Anderhalf jaar na onze emigratie naar de provincie Tarragona, word ik nog vaak verrast. Zo ontdekken we onlangs Pont les Maduixes en Pont la Rabosa. Samen vormen de geheime hangbruggen van Miquel Ponts del Bitem. Een hidden gem op het platteland van Bitem, aan de rand van Tortosa.

Ponts del Bitem

Ponts del Bitem zijn de geheime hangbruggen van Miquel, een gepensioneerde chirurg uit Tortosa. Ik spreek Miquel op een van de bergtoppen in zijn tuin in Bitem, waar hij een bankje repareert, dat uitzicht biedt op Mont Caro in natuurpark Els Ports. Op mijn vraag waarom hij toeristen toelaat in zijn tuin, zegt de pensionado: “Kijk eens naar het bos, naar de pijnbomen, naar de vallei en deze drie bergen. Dit gebied is te mooi om niet te delen. Ik mag dan eigenaar zijn van deze grond. Ik bezit de natuur niet, de natuur bezit mij.”

Ponts de Bitem
Bruggen bouwen? Klik op de foto!

De geheime hangbruggen in Bitem

Om na zijn pensioen iets om handen te hebben, start Miquel vijf jaar geleden met de bouw van de eerste hangbrug, die hij Pont del Maduixes doopt. De bouw van De Aardbeienbrug kost Miquel een jaar. Elke dag werkt hij enkele uren aan zijn ontwerp. Miquels blauwe ogen glimmen wanneer hij vertelt over die tijd: “Pont del Maduixes en Pont la Rabosa hangen beiden aan dikke stalen kabels. Om deze kabels naar de overkant te krijgen, moest ik in de ondergelegen pijnbomen klimmen en de kabels als een soort lasso van boomtop naar boomtop slingeren. Loodzwaar werk, maar ik heb alle tijd van de wereld.”

Hidden gem in Tortosa

Miquel is supertrots op zijn land en natuurlijk op zijn hidden gem in Tortosa. De pensionado vraagt geen entree voor zijn geheime hangbruggen. Miquel heeft slechts een paar verzoekjes voor passanten:

Heb respect voor de natuur. Laat geen rommel slingeren. Pas op met sigarettenpeuken. Geniet van het uitzicht en de rust. Kortom: Sit back and relax.

Pont les Maduixes

De rode ‘aardbeien brug’ dankt haar naam aan de wilde aardbeienstruiken in de tuin van Miguel.De 50 meter lange geheime hangbrug Pont les Maduixes is vernoemd naar de wilde aardbeien die in de tuin van Miquel groeien. Geheime hangbrug Pont la Rabosa (27 meter) naar de vos die over de aardbeienbrug sluipt om ze te stelen. Ik geef het je te doen, op leeftijd en helemaal in je eentje, een 50 meter lange loopbrug maken, boven een ravijn.

De geheime hangbruggen zijn een attractie op zich en wiebelen en kraken behoorlijk wanneer je er overheen loopt. Voor kleine kinderen heeft Miquel een veiligheidslijn gemaakt. Wel zo rustgevend, want de brug heeft geen zijwanden en het ravijn is aardig diep. Onze meiden kwamen trouwens prima zonder naar de overkant. De veiligheidslijn is ook niet verplicht, aldus Miguel. Maar wie zijn bruggen betreedt, doet dat op eigen risico.

Pont la Rabosa

Pont la Rabosa – de hangbrug van de vos – is 27 meter en nog instabieler dan de aardbeienbrug. De overtocht maak je op eigen risico. Bij de Pi Mare – de grote moeder pijnboom – staan volgens Miquel nog twee bankjes. Vanaf deze bergtop heb je het beste uitzicht op Mont Caro in natuurpark Els Ports. Zo vlak voor zonsondergang kleurt de hemel knalroze. Het enige dat je dan nog moet doen is: Sit back and relax.

Meer tips voor familie-uitjes in Tarragona? Op deze pagina deel ik 50 persoonlijke tips

Tip! Familiehotel Tortosa

Op loopafstand van het middeleeuwse stadscentrum van Tortosa, op enkele kilometers van de geasfalteerde spoorlijn Via Verde, op een half uur rijden van de Middellandse zee en een kwartier rijden van de bergen in Els Ports ligt dit fijne familiehotel in Tortosa met binnentuin en zwembad.

Praktische informatie

WAT | Ponts del Bitem | De hangbruggen in Bitem
WAAR | Camí de la Montserrada, Bitem
TOEGANG | gratis

Neem T-301 van Tortosa naar Bítem. Sla vlak voor je het dorp Bítem binnenrijdt, rechtsaf op Cami de la Montserrada (naast bedrijf Baix Mont) Rijdt ongeveer 2 km omhoog tot je naar een zeer scherpe bocht bovenstaand pad ziet liggen.  Dit pad leidt naar de geheime hangbruggen van Miquel.Omdat Miquels tuin privé terrein is, wordt de toegang naar de geheime hangbruggen niet aangegeven. Parkeer je auto of fiets bij de stenen links op de foto, volg de pijlen en je komt vanzelf uit bij de eerste geheim hangbrug Pont les Maduixes

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.