In SEPTEMBER staan we oog in oog met vuurspuwende draken, belanden we na een urenlange processie in een kathedraal vol joelende Maria ‘fans’, vinden een heuse schat op het strand en de meisjes starten met vochtige ogen op hun nieuwe Catalaanse school. Kijk je mee in BonDia Tarragona Fotodagboek #3 ?

BonDia Tarragona Fotodagboek #3

Over emigreren heeft iedereen een mening. De één vindt het stoer, een ander is jaloers, een derde wil óók, nummer vier snapt niet waarom je je kinderen hierin meesleept of waarom je alles overboord gooit. We hadden inderdaad een droomhuis in de Beemster, een superfijn leven met lieve vrienden en familie, alles erop en eraan. Maar hoe gek het ook klinkt, soms is het fijn om alles overhoop te gooien, te voelen dat je leeft. Diepe dalen, hoge pieken, peper, emigratie staat voor ons voor AVONTUUR.

1 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Lijntjespapier, ruitjespapier, werkboeken, multomappen, opbergkisten, plastic insteekhoesjes, linialen en geodriehoeken, de Catalaanse bijbel, een passer, een blokfluit, muzieknotenpapier, een multifunctionele etui, klei, wascokrijtjes, ecoline, plakaatverf, stiften (dik en dun), kleur- en grijze potloden, slijpers en gummen, rekenmachines, gekleurd karton, minstens vier soorten witte blaadjes in verschillende maten en rollen plakplastic om boeken te kaften. Na ruim drie uur in de plaatselijke papeleria (kantoorboekhandel) hebben we dankzij Google Translate alle benodigdheden bij elkaar. Een vermogen aan schoolspullen – die ik kennelijk ook al tijdens de inschrijving op collegi had besteld en betaald (die taal hè!).

2 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Hands up! Morgen beleven we onze eerste correfoc. Om rooklongen, kleding met brandgaten en geschroeide haren te voorkomen, hebben we voor een paar euro bij Asia (de Catalaanse Action) vier hoedjes en sjaaltjes gekocht. Laat die vuurduivels maar komen.

3 september 2016

BDT Fotodagboek #3 De ‘kinder’ correfoc in Montblanc. Draken, duivels, rotjes, het ‘koud’ vuur vloog ons letterlijk om de oren. Zijn ze in Nederland nou zo schijterig als het gaat om kinderen en vuurwerk of in Catalonië niet goed bij hun hoofd? Ik ben er nog niet uit! Maar gaaf dat het was.

4 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Festa de la Cinta is het festa major van Tortosa. Buurvrouw Fernanda neemt ons mee naar de belangrijkste processie, een optocht met reuzen, meisjes in klederdracht, alle geestelijken van de stad, muziekkorpsen, mensen met kaarsen en natuurlijk Verge de la Cinta zelf. Rond zeven uur vertrekt de stoet vanaf het plein voor Catedral Basilica de Santa Maria de Tortosa en trekt dwars door de belangrijkste straten van de stad, om even na negenen weer uit te komen bij de kathedraal, die inmiddels is volgestroomd met een klappende en juichende menigte die het hardst Maria roepen. Weten hoe dat klinkt? Bekijk  hier de video die ik maakte in de kathedraal.

5 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Pont Roig in Tortosa. Aan het einde van de rode ‘spoor’ brug over de Ebro miauwt een zwerfkat. Pip is op slag verliefd. Of we hem mee naar huis mogen nemen? Helaas, Moya & Cruz lusten katten rauw. Ze zal het moeten doen met deze foto.

6 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Eind september start de rijstpluk in de Ebro Delta. Wat is het hier mooi. Uitgestrekte groene velden, kaarsrechte wegen, vogels in alle soorten en maten, net de Beemster polder, maar dan mét palmbomen.

7 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Tijdens een avondwandeling met Moya en Cruz op platja del Trabucador vind ik enorme zwarte veren. Pip is meteen geïnspireerd. Ze wil niets liever dan leren vliegen.

8 september 2016

BDT Fotodagboek #3 L’Ermita Mig Cami is een fijne plek om even bij te komen van een drukke dag en de warmte in de stad. In dit kleine familierestaurant betaal je voor een menu del dia een tientje. Of bestel een GT on the rocks en geniet van het uitzicht.

9 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Tijdens een ritje met ‘the Beast’ – zoals lief onze nieuwe oude auto heeft gedoopt – komen we uit in Parc Eòlic de Baixebre in Tortosa. Horizonvervuiling denk je vanuit de verte, maar sta je eenmaal met beide voeten in het windmolenpark, dan voelt het toch anders! Indrukwekkend.

10 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Een tekening mét gedicht voor de allerliefste zus. Zonder Nederlandssprekende BFF’s in de buurt zijn Marvy en Pip closer dan ooit.

11 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Onze laatste vakantiedag toeren we door de Ebro Delta, het op een na grootste rijstgebied in Spanje. Het is zondag, in Catalonië dé dag om met familie en vrienden uit te lunchen. Bij restaurant Pas de Buda (goed voor 5 sterren op Tripadvisor) vinden we gelukkig een vrij tafeltje op het terras. We gaan voor het uitgebreide deltamenu voor twee personen. Na gefrituurde sardines met citroen, tomaten brood en gemarineerde kokkels en mosselen zit ik bommetjevol en dan moeten we nog beginnen aan het hoofdgerecht: paella. Gelukkig begrijpt de dame die ons serveert meteen wat we bedoelen met een doggybag.

12 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Eerste schooldag. In primaria 6 (de Nederlandse groep 8) bedwingt Marvy met moeite haar tranen. Ook Pip is nerveus. Maar als we de meisjes om één uur ophalen voor de lunch, rennen ze enthousiast naar buiten: ‘Mam, Pap, het is superleuk! We hebben al tien vriendinnen.’

13 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Huiswerk! Schooldagen van negen tot vijf, en dan ook nog thuis Catalaanse woordjes stampen. Ik geef het je te doen. Maar de meiden klagen niet. Nou ja, een klein beetje dan!

14 september 2016

BDT Fotodagboek #3

Morgen is Pippa jarig. Vandaag vertelde haar juf Laura dat Catalaanse kinderen ook trakteren. Na school duiken we meteen de supermarkt voor een paar zakken Magdalena’s en snoep. Het resultaat mag er zijn, vinden we zelf. Als Pip daar geen punten mee scoort!

15 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Cumpleaños feliz lieve Pippa. Slagroomsoesjes op bed, een droomwens komt uit (ze zeurt al jaren om een metaaldetector), trakteren in de klas, slingers aan het plafond, ‘s avonds skypen met de Nederlandse bff’s en daarna barbecueën met de buren en papa die samen met ‘tante’ Beanca en Cheyenne is aangekomen uit Nederland.

16 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Fijn zo’n metaaldetector. Ook voor het gazon 🙂

17 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Reunided, and it feels so good!

18 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Ben je een liefhebber van vis, schelp- en schaaldieren? In Sant Carles de la Rapita barst het van de goede visrestaurants. Mijn favoriet tot nu toe is restaurant Can Vicent, aan de haven.Aanrader: menu del delta. Drie gangen, 19 euro inclusief brood, water en een goede fles wijn. Alleen die taaie zeeslakken…die zijn echt SMERIG.

19 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Met vriendin Beanca en haar zoon Cheyenne dwaal ik een middag door Jardín del Papagayo in de buurt van Peniscola. Ik ben al in aardig wat vergane glorie kinderparadijzen geweest, maar dit oerwoudachtige avonturenpark mag er zijn. We spotten en voeren 101 kleurige papegaaien, zien vogels fietsen en voetballen tijdens een typisch Spaanse show, aaien albino-kangoeroes, volgen tropische vlinders door de mooi onderhouden vlindertuin, laten ons onder poepen in een vogelkooi vol regenboogpapegaaien en voelen ons weer even kind als we achter Cheyenne aangaan in het kruipdoorsluipdoorklimparcours.

20 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Vandaag nam ik mijn vader en zijn vrouw Bea Basilica Catedral de Santa Maria de Tortosa de kathedraal van Tortosa. Via een ondergronds gangenstelsel, werden we naar het museum geleid en namen we stiekem een kijkje in de kathedraal, die eigenlijk alleen te bezichtigen is, tijdens kerkdiensten.

21 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Oeps, stukje van mijn voortand gebroken. Ik was in Nederland al geen  fan van de tandarts, maar wat moet, dat moet. Er hangen veel diploma’s aan de muur in de praktijk. Dentista Ramon, mijn nieuwe Catalaanse tandarts, mag dan jaren hebben gestudeerd, de beste man blijkt geen woord Engels te spreken en zijn lieftallige assistente evenmin. Na drie maanden in Spanje versta ik gelukkig net de juiste woordjes: jueves, icha, Angles en son las quatro en punto. Oké, dat wordt dus morgen om vier uur terugkomen bij dochter Laya, die ook tandarts is en wél Engels spreekt.

22 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Van alle avonden 1o! avonden van het grootste festa major van Tarragona is Nit de Santa Tecla is de leukste. Om zeven uur ‘s avonds start op Plaça de la Font La Cercavila de Santa Tecla een bonte optocht met dansende duivels, een draak met een klapperend kunstgebit , een hossende os, een gouden adelaar met een vredesduif in zijn bek en een bijzondere ezel. De magie van de pauken, de metershoge stadsreuzen Negritos en de Moren, Cabezudos (megahoofden van een dozijn oudjes, een gekke tweeling, een harlekijn, een chique dame en een flamingodanseres, de nonnen en de trollen, volksdansende paarden, castellers en nog meer duivels, er lijkt geen eind te komen aan de kleurige parade. En als je denkt dat je alles hebt gehad, barst aan de andere kant van het plein ‘de hel’ los.

23 september 2016

BDT Fotodagboek #3

Vandaag is de dag van Santa Tecla, de patroonheilige van de stad Tarragona. En net als gisteravond is Plaça de la Font afgeladen. Van evenementen met castells krijgen Catalanen nooit genoeg. Vandaag strijden alle verenigingen uit Tarragona en omstreken tegen elkaar. Wie bouwt de hoogste toren? Het applaus wanneer de menselijke toren wordt ontmanteld is oorverdovend. Kippenvel!

24 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Pippa heeft van Ari(ana) – haar favoriete klasgenootje – een kattebelletje gekregen met de Nederlandse tekst: ‘Wil jij mijn vriend?’ Je begrijpt, er moet een brief worden teruggeschreven. En wel in het Spaans. Oké, met behulp van Google Translate. Begrijp jij wat er staat?

25 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Sunset in de Ebro Delta. Zacht roze licht, kwetterende vogels, de geur van rijst… op deze plek voel ik me compleet zen.

26 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Schatzoeken op Cap Roig wordt een megasucces. Op de plek waar zomers de chirinquito staat, vinden we in twee uur tijd maar liefst 13,67 euro. Lang leven de metaaldetector. Een nieuwe hobby is geboren.

27 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Hiken in parc natural Els Ports. Buurvrouw Fernanda weet de mooiste wandelroutes. Vandaag bezochten we  Coll de Pallers. Een tocht van maar 6 kilometer (heen en terug), maar door het hoogteverschil van 100 meter, een pittige klim. Maar meer dan het gehijg waard, want we werden getrakteerd op een fabuleus uitzicht.

28 september 2016

BDT Fotodagboek #3 In Terres de l’Ebre overwinteren/leven ruim 300 soorten vogels. Omdat ik de delta zo’n rustgevend gebied vind en het maar een kwartiertje rijden is van onze masia, ben ik hier vaak te vinden. Ik heb al heel wat vogels gespot: eenden, valken, lepelaars, zilvermeeuwen, kwikstaartjes, zwaluwen en reigers en in de lagunes voor Ecomuseum MonNatura meer exotische exemplaren, waaronder één heuse kolibrie en tientallen knalroze flamingo’s.

29 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Catalá is een Romaanse taal en om het nog een beetje moeilijker te maken, spreken ze hier meerdere dialecten.  Enorm veel respect voor onze meisjes, die hier 5 x 8 uur mee bezig zijn. Gelukkig spreken hun werkboeken tot de verbeelding.

30 september 2016

BDT Fotodagboek #3 Vanaf wandelpad GR92 heb je het beste uitzicht op mijn favoriete baai Cap Roig.

Hoe was jouw maand? Nog aan het nagenieten van het mooie septemberweer of mag de herfst voor jou nu wel komen? Ik ben benieuwd. Bedankt voor het lezen van mijn blog. Tot in een volgend fotodagboek!

Adeu, Petra

PS: Volg je me al op Facebook en Instagram. Gewoon DOEN!

Bewaren

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.