‘Ik wil de pret niet bederven, maar een partijtje in een pretpark? Dat gaat me echt te ver.’ Het intro van een artikel dat ik onlangs schreef voor Naar School (een special van het tijdschrift Ouders van Nu, dat zich richt op ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd). De inhoud laat zich raden: Nederlandse kinderpartijtjes kosten steeds meer en worden met het jaar spectaculairder. Ga je daar als ouders in mee, is de vraag. ‘Wat er mis is met koekhappen en spijkerpoepen?’ vraagt één moeder zich af na een oproep op Facebook. Een ander reageert dat voor haar oogappel niets te gek is. Met acht achtjarigen een helikoptervlucht boven de stad bijvoorbeeld.

Kom je op mijn feestje?

Ook ik gun mijn dochters alles. Zo nodigt onze oudste voor haar laatste Nederlandse partijtje een dozijn meiden uit voor een tapasworkshop aan huis, in het kader van het aankomende Spaanse avontuur. Pippa en haar vriendinnen gaan los tijdens een graffitiworkshop op locatie, gegeven door een echte street artist.

Dat Catalaanse kinderen minder hoge eisen stellen aan verjaardagspartijtjes, ontdekken we op de laatste dag voor de kerstvakantie. Een week eerder wordt Marvy via Whatsapp uitgenodigd. Klasgenootjes Paula en Cinta vieren samen hun verjaardag. Het mag dan een feestje in de Mac zijn, Marvy is helemaal in de gloria met haar eerste Catalaanse partijtje.

MacFiesta

Donderdag 22 december, half acht ’s avonds. De McDonalds is afgeladen. Ik tel vijf, nee zes andere partijtjes. Lijnen gekleurde vlaggetjes en ballonnen wapperen aan het plafond en langs de muren. Uit een box in de hoek van het fastfoodrestaurant klinkt Feliz Cumpleanos, gezongen door  Donald Duck.

Marvy’s nieuwe vriendinnen en één vriend zitten rond de tafel in de hoek. Zes moeders en één vader ernaast op een kruk. ‘¿A qué hora es el partido ha terminado?’ vraag ik aan Paula’s mama. Met een zweempje van trots, niemand hoeft te weten dat ik de vraag ‘Hoe laat ik moet ik haar ophalen?’  uit mijn hoofd heb geleerd. ‘Take off your jacket,’ valt haar buurvrouw ons bruut in de reden. ‘I will practice my English with you. The party will be finished in one hour.’

Sneltreinvaart

‘Chaos in een wervelwind’ schrijf ik onder de partijtjesfoto in mijn Fotodagboek December2016. In no time werkt het groepje bergen kipnuggets en Franse frietjes weg. De laatste happen zijn nog niet doorgeslikt of er wordt een mierzoete chocotaart aangerukt. Twee paar 11 kaarsjes worden tegelijkertijd uitgeblazen en de cadeautjes haast synchroon opengescheurd. En dan zijn ze weg ‘de bende van ellende’, naar buiten, om pilla pilla (tikkertje in het Spaans) te spelen in en om het klimrek op de speelplaats voor de Mac.

Een uur en een kwartier na aankomst in de Mac, zitten Marvy en ik weer in de auto. Mijn dochters wangen kleuren rood van opwinding. ‘Was leuk hè mam? Anders, maar toch leuk!’

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.