Het beleg van Tortosa speelde in het voorjaar van 1642. El Setge de Tortosa, zoals de strijd tegen de Franse milities werd genoemd, was één van de bloedigste confrontaties uit de Spaanse Successieoorlog. Uiteindelijk werd de aanval door de Spaanse troepen afgewend. Bijgestaan ​​door het leger van Tortosa. De overwinning wordt toegeschreven aan de kracht van Verge de la Cinta.

Het beleg van Tortosa
Logeren in een kasteel naast het festival terrein? Klik op de foto voor meer info en boeken.

Beleef de geschiedenis tijdens El Setge de Tortosa 

El Setge de Tortosa is een historische evenement dat sinds 2016 de geschiedenis van Tortosa levend houdt. Een weekend in maart speelt de culturele vereniging Els Miquelets de Catalunya het beleg van Tortosa na. Op de wallen van een middeleeuws kasteel live kijken naar veldslagen. Kanonnen en artillerievuur horen knallen. Hoe cool is dat? De geschiedenis beleven, in plaats van erover te lezen!

Wat is en wie zijn Els Miquelets de Catalunya?

Culturele vereniging Els Miquelets de Catalunya werd opgericht in 2005 en heeft als doel om de historie van Catalonië te herleven en te eren. De vereniging neemt deel aan historische reconstructies van veldslagen en parades. Maar ook op evenementen zoals 11 september. (Diada Nacional de Catalunya).

Els Miquelets en het beleg van Tortosa

De soldaten zijn bewapend met vooroorlogse geweren. Minderjarigen en de spelers die geen wapen willen dragen, vervullen de andere rollen. Bijvoorbeeld die van drummer, muzikant of kok.  Of ander niet niet strijdend personeel, dat de legers uit de achttiende eeuw begeleidde. 

Hotel Tips Tortosa

Els Miquelets persconferentie op het stadhuis van Tortosa
My star is rising! Afgelopen maandag werd ik door niemand minder dan de wethouder van Turisme de Tortosa uitgenodigd. Of ik een persconferentie op het gemeentehuis in Tortosa wilde bijwonen?  In het derde weekend van maart wordt namelijk voor een groots historisch evenement georganiseerd Het beleg van Tortosa – El setge de Tortosa, Historia viva a les avançades de Sant Joan. En de wethouder wil natuurlijk dat ik dit met jullie deel 🙂
Hotel tip Tortosa | Parador Hotel Tortosa
Slaap als een vorst in het luxueuze Parador Hotel dat uitkijkt over de Ebro en de oude binnenstad van Tortosa. Het kasteel was in de middeleeuwen onder andere het onderkomen van een Islamitische koning en later in bezit van de machtige ridderorde De Tempeliers. Meer info en boeken? Klik op de foto!
Hoteltip Tortosa | Landhuis Torre del Prior Tortosa
Altijd al willen logeren in een uitkijktoren uit de 12-de eeuw? Dit bijzondere en smaakvol ingerichte landhuis ligt op 5 minuten rijden van Tortosa. Dit huis heeft alles dat ik wens tijdens mijn vakantie: historie versus design, seizoensgebonden buitenbad, een mooi aangelegde tuin, prachtige vergezichten, een luxe (gedeelde) keuken en een lounge. Meer info en boeken? Klik op de foto!
Hoteltip
Dit modern ingerichte hotel met kamers en familieappartementen heeft een mooie binnentuin met zwembad, een restaurant en een lounge. SB Corona en ligt bovendien op loopafstand van de winkels en het oude centrum van Tortosa en op nog geen kwartier rijden van natuurpark Els Ports. Boeken en meer info SB Hotel Tortosa

Praktische Informatie

WAT | El Setge de Tortosa | Het beleg van Tortosa
WAAR | Avancades de Sant Joan Tortosa
WANNEER | Het festival vindt plaats in het derde weekend van maart.
AGENDA |

Zaterdag

10:30 uur 
Openingsparade – begint bij de verdedigingswal van Sant Joan en eindigt bij het stadhuis
11:30 uur
Het eren van de militaire groepen (Plaça de Ajuntament)
13:00 uur
De strijd wordt nagespeeld op de oevers van de Ebro
16:00 tot 18:30 uur
Een kijkje in het leven van de militairen – rondleiding en tentoonstelling op de wallen van Sant Joan – kinderworkshops door de kasteelvrienden.
18:45 uur
Een strijd van eenheden te paard, wordt nagespeeld op de wallen van Sant Joan. Aansluitend: Vuurartillerie en vuurwerk

Zondag 

10.00 tot 12.00 uur
Neem een kijkje in het leven van de militairen – rondleiding en tentoonstelling op de wallen van Sant Joan – kinderworkshops door de kasteelvrienden
12: 00 uur
Een strijd van eenheden te paard, wordt nagespeeld op de wallen van Sant Joan. Aansluitend: Vuurartillerie en vuurwerk

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.