‘Me gusteria el té verde, un croissant y un vino tinto porfa.’ Ik probeer zo neutraal mogelijk te kijken tijdens het uitspreken van deze zin. Het is namelijk negen uur ’s morgens en dan is het bestellen van rode wijn bij het ontbijt best wel gek. Vind ik. De bakkersdame vertrekt trouwens geen spier. Ontbijten met wijn en bier is in Spanje de normaalste zaak van de wereld. Zelfs neutjes worden in de vroege morgen weggetikt. Chupito noemen ze dit. En alleen al in Tarragona heb je maar liefst vier wijnkathedralen.

Ontbijten met wijn?

Je snapt, over ontbijten met wijn moet ik een blog schrijven. Het liefst voorzien van beeld. Maar om nou een willekeurige Catalaan op de schouder te tikken, met de vraag of ik hem met glas en al op de foto mag zetten, gaat me te ver. In plaats van anderen lastig vallen met mijn mobiel, bestel ik naast een croissant en kop thee, ook een glas wijn. Dat ik na een zo onopvallend mogelijke fotosessie, stiekem leeggiet in het toilet. Want hé, er zijn grenzen. Zelfs voor een ‘wino’ als ik.

Lees ook mijn blog over de bijzondere mooie wijnkathedraal in El Pinell de Brai

Wijn bij het ontbijt

Onlangs vroeg ik aan onze Spaanse juf Christina hoe het zit met al die early birds. Ze legde uit dat tegen de tijd dat ik bij de bakker aan kom, landarbeiders vaak al een halve werkdag achter de rug hebben. Nou kan het in deze regio in de herfst-, winter- en lentemaanden ’s morgens vroeg best koud zijn. Veel boeren hebben dan een opkikker nodig. Eén waarvan hun bloed weer gaat stromen. En wijn smaakt nou eenmaal beter bij een bocadillo truita (stokbrood met tortilla) dan een glaasje fris.

Meer bijzondere Catalaanse eet- en drinkgewoonten lees je hier

Wijn bij het ontbijt | Proost!

Dus zie je ooit een Catalaan – op een belachelijk vroeg tijdstip – een alcoholische versnapering bestellen, weet je nu hoe het zit. Jouw ontbijt is zijn lunch. En zeg eens eerlijk, wanneer jij ’s middags een menu del dia bestelt (3 gangen inclusief koffie en wijn), sla jij die fles dan af?

 

Bewaren

Bewaren

Heb je een vraag, opmerking of suggestie? Stuur een berichtje!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.