Misschien is het omdat het postkantoor in Campredó maandenlang werd gerund vanuit de achterbak van een gedeukte Peugeot. Misschien konden de steeds weer nieuwe postbezorgers uit het dorp onze brievenbus niet vinden. Wat gebeurt er dan met je bekeuring in Spanje?

Op de Bon | Bekeuring in Spanje | Verkeersboete Spanje
En als je weigert een verkeersboete Spanje te betalen..dan…. Klik op de foto!

Misschien is het omdat we volgens het kadaster van de gemeente Tortosa op nummer 10 wonen, maar óók op nummer 6 én op nummer 2. En zo krijg je zomaar in een week vier keer een verkeersboete Spanje.

Overleven in Spanje? Meer avonturen lees je in mijn Emigratie Dagboek

Verkeersboete Spanje | Geflitst in Spanje

Feit is dat onze post regelmatig zoek raakt. Dat we afgelopen jaar meer dan één bekeuring hebben gemist, ontdek ik drie weken geleden. Uit de notificatie – die ik in onze postbus vind – haal ik dat ik op het postkantoor in Campredó moet langskomen. Ik moet ergens voor tekenen en dat betekent meestal geen goed nieuws.

Verkeersboete Spanje | Op de bon

Een dag later rijd ik met samengeknepen billen naar de garagebox, waarin het postkantoor tegenwoordig huis houdt. Lijkt het maar zo of zie ik nu een glimp van medelijden in de ogen van de postmeneer? Dan trekt hij niet één, niet twee, niet drie, maar vier enveloppen uit de enorme poststapel op zijn bureau tevoorschijn. Het logo van Transit herken ik meteen. Shit, nee toch. Vier bekeuringen? Hoe dan?

Bekeuring in Spanje | Geflitst in Spanje

Molt Grue staat in Catalaanse koeienletters op de brieven. Het betekent zoiets als Zware Overtreding. Zo zwaar, dat ik maar liefst € 300 moet betalen. Per overtreding! Welke overtreding, dat staat er niet bij, want de originele bekeuringen zijn niet toegevoegd. Wat valt onder een zware overtreding in Spanje? vraag ik me af. Ben ik door rood gereden? Heb ik als een dolle gescheurd door de bebouwde kom? Ben ik met een slok teveel op gepakt? Heb ik een agent beledigd? Of iemand aangereden. Ik kan het me niet herinneren.

Verkeersboete in Spanje | Verkeersovertreding in Spanje

In de brieven staat dus niet wat ik heb gedaan, maar ook niet waar en wanneer ik deze zware overtredingen heb begaan. Wel, dat ik binnen 3 weken dien te betalen. Zonder recht op de betaal-binnen-10-dagen-en-krijg-50%-korting-regel. Met andere woorden, of ik voor het einde van de maand even € 1200 wil aftikken. Pardon? Niet betalen kan natuurlijk ook, maar dan beland ik waarschijnlijk op aqua y pan in het Spaanse gevang. Leuk onderwerp voor een Overleven in Spanje blogje, maar toch liever niet.

Bekeuring in Spanje | Op de bon in Spanje

Ten einde raad, vragen we een bevriende politieagent uit te zoeken wat we nou precies verkeerd hebben gedaan. Het duurt een paar weken voor we van hem horen. En helaas, ook hij komt er niet uit. Onze buren hebben ook al geen idee. Er zit nog maar één ding op, we moeten naar Tarragona. Verhaal halen op het hoofdkantoor van Servei Territorial de Trànsit de Tarragona. Misschien dat een van de medewerkers ons kan uitleggen wat hier in vredesnaam aan de hand is.

Bekeuring in Spanje | Wijze les

Vooropgesteld, zijn we fout, zijn we fout. Ik ben eerder geflits in Spanje. Kleine snelheidsovertredingen die wel de weg naar onze brievenbus vonden. En natuurlijk heb ik deze verkeersboetes netjes betaald. Binnen 10 dagen, want korting is korting. Zou in Nederland ook geen verkeerd idee zijn, maar dat terzijde.

Na een anderhalf uur in de rij – ze zijn niet zo vlot in Spanje – krijgen we op het hoofdkantoor van Transit voor het eerst de originele verkeersboetes onder ogen. Eindelijk ontdek ik hoe erg ik heb geblunderd. Ik heb maar liefst vier keer gemiddeld 11 kilometer te hard gereden langs een trajectcontrole op de AP7. Erg Molt Grue dus! Not.

Verkeersboete Spanje | Hoogte verkeersboete in Spanje

Wanneer je wordt geflits in Spanje rekenen ze voor 10 kilometer te hard rijden op de snelweg gemiddeld € 100 per snelheidsovertreding. Betaal je vervolgens binnen 10 dagen krijg je nog eens 50% korting op het totaalbedrag. Bij elkaar opgeteld zou dit geintje ons dus maximaal € 200 hebben gekost. Maar nu gaat er dus € 1000 extra down the drain. Omdat de post ons huis niet bereikte. Ook dat is STOM IN SPANJE

Geflitst in Spanje

Ze vindt het heel vervelend ja. Het is inderdaad niet onze schuld. Maar toch kan de Transit dame niets voor ons betekenen. Of toch wel, tegen de laatste twee bekeuringen mogen we nog in beroep gaan. Maar of dat echt zin heeft, betwijfelt ze. Er zit niets anders op. Vandaag is de allerlaatste dag dat we de boetes kunnen betalen. Ben ik eigenwijs, krijg ik binnenkort misschien ook wel 400 brieven van mijn moeder.

Bekeuring betalen in Spanje

Met pijn in mijn hart trek ik mijn portemonnee. Even slikken en weer doorgaan. Maar kennelijk heb ik nog niet genoeg geleden. De Transit mevrouw wijst naar haar collega links. Zij is hoofd betaalloket.  En dat betekent in Spanje, opnieuw nummertje trekken en achter in de rij aansluiten.

PS. Inmiddels heb ik van de bevriende politieman begrepen dat er een mogelijkheid bestaat om bekeuringen via de mail te ontvangen. Moeten we wel een stapel Catalaanse papierwerk doorworstelen, maar vooruit dan maar.

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.