Aan de rand van het dorpje Beceite ligt een juweeltje van een natuurzwembad. Het water in Piscina natural de Beceite komt rechtstreeks uit de bergen van natuurpark Els Ports en is ijskoud, maar op dagen als deze – 38 plus – een feestje om in te plonsen. Via een dam en een miniwaterval stroomt het naar een lager gelegen poel. Een vijver, zo diep, dat je – zelfs al weeg je 150 kilo – na een sprong in het diepe met de beste wil van de wereld niet de bodem raakt. En dat is spannend, maar ook belachelijk leuk.

Piscina natural

Hoe langer we in Catalonië wonen, hoe meer verborgen parels we ontdekken. Zoals het natuurzwembad in Beceite: enorm, koud, kristalhelder en met een vette stuntplek. Met dank aan Catalaanse vrienden Marion en Eduard, die ons met liefde op sleeptouw nemen naar hun favoriete zomerspots. ‘En dit is nog maar het begin,’ glundert Eduard, die hier als kind al zwom.

In parc natural Els Ports zijn volgens de man van mijn vriendin veel meer van dit soort natuurlijke zwembaden en poelen, zonder en mét waterval. ‘De volgende keer neem ik jullie mee naar mijn favoriete piscina natural, in de buurt van Arnes,’ gaat Eduard vrolijk verder. Ik kan niet wachten.

La Catedral

Zelf hoopt Eduard een keer La Catedral te bereiken, een verborgen meer met een waterval van 50 meter hoog. Een magische plek ‘a la The Beach’ in het hart van Els Ports, alleen bereikbaar via canyoning  Volgens Eduard – politieman van beroep – een paradijs voor de doorgewinterde hiker. Ach, wie weet. Ik heb sinds onze emigratie zoveel hindernissen overwonnen.  Deze kan er ook nog wel bij. Ooit.

Ooit zo’n mooi natuurlijk zwembad gezien? En nog gratis ook!Kijk nou toch, wat een pareltje. Oma’s trekken baantjes, stelletjes doen romantisch langs de kant, hele families hangen in de schaduw van de bomen, kinderen springen van de rotsen, enorme aasgieren cirkelen boven mijn hoofd en ik sta erbij en GENIET.

Natuurzwembad Piscina natural Beceite BDT reistiDeze aasgier die al een half uur boven onze hoofden cirkelt, heeft een spanwijdte van minstens twee meter. Van onderaf bekeken lijkt de sprong in het diepe appeltje eitje. Schijn bedriegt. Nicht is gelukkig niet bang aangelegd.Vanuit deze hoek zie je goed, waarom sommige voeten na een kort aanloopje opeens met de hakken in het droge gras gaan.
You can do it Marvy.Na een half uur waagt mijn kanjer de sprong in het diepe. Het moment dat ze bovendrijft, beginnen omstanders spontaan te juichen.
Ik wel, maar na een uurtje of wat twijfelen, overwin ik mijn angst. Natuurlijk niemand die dit moment heeft vastgelegd. Maar Zus heeft het gezien en is supertrots. Terecht. Al zeg ik het zelf. Pippa kent geen angst en springt en klimt en springt en klimt.….net zolang tot ze niet meer kan.

Mijn tips!

  • Waterschoenen zijn geen overbodige luxe, de bodem van het piscina natural is bedekt met witte keien.
  • De rand tussen het natuurzwembad en de poel is spekglad, niet op lopen dus!
  • Tussen 14:00 en 16:00 is het lekker rustig bij het water, omdat de meeste Catalanen rond het middaguur thuis lunchen
  • Aan de rand van piscina natural staat een kleine xiringuito, waar ze kleine snacks, ijsjes en zelfs cocktails verkopen.
  • Zelf een lunchpakket meebrengen kan natuurlijk ook.
  • Vergeet niet een vuilniszak mee te brengen. Wat mooi is, moeten we mooi houden.

Houd je net als ik van natuurzwembaden, watervallen en verborgen bergpoelen? Lees ook mijn blogs over Fontcalda en Les Olles.

Praktische informatie

WAT: Piscina Natural Beceite
WAAR: Beceite, Teruel
TOEGANG: Gratis
PARKEREN: 2 euro per auto

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.