Ik zie ons nog liggen, deze tijd, vorig jaar. Rond het zwembad van onze Spaanse buren. Met z’n veertienen lagen we daar, op een rij, op handdoekjes in het vochtige gras. Te staren naar de hemel en te wachten op het magische schouwspel dat zou komen. De sterrenregen van Sant Llorenç.

Sant Llorenç | Wensen tot je een ons weegt

Lang wachten hoefden we niet, al na een paar minuten was het raak. ‘Mira’, schreeuwde buurmeisje Isabel. ‘Kijk’, schreeuwde Pip. ‘Daar’ wees Marvy……. 3 vallende sterren op een rij. Magisch. Vonden ook onze meiden, die tijdens de sterrenregen wensten tot er niets meer te wensen viel.

Hiermee kun je vallende sterren nog beter bekijken

Sterrenregen | Vallende sterren

Vannacht slaan we opnieuw ons kleedje uit. In onze eigen tuin deze keer, want de buren zijn op vakantie. We wonen namelijk op een sinaasappelplantage op het Catalaanse platteland. Een plek waar je in de nacht – zeker wanneer de maan niet schijnt (zoals vannacht) geen hand voor ogen ziet. En dat is belangrijk tijdens een sterrenregen. Want hoe donkerder de omgeving, hoe meer vallende sterren je ziet.

Sterrenregen | De beste plekken om vallende sterren te spotten

Wil jij de sterrenregen vannacht meemaken? Sla je kleedje uit op een ​​donkere plek, in een onverlicht gebied om naar de sterrenhemel te kijken. Nou zijn er in de provincie Tarragona genoeg donkere plekjes te vinden, maar lees verder als je benieuwd bent naar mijn persoonlijke top 3 om de sterrenregen te bekijken in Tarragona.

Dit superfijne leerboek over de kosmos heeft ons en onze meiden al veel inzichten gegeven over vallende sterren, het sterrenstelsel en de kosmos.

Vallende sterren | Met je kont in het zand

Op het strand met je kont in het zand (of op een kleedje) is zonder twijfel is een van de beste plekken om van de sterrenregen te genieten. Vooral de natuurstranden in de Ebro Delta zoals het langgerekte platja Trabucador zijn een aanrader om naar de sterrenregen te kijken, omdat je daar nauwelijks last hebt van lichtvervuiling.

Sterrenregen | Tussen hemel en aarde

Ook in parc natural Els Ports is het aardedonker. Mijn favoriete plek in het natuurpark is het uitkijkplatform op het hoogte punt in het natuurpark. Mont Caro ligt op 1500 meter hoogte. Hoe vet is het, om op het hoogste punt in de provincie Tarragona je kleedje uit te slaan en op te gaan in de kosmos.

Glamping Prades
Met stip op nummer 1 de beste plek om de sterrenregen in Tarragona te zien is in deze luxe iglotent met glazen dak. Klik op de foto voor meer info en boeken van deze topplek!

Sterrenregen Sant Llorenç

Afgelopen nacht zag ik al enkele vallende sterren, maar het hoogtepunt van de perseïden-meteorenzwerm komt vannacht. Omdat er geen maan staat en 100 sterren per uur worden verwacht. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat je vannacht elke twee minuten een vallende ster ziet.

Vallende sterren | De beste tijd

Dit astronomische fenomeen is te zien van 10 tot 15 augustus. De beste nacht om vallende sterren te zien, is in de nacht van zondag 12 op maandag 13 augustus 2018. De beste tijd om te kijken, is rond half vier ‘s nachts. Kijk richting het  noordoosten. Daar ligt de zogeheten radiant, de plek waar de vallende sterren vandaan lijken te komen.

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.