Jammer dat het kwik is gestegen tot bijna veertig graden en zweet in parels van haar voorhoofd drupt, no way dat ze in die ‘sloot’ springt. Wij noemen onze waterbak liever een natuurzwembad. En het natuurzwembad schoonmaken, operatie schoon zwembad.

Operatie Schoon Zwembad

Vriendin Nuria zegt het met een lach, maar tegelijkertijd meent ze elk woord. En zij is niet de enige die haar neus ophaalt voor ons natuurzwembad. Vooral volwassen kijken bedenkelijk, wanneer Marvy en Pippa vragen of ze een bikini of zwembroek hebben meegenomen.

Natuurzwembad schoonmaken

Oké, de wanden van ons natuurzwembad zijn niet fris blauw betegeld. Maar gestuct met grauw cement. Bovendien zijn de randen donkergroen door alg en de bodem van de waterbak is bedekt met dikke laag drab. En geloof me die krioelt. Om nog maar te zwijgen over de bende brulkikkers in de spouwmuur en achter de verborgen ruimte onder de veranda. In die zin heeft Nuria gelijk, maar wij noemen onze ‘sloot’ liever een natuurbad. En het natuurzwembad schoonmaken, operatie schoon zwembad. 

Lees ook mijn blog Over leven in Spanje | Allemaal Beestjes

Operatie Schoon Zwembad 

In de winter van 2015 – een half jaar voor onze emigratie naar Spanje – woonden we hier een weekje ‘proef’. Tijdens een kerstborrel met de nieuwe buren – en tevens eigenaren van de masia – opperde ik voorzichtig de wanden van het zwembad donkergroen te verven. Om het natuurgevoel te benadrukken. Want ik begrijp al die niet zwemmende volwassenen die bij ons logeren best. Die groezelige aanblik en slordig geverfde blauwe randen boven het wateroppervlak. Die nodigen niet echt uit tot een plons. Buurman Pere verslikte zich bijna in zijn cava: “Groen? Maar dan zie je niet meer dat het een zwembad is.” Nee duh!

Schoonmaak natuurzwembad

Inmiddels ben ik gewend aan ons natuurbad. De wanden en bodem mogen dan smerig ogen, onze bak is gevuld met 24/7 koel en superfris bronwater. Zonder toevoeging van chloor of andere chemicaliën, die eczeem stimuleren en je haar veranderen in een geel bosje touw.

Natuurzwembad schoonmaken

Onze masia hoort namelijk toe aan een landgoed van 36 hectare. Een landgoed met duizenden sinaasappel- en mandarijnenbomen, die dagelijks besproeid worden met water krijgen uit onze bak. Veel water. 300.000 liter om precies te zijn. Klokslag middernacht slaat de pomp aan tot enkele uren later een ander systeem de onuitputtelijke bron onder het huis aanspreekt. Hoe cool is dat!

Schoon natuurzwembad

Kinderen maakt het niets uit, water is water. Vroeger doken ze net zo makkelijk in de Beemster Ringvaart, het kanaal bij Purmerend, het IJsselmeer en de Noordzee. Wat denk je dat daar in zwemt/drijft? Nee, dan die plaatjes van luxueuze tropische zwemparadijzen. Smoelt goed, maar schijn bedriegt. Afgelopen maand las ik namelijk een onderzoek naar zwemwater in de krant. Wat blijkt?  Elk openbaar zwembad bevat minstens 75 liter urine Nou dan duiken wij toch liever in onze schmutzigfrisse plomp!

4 comments

  1. Bon Dia Joris de Witten, Beetje late reactie, maar ik heb een excuus, want ik was op vakantie. En nee, ons zwembad is niet gevaarlijk. Wij wonen op een sinaasappelplantage van 36 hectare. Ons zwembad is de watervoorziening voor alle bomen in de gebied. Klokslag middernacht wordt ons zwembad leeggepompt, 300.000 liter, gaat allemaal voor de ‘plantjes’. Een uur later slaat de volgende pomp aan en wordt ons zwembad weer gevuld met water uit de ondergrondse rivier, die onder ons huis stroomt. Ons natuurlijke zwembad is dus een soort van ijskoud meer, maar dan in een rechthoekige bak. En GEEN stilstaand water, dat inderdaad een bron is voor ziektekiemen.

  2. Wat leuk om te lezen dat jullie nog een natuurlijk zwembad hebben! Enige foto’s, met zo’n bebladerde achtergrond bijna artistiek! Ik hoop dat julile nog veel van jullie zwembad zullen genieten deze zomer!

STEL EEN VRAAG / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.