Drie, twee, één, GO! Een fractie van een seconde lees ik twijfel in haar ogen, maar dan springt ze. In de  donkere en ijskoude poel. Superstoer, want het wateroppervlak ligt minstens 4 meter dieper dan de rots waar ze net nog stond.  Plons. Met een glimlach op haar gezicht drijft Pip boven. ‘Vet! Mam, mag ik nog een keer.’

Les Olles, de geheime poelen

Verscholen tussen de bergen In de Terra Alta – tussen tussen de dorpen Horta de Sant Joan en Prat de Comte – ligt Raco de Les Olles del Baubo. De zes natuurlijke zwemvijvers – in trapvorm met elkaar verbonden – zijn gevuld met ijskoud water uit rivier de Canalettes. Les Olles BDT reistipRijd vanuit Horta de Sant Joan langs het klooster San Salvador, in de bergen van Santa Barbara en volg de borden naar Les Olles. PS. Het klooster is alleen geopend voor speciale missen, maar zeker een bezichtiging waard.Les Olles natuurzwembad BDT reistipPfff, die rotsen zijn heet. Volgende keer nemen we waterschoenen mee. Les Olles natuurzwembad BDT reistipToch wel hoog hè Pip?Les Olles natuurzwembad BDT reistipDoet ze het of doet ze het niet? Vier meter boven het wateroppervlak van de natuurlijke zwemvijvers zie ik haar twijfelen. En dat is niet vreemd..Zelfs volwassen kerels kijken angstig en met knikkende knieën over de rand. Les Olles natuurzwembad BDT reistipDe geheime poelen – ontstaan door duizenden jaren erosie – zijn dieper dan je op het eerste gezicht denkt. Hoe zeer je ook je best doet, je raakt de bodem niet. Les Olles natuurzwembad BDT reistipDaar gaat ze.…stoer moppie van me.Les Olles natuurzwembad BDT reistipNo way dat ik van de hoogte rots in Les Olles afspring. Gelukkig zijn er ook lager gelegen rotsen, waar ik mezelf in het verkoelende water kan laten glijden.

Les Olles natuurzwembad BDT reistipOeps! Het kan dus zomaar zijn dat je een waterslangetje tegen het gladde lijf zwemt. Wees gerust, deze glibber is banger voor jou, dan jij voor hem. En bovendien hartstikke ongevaarlijk.  Ik heb er trouwens maar een zien zwemmen, die middag bij de geheime poelen.

Meer natuurlijke zwemvijvers? Lees ook mijn blog over Fontcalda & de warmwater bron.

Petra tipt!

Aan de rand van Les Olles is een parkeerplaats. De rotsen zijn vlak genoeg om een handdoek uit te rollen. Maar restaurantjes vind je niet in dit deel van natuurpark Els Ports. Dus neem een goed gevulde picknickmand, wc-papier en een vuilniszak mee. Oh ja, en waterschoenen zijn op deze rotsen zeker geen overbodige luxe.

Praktische informatie

WAT: Raco de Les Olles, de geheime poelen van Baubo
WAAR:  Tussen Sant Joan en Prat de Comte via Carrer del Bassa de la Mur

Geef een reactie / Deel jouw reistips

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.