Hoe laat openen Catalaanse winkels hun deuren? En misschien nog wel belangrijker: hoe laat sluiten ze ‘s middags? Want anders dan bijvoorbeeld in Barcelona, kennen ze in de provincie Tarragona nog gewoon siësta.

Openingstijden

De meest voorkomende openingstijden zijn: 09:30 – 13:30 uur en 17:00 – 20.00 uur. De meeste winkels zijn open van maandag tot aan de siësta zaterdagmiddag. Supermarkten zijn over het algemeen wel open tot zaterdagavond. Grote winkelcentra of warenhuizen in Reus en Tarragona zijn doorlopend geopend van 10:00 tot 21:00 uur.

In het zomerseizoen blijven sommige winkelcentra open tot 22.00 uur. In de meeste winkels staan de openingstijden weergegeven. ‘Open’ in Catalaans is obert. Is een winkel gesloten, zie je het bordje tancat.

Koopzondag komt voor in Catalonië, maar hooguit vier keer per jaar en alleen in de grote steden.

Els dies de la setmana – Días de la semana

De dagen van de week, in het Catalaans en het Castiliaans (Spaans), omdat het best handig is om te weten op welke dagen winkels en restaurants zijn geopend.

maandag – dilluns – lunes

maandag – dilluns – lunes

dinsdag – dimarts – martes

woensdag – dimecres – miercoles

donderdag – dijous – juves

vrijdag – divendres – viernes

zaterdag – dissabte – sabado

Shop till you drop

Mijn favoriete winkelsteden in de provincie Tarragona zijn Tarragona en Reus. Wil je een dagje shoppen in Tarragona, dan kan dat in de vele winkels aan de Rambla Nova en de straten er omheen. In Part Alta, het autovrije centrum, vind je de wat kleinere snuffelzaakjes en veel galeries. Reus wordt ook wel klein Parijs genoemd. In de stad van het modernisme (Gaudi werd geboren in Reus) hebben veel luxe merken een winkel. Kijk tijdens het shoppen vooral omhoog, naar de kleurige en prachtig versierde gevels. Modernisme in z’n puurste vorm.El corte de Ingles Tarragona

Warenhuis

El Corte Inglés in Tarragona is de Spaanse Bijenkorf. Iets minder hip misschien, maar ik word ook hier hebberig. Vooral tijdens de uitverkoop (half januari en half augustus) is het fijn winkelen! XXL geborduurde dekbedovertrekken voor nog geen 40 euro, schaaltjes, potjes en bordjes van het mooiste keramiek en smashing bikini’s. Oh ja en koffers, om al je nieuwe spullen in te vervoeren.

Supermarkt

De Hypermercado vind je vaak aan de rand van een grote stad. In dit enorme warenhuis verkopen ze behalve levensmiddelen ook scooters, tuinmeubelen, schrijfwaren en elektronica. De Carrefour Express is kleiner, ligt centraler en is duurder dan onze favoriete supermarkt Mercadona, een prijsvechter die meer dan eens werd onderscheiden voor de beste prijs-kwaliteitverhouding. Bij de Spar tot slot verkopen ze weer meer producten die ook in de ‘Nederlandse’ winkels te koop zijn.

Mercat / Mercado

Spanjaarden kopen verse groenten en vis het liefst op de markt. De mercado is vaak overdekt en heeft ook een sociale functie. Het is een ontmoetingsplek voor de locals. Mannen drinken een cortado met vrienden, vrouwen struinen de kraampjes af op zoek naar (gezouten) vis en ander lekkers.over leven in spanjeOok in de mercado is geduld een schone zaak. Een half uurtje wachten, omdat de dame voor je een kletspraatje maakt met de verkoper is eerder regel dan uitzondering. In Spanje ergeren mensen zich minder snel. Niemand heeft haast.BDT reistip Mercat Central de TarragonaIn Tarragona is nieuwe Mercat na een renovatie van 8 jaar in maart 2017 geopend. Er naast staat nog de tijdelijke markt, versierd met muurschilderingen van de Catalaanse kunstenaar Carles Arola, de straatartiest die ook de meest gefotografeerde plek van Tarragona op zijn naam heeft staan.mercat de TarragonaOnze zaterdag hangout is Mercat de Tortosa. De overdekte markthal authentiek, imposant en niet ‘verpest’ door toerisme.Mercat de TortosaBij Bar Esther serveren ze naast homemade tapas, ook overheerlijke koffie. Of doe als de Catalanen en bestel een glaasje vermut met spuitwater en omelet.Onze zaterdag hangout is Mercat de Tortosa.
over leven in Spanje

Siësta

Ik ben nog steeds niet helemaal gewend aan de sluitingstijden en misschien went het nooit. Voor de siësta, gooien alle winkels hun rolluiken dicht. Tussen half twee en vijf zijn de straten in veel dorpen en provinciestadjes zo goed als uitgestorven. Mijn tip, verplaats je lunchtijd of ga in de middag lekker naar het strand.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie / Deel jouw reistips

2 comments

  1. “Los días de la semana”. Leuk dat jullie 2 maandagen hebben in Catalonië. 🙂

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!