Oké, ik jok. Een beetje. Officieel is Bon Dia Tarragona sinds mei 2016 in de lucht, maar de bouwfase van mijn blog laat ik even buiten beschouwing. In juni/juli waren we druk met inpakken, emigreren, uitpakken en aarden. Tot half september vierden we vakantie met familie en vrienden (lees: zeven weken doorlopend logees). Pas toen iedereen naar huis was, de kinderen naar school en mijn lief voor werk in Nederland verbleef, stortte ik mij begin oktober 2016 op mijn nieuwe passie. Mijn reisblog Tarragona.

Bon Dia Tarragona in Cijfers

 1. Afgelopen jaar schreef ik 122 blogs, waarvan 15 fotodagboeken, 21 avonturenblogs en 86 reistips.
 2. BonDiaTarragona.nl werd tot nu toe (10 oktober) 64.433 keer bezocht.
 3. Mijn Facebookpagina BonDiaTarragona.nl staat op 984 likes en 999 volgers.  WIE MAAKT 1000?
 4. Op Instagram wordt BonDiaTarragona.nl door 644 personen gevolgd.
 5. Pinterest heeft 347 volgers.
 6. Linkedin heeft 755 connecties.
 7. Youtube heeft 18 volgers.
 8. Twitter ben ik (nog) niet heel erg actief, maar vooruit toch goed voor 89 volgers, waarvan veel Catalaanse toeristenbureaus.
 9. Google+ is BonDiaTarragona.nl ook te vinden.  Maar 6 volgers, maar wie het kleine niet eert…
 10. Tot slot zijn er ook nog 47 mensen die niet op social media zitten, maar zich via de homepage van BonDiaTarragona.nl hebben aangemeld voor een blogabonnement en mijn blogs per mail ontvangen.
 11. Gemiddeld trekt BonDiaTarragona.nl rond de 1850 unieke bezoekers per maand, die gemiddeld 1.54 minuten blijven lezen. Niet slecht voor een beginneling.

Vallen, opstaan en weer doorgaan

 1. Uit kostenbesparing bouwde ik Bon Dia Tarragona .nl zelf in WordPress. Ik! Met NUL technische kennis. Oké, het heeft me de nodige grijze haren opgeleverd, maar ik ben supertrots op mijn doorzettingsvermogen. Wat een H@^%##%^$&lLL
 2. In mei 2017 herbouwde ik Bon Dia Tarragona .nl met de kennis die ik in de maanden ervoor had opgedaan. Eindelijk, eindelijk, eindelijk loopt mijn blog gesmeerd en zit ik niet meer tot diep in de nacht te ploeteren om alle bugs en fouten voor het ochtendgloren op te lossen.
 3. BonDiaTarragona .nl heeft een Youtube kanaal, maar daar waren lang alleen ongemonteerde filmpjes te bekijken. Ook daar heb ik aan gewerkt. Inmiddels heb ik een dozijn BonDiaTarragona.nl video’s geüpload. Bekijk hier het resultaat. Leuk? Ik ben blij met elk duimpje omhoog.
 4. ‘Waarom ga je niet vloggen?’ Dit is mij vaak gevraagd. Eerlijk? Ik durf niet. Selfies oké, maar van bewegend beeld met mezelf in de hoofdrol word ik meestal niet vrolijk. In plaats daarvan upload ik elke maand een fotodagboek. Net zo persoonlijk, maar dan zonder rood hoofd en irritante stem 😉
 5. Niet iedereen is positief over BonDiaTarragona.nl. Gelukkig zijn ze op een hand te tellen, de zuchters, haters en negatievelingen…..maar het blijf lastig, wanneer iemand je online aanvalt.

Daar tegenover staan jullie, mijn fans 🙂 Afgelopen jaar ontving ik zoveel lieve berichten en mails. Een verzameling is te lezen op de Hartjes (onder de riem) pagina

Bon Dia Tarragona | Bloggen is een dagtaak

Van het bouwen en herbouwen van mijn blog tot het fixen van technische problemen, van het bedenken van onderwerpen en het schrijven van verhalen, van de fotografie tot beeldbewerking en videomontage, van vragen beantwoorden van lezers tot het onderhouden van mijn sociale mediakanalen. Bon Dia Tarragona .nl up to date houden is bijna een dagtaak. Oh ja, en dan moet ik ook nog de deur uit, feestjes afstruinen, wandelingen maken, restaurants testen, stranden uitproberen, bezienswaardigheden bezoeken en, en, en…..

Bon Dia Tarragona Bloggen 24/7

Mijn hoofd klapt bijna uit elkaar van de ideeën, dat heb je met een creatieve geest. In een dag gaat helaas maar 24 uur en ik heb ook nog een gezin, Spaanse les, regelmatig een huis vol logees en soms ook even zin in helemaal niks.

Reisblog Tarragona | Brood op de plank

En dat zijn dan nog de leuke dingen. Want bij serieus bloggen komt zoveel meer kijken. Je moet nadenken over SEO en zoekmachines, je inlezen in Google Analytics en affiliatiemarketing, nadenken over commerciële samenwerkingen. Stuk voor stuk zaken waar ik geen verstand van heb/had. Want ik ben een mazzelaar dat ik mag en kan pionieren, ooit moet er  pa amb tomaquet op de plank.

Uit de hand gelopen hobby

Niet dat ik het erg vind. Integendeel: ik blog met liefde. Omdat ik weet dat zovelen van mijn verhalen genieten. Omdat Bon Dia Tarragona .nl me de kans geeft mijn nieuwe thuisland en de Catalaanse cultuur te ontdekken. Omdat ik mijn liefde voor deze nog niet heel erg ontdekte regio graag wil delen. Omdat bloggen mijn nieuwe bestaan zin geeft. ‘Zonder doel redden nieuwe emigranten het niet,’ vertelde emigratiecoach Saskia Zimmerman, toen ik haar interviewde voor Margriet.

5 persoonlijke hoogtepunten

 1. Dankzij Bon Dia Tarragona .nl ben ik sinds een half jaar een van de vaste bloggers voor ESPANJE! het grootste Nederlandstalige Reis- en Cultuur Magazine over Spanje en de Spaanstalige wereld.
 2. Blog Society – een inspiratie platform voor blogger en vloggers – heeft Bon Dia Tarragona .nl de GOUDEN STATUS toegekend, wat inhoud dat ik als influencer (voel me opeens helemaal cool) dagelijks nieuwe blogs op hun website mag posten.
 3. Door Bon Dia Tarragona .nl staan Catalanen, meer open voor ons als gezin. Regelmatig hoor ik op de markt of voor de deur bij school hoe zeer mensen het waarderen, dat ik zo positief schrijf over de nog niet door massatoerisme overspoelde provincie Tarragona.
 4. Reisblog Tarragona wordt op de voet gevolgd door de burgemeester van Campredó (ons dorp). Volgens Buurman Pere – die met hem tennist – is de beste man groot fan, ook al begrijpt hij geen woord van wat ik schrijf.
 5. Twee keer werd ik door Tortosa Turisme uitgenodigd voor een perstripje: ik maakte een boottocht over rivier de Ebro en werd meegenomen voor een stadswandeling.

Meer hoogtepunten Reisblog Tarragona

 1. Mijn blog Spartelen in een school tonijnen werd in december 2016 genomineerd voor de Proef Spanje Blogprijs 2016. Onlangs stuurde ik twee nieuwe blogs in: Tortosa, liefde op het tweede gezicht en San Sebastian met kids, 11 must do’s. Ik hoop natuurlijk dat ik voor een of beide blogs word genomineerd.  Wat denk jij?
 2. Twee uur was ik de hoofdgast in het radioprogramma Post voor Holland van RTV Holland.
 3. Onder de naam van Bon Dia Tarragona .nl schreef ik afgelopen jaar drie Spanje en emigratie-gerelateerde producties voor het tijdschrift Margriet .
 4. Onlangs werd ik benaderd door The Media Bay, een digital media agentschap uit België, dat online reisgidsen uitgeeft met kant-en-klare routes en lekker veel handige reisinfo. Afgelopen maand testte ik Berlijn Citygids tijdens een 3 daagse citytrip met mijn oudste dochter. Ideaal! Geen gesjouw, 5 bijzondere stadsroutes en lekker veel handige reisinfo. Check onderstaande link voor meer Europese bestemmingen.
 5. Deze zomer werd ik bij FontCalda herkend door een Nederlands gezin, dat speciaal naar deze prachtplek was gereden, omdat ik daar een blog over had geschreven.Bon Dia Tarragona terugblik jaar 1

Reisblog Tarragona

Tot slot wil ik jullie bedanken voor alle steun, lieve woorden, hartjes, likes en shares. Het geeft me vleugels.  Het geeft me het gevoel dat ik op de goede weg ben, dat het lukt om van mijn passie mijn werk te maken. En anders kan ik altijd nog websites bouwen 🙂

Bewaren

Bewaren

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.