hard. Ook de bijgeleverde GPS is een must. Al die landbouwweggetjes, waterige vlakten en witte huisjes lijken op elkaar. Het laatste dat je wilt, is verdwalen.  Of doe mee aan een fietstocht. In mei worden er weer drie tochten georganiseerd door Museu de les Terres de l’Ebre.

Vogels spotten Delta del Ebre

De Ebro Delta is een van de beste gebieden voor vogelobservatie in Spanje. Kleine en grote zilverreigers, geelpoot meeuwen, grote en kleine karekieten, krooneenden, purperhoentjes,  vorkstaartplevieren, woudapen, veldleeuwerikken, ralreigers, graszanger, ijsvogels, waadvogels, witwangsternen, reigers, visarenden en de dunbekmeeuw en veel verschillende soorten eenden en wel negen soorten flamingo’s. Bezoek je de Ebro Delta in de wintermaanden vind met een beetje mazzel ook de dwergarend, de kleine mantelmeeuw, de zwarte spreeuw, de aalscholver en de kleine velduil.

Petra TIPT! Vergeet niet deze  handige vogelgids met uitleg over vogelsoorten in heel Europa te bestellen voor je op vakantie gaat in (de buurt) van de Ebro Delta!

Flamingo’s spotten in de buurt van EcoMuseum MonNaturaDelta.

Naast Flamingo’s vind je hier minstens 100 andere vogelsoorten in alle kleuren van de regenboog.Meeuwen, sterns, zilverreigers, wilde eenden, futen, ijsvogels en de zwarte ibis, je spot ze in de Ebro Delta.
Jeetje wat zijn die IJsvogeltjes snel. Na een wilde achtervolging heb ik deze mooiert toch te pakken.

Natuurstranden

Aan de randen van de Ebro Delta vind je veel ruige natuurstranden… Omdat het vaak waait, is het een paradijs voor watersporters.

Net als Platja Eucalyptus is Riumar ongerept, schoon en een uitgestrekt zandstrand. Begroeide zandduinen scheiden het strand van de boulevard.Punta del Fangar een woestijn in de Middellandse zee.

Wist je dat… Punta del Fangar ooit als decor diende voor deze bekende speelfilm uit Hollywood

Platja Trubacador is een smal zandstrand en heeft een lengte van 5 kilometer en is hooguit honderd meter breed. Links kijk je naar de Middellandse zee, rechts ligt een groot en ondiep binnenmeer, dat veel wordt gebruikt voor watersport.

Platja Trabucador eindig bij de zoutwinningsvelden op Punta de la Banya.

Platja Trabucador ruig en magisch in het avondlicht.

Wildkamperen is op Platja Trabucador toegestaan.

Voor ons is het maar een kwartiertje rijden naar huis. Maar eerst nog even genieten van alweer een spectaculaire zonsondergang.

Super appartement in Riumar

Op 150 meter van het strand in Riumar ligt dit ruim opgezette en lichte appartementencomplex met kitchenette en airco.  Privéterras met uitzicht op gemeenschappelijk buitenbad. En voor wie geen zin heeft om te koken: het complex heeft een mediterraan restaurant Las Dunes.

Vakantie in Sant Carles de la Rapita

  • Je doet de deur van je appartement open, zet een paar stappen en staat met je voeten in de zee. Dit zeer nette, volledig ingerichte 4-persoonsappartement staat garant voor een heerlijk strandvakantie.
  • Appartementencomplex DeltaMar ligt in een fijne buurt, vlak bij zee. Het hotel heeft een buitenzwembad in de tuin en ligt op loofafstand van het strand.
  • Edificio Tompro is een volledig ingericht 4 persoonsappartement met in Sant Carles de la Rapita. Het appartement ligt 9 minuten lopen van het strand, maar gasten mogen ook baantjes trekken in het zwembad op het dakterras.

Luxe Hotels in Poble Nou del Delta

Super camping in l’Ampolla

Camping Ampolla Playa is een kleinschalige en gezellige Nederlandse familiecamping en ligt aan zee. Op de camping vind je een speeltuin, sportvelden, een restaurant, een supermarkt, op het strand naast Ampolla Playa vind je de strandbar.

Charme Camping | Camping Ampolla Playa

Echter vanaf de zomer van 2018 is het superdeluxe nieuwe buitenzwembad op de camping klaar voor gebruik. Bovendien zijn het Het oude centrum en de haven van vissersdorp L’Ampolla lopend bereikbaar via een mooi aangelegde boulevard

Delta del Ebre | Cijfers & Zo

Diverse gebieden in de Delta del Ebre zijn sinds 1983 tot natuurpark verklaard.
Het land, dat als een speerpunt richting Middellandse wijst – bestaat voor 75% uit landbouwgrond (voornamelijk rijstteelt).
20 % van Delta del Ebre is beschermd natuurgebied.
In en rond de lagunes leven rond de 100 soorten (water)vogels.
5% van de in totaal 7.737 hectare is gebruikt voor urbanisatie.
In de dorpen verspreid over de Ebro Delta wonen ongeveer 50.000 mensen.
47% van het grondoppervlak ligt maar 5o centimeter boven het zeespiegel, de andere helft eronder.
De angst leeft dat door de opwarming van de aarde meer dan de helft van het natuurgebied binnen 50 jaar verloren zal zijn gegaan.

Praktisch informatie

WAT | Ebro Delta / Delta del Ebre
WAAR | Terres de l’Ebre, het zuidelijke puntje van de provincie Tarragona

Bewaren

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.