In oktober overleven we ternauwernood een auto-ongeluk, worden we gek van de mieren en andere onderkruipsels , belanden we met een manke hond bij de dierenarts, worden we ingesloten op een parkeerplaats en vinden een heuse schedel in de tuin. Kijk je mee in BDT Fotodagboek #4 ?

BDT Fotodagboek #4

Over emigreren heeft iedereen een mening. De één vindt het stoer, een ander is jaloers, een derde wil óók, nummer vier snapt niet waarom je je kinderen hierin meesleept of waarom je alles overboord gooit. We hadden inderdaad een droomhuis in de Beemster, een superfijn leven met lieve vrienden en familie, alles erop en eraan. Maar hoe gek het ook klinkt, soms is het fijn om alles overhoop te gooien, te voelen dat je leeft. Diepe dalen, hoge pieken, peper. Emigreren staat voor ons voor AVONTUUR.

1 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Natuurpark Els Ports ligt op nog geen twintig autominuten van ons huis. Maar waar te beginnen? Welke paden te bewandelen? En welke trails  zijn voor ‘wandelwatjes’ als wij niet te zwaar? Gelukkig is buurvrouw Fernanda een fervent hiker en niet te beroerd om ons op sleeptouw te nemen. Caro La Barcina is een aanrader en ook goed te doen met kinderen. Na een adembenemende wandeling (figuurlijk dan hè), ligt de wereld op het hoogste punt als een ansichtkaart aan onze voeten.

2 oktober 2016

fotodag oktober2016Yuri en de meisjes hebben zin in een pyjamadag, ik wil erop uit. Naar Festa de la Sega, om met eigen ogen te zien hoe de rijstpluk in zijn werk gaat. Er wordt gehakt en gezeefd, gedanst en gegeten (rijst). Geen straf om af en toe in je uppie op pad te gaan. Ik kijk mijn ogen uit en blijf fotograferen.

3 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Informatieavond op collegi Teresia. Ik zit in primaria 4 op Pip’s stoeltje bij mestra Laura, Yuri in primaria 6 bij Marvy’s mentor Oscar. Respect voor de meisjes. Al na tien minuten rap Catalaans dwalen mijn gedachten af en ben ik niet meer bij de les.  Nee, dan onze kinderen, zij zitten hier gewoon 5 dagen x 8 uur per week.

4 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Het is weken geleden dat Moya en Cruz vochten met een wilde boskat, maar opeens loopt ze mank. We kunnen gelukkig meteen terecht bij de veterinari. Met een grote spuit trekt dierenarts Jordi een laagje pus uit de bult op Moya’s voorpootje. Precies wat hij dacht: een ontsteking. Met een antibioticakuur vertrekken we met een bibberende Moya weer naar huis.

5 oktober 2016

over leven in SpanjeMieren, ik word gek van de mieren. Een kruimel en ze marcheren in colonne over het aanrecht. Op mijn blog Allemaal beestjes, krijg ik ontzettend veel reacties en bruikbare tips om dit ijverige volkje voor eens en altijd uit te roeien.

6 oktober 2016

fotodagboek oktober2016 A Cel Obert letterlijk  ‘Open Sky Festival’ werd in 2014 voor het eerst georganiseerd om 6 binnenplaatsen van gebouwen met een historisch waarde in Tortosa te promoten. Mooie gelegenheid voor ‘mama’ om in haar eentje de stad te verkennen. Dit jaar is het thema tijd. Op de binnenplaats in Palau Episcopal is dat best goed gelukt.

7 oktober

ari-en-pipPip had al een speelafspraak staan voor deze vrijdag met haar nieuwe Catalaanse bff , maar na school vraagt Marvy ook of ze bij een meisje uit haar klas mag spelen. Natuurlijk spreken beide moeders geen Engels en ik op ‘Hola, que tal en bien’ na geen Spaans. Lang leve de technologie. De ‘mammi’s a Ari en Catalina’ appen via GoogleMaps hun adres plus de tijd dat ik de meisjes mag ophalen. Voor Pip is dat om zeven uur, Marvy een uurtje later. Blijft gek, die Spaanse ‘middagen’.

8 oktober 2016

over-leven-in-spanje-fotodagboek-oktober-2016-8De meisjes hebben een mentor, een rooster, elk uur een ander vak, verschillende professoren, wiskunde, biologie, natuur- en scheikunde  en loodzware schooltassen met boeken die natuurlijk gekaft moeten worden. Nu snap ik waarom zoveel kinderen met een rolkoffer naar collegi komen.

9 oktober 2016

fotodagboek oktober 2016Wie wat bewaart… Een lesje Catalaans was nooit zo leuk. Met dank aan de AH-mini’s.

10 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Super vereerd dat BonDiaTarragona is opgepikt door Denise Miltenburg, een reisblogger die ik enorm bewonder. Denise volgt me al. En jij? Volg jij bon_dia_tarragona al op Instagram? Nee? Gewoon doen.

11 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Tuinschatten. Weer eens wat anders dan een veldmuisschedel. Wie weet welk beest dit was, mag het zeggen.

12 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Een voordeel van warm lunchen op school is dat je ‘s avonds niet meer hoeft te eten dan een broodje, soepje, fruit en een snoepje. Het geeft ons de tijd om na school nog maar eens ‘de schatkist’ te spekken. De teller staat inmiddels op 23,65 euro. Kassa.

13 oktober 2016

fotodaboek oktober2016Kochten wij onlangs onze eerste Spaanse kat in de zak? Je leest het in mijn persoonlijke blog: Autopech, auto weg.

14 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Vorige week ontving ik van de administratie van collegi een mailtje met de mededeling dat alle kinderen vanaf 14 oktober in schooltenue moeten verschijnen. Vanwege de hoge temperaturen in september mochten ze de eerste maand nog in hun eigen kleding naar school. Witte sokjes en strikjes zijn alleen vandaag verplicht voor alle meisjes. Vandaag viert het katholieke Catalunya namelijk Feria de Santa Teresa, een feest ter ere van de beschermheilige naar wie Collegi Teresia is vernoemd.

15 oktober 2016

fotodagboek oktober2016 We logeren het weekend in Altea bij mijn vader en zijn vrouw. Op zaterdagavond nemen ze ons mee naar Calpe. Om half acht start Moros y Christianos, een optocht die we volgens mijn vader niet mogen missen. Geen woord teveel, pap. Aan de Costa Daurada kunnen ze feesten, maar de Costa Blanca kan er ook wat van. Marcherende moren, stampvoetende christenen, de Arabische Romeo & Julia, kleurige elfen, gemeen ogende trollen, vurige paarden, sissende slangen en levensgrote zwarte spinnen komen in een drie uur durende parade voorbij.

16 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Mijn lieve vriendin Grace verraste me op de dag van ons vertrek naar Catalonië met een stapeltje enveloppen. Haar cadeau voor mij, bij elkaar gebonden met een groene strik. ‘Voor elke maand één,’ lacht Grace met vochtige ogen. Ik huil stilletjes met haar mee. Lieve Grace.. met jouw kaartjes haalde je me al eens uit een dip, verraste je mij op mijn trouwdag en vandaag maak je me opnieuw aan het janken. Mi lobi yu Gracie.

17 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Wat nou bruine boterhammen met pindakaas en witte kadetjes met oude Beemster? Tijdens de lunch doen Marvy en Pippa zich te goed (zij het onder lichte dwang) aan paella, gemarineerde inktvis, witte bonen, gegrilde groenten en tonijn. Hoe zij dit vinden, lees je in mijn blog Wat de pot schaft.

18 oktober 2016

overleven fotodagboek oktober2016Niet normaal, wat ben ik trots op mijn kinderen. Amper 5 weken op een nieuwe school, in een vreemd land, waar ze een taal spreken die ze niet verstaan en vakken krijgen die ze nooit eerder hebben gehad (wiskunde, natuurkunde, biologie, blokfluit) en dan gewoon de ene na de andere Molt bé (= gelijk aan een dikke 8) scoren voor toetsen.

19 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Catalaanse kinderen hebben het er maar druk mee. Na een schooldag van 9 tot 5 is de agenda nog niet leeg. Spelen? Geen tijd voor. ‘Ik moet drie keer per week naar basketbal, twee keer naar vioolles en op zaterdagochtend heb ik hiphop’ horen de kinderen vaak. En dan hebben we het nog niet eens over die bulk huiswerk. Drie keer per week anderhalf uur los bij een of andere sportclub, is nu nog even teveel van het goede. Ontstressen kan ook prima op de openbare tennisbaan achter ons huis.

20 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Sinds we in Spanje wonen, hebben de meiden een nieuwe hobby: vloggen. Ze maken slijm, doen gekke proefjes, fabriceren lipglossjes en brouwen nagellak. En natuurlijk wordt alles vastgelegd met iPad en telefoon. Misschien ben ik bevooroordeeld, maar van mij krijgen Marvy en Pippa een dikke duim omhoog. Check een van de vlogs via bovenstaande link. En als je daar dan toch bent, abonneer je meteen  op mijn BonDiaTarragona Youtubekanaal.  (rode knop rechts bovenaan 🙂 Gracias!

22 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Gezelligheid. Vrienden Gerard en Calinka en kids Job en Faye blijven een lang weekend logeren. Als cadeau nemen ze oer Hollands weer mee. Om op tijd bij het vliegveld te zijn, ging om drie uur ‘s nachts de wekker. De kinderen zijn moe en gaan voor een filmpje op de bank. Weer of geen weer, Gerard zit op hete kolen en wil de omgeving verkennen. Helaas is het in de bergen nog slechter dan in het dal. Wat zeg ik, het enige dat we op 1442 meter zien, is onszelf.

23 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Siurana maakt het uitzicht dat wat we een dag eerder moesten missen, meer dan goed. Man, wat is dit middeleeuwse bergdorp in natuurpark Serra de Montsant sprookjesachtig mooi. Een must do voor iedereen die in de buurt is.

24 oktober 2016

fotodagboek oktober 2016Nee joh, gewoon niet verder kijken dan je neus lang is. Auto parkeren en wegwezen. Ik heb het al vaak gezien de afgelopen maanden, een dubbele rij auto’s langs de weg. Asociaal. Op de vroege maandagmorgen – marktdag in Tortosa – zijn wij de klos. Dubbel. Niet alleen onze auto, maar ook de huurauto van onze vrienden ik klemgereden. Hoe dit parkeerdrama afliep, lees je binnenkort in een persoonlijk blog.

25 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Wonen in Spanje heeft volgens de kinderen veel nadelen. Ze missen hun vriendinnen, hun Nederlandse school, ons oude buurtje en ons huis dat niet meer ons huis is. Maar Spanje heeft ook een voordeel: kinderen gaan hier véél later naar bed. Niet zo gek natuurlijk als je pas om vijf uur uit bent, nog moet sporten, huiswerk moet maken en eten. En wat is er nou lekkerder dan na een dag hard blokken op de bank te crashen voor #HNTM.

26 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Primaria 6 tijdens een uurtje Medi (combi van natuur-, schei- en aardrijkskunde). Het leuke van collegi Teresia vind ik het praktijkgerichte onderwijs. Je kunt natuurlijk woordjes stampen om je woordenschat te vergroten, maar op deze ‘zoek en vind’ manier blijft het vast beter hangen.

27 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Na een overheerlijk Menu del Delta (pa amb tomaquet, gefrituurde sardines, een flinke pan mosselen en kokkels en gegrilde knoflookvis)  bij visrestaurant Can Vicent in Sant Carles de La Rapita, maken we ons huiswerk in de tegenovergelegen haven. Heerlijk hoor, maar na twee glaasjes vino blanco kost het me enigszins moeite om me op de vervoegingen te concentreren.

28 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Marxa de la Solidaritat. Tijdens een sponsorloop haalt collegi Teresia geld op voor een project in Afrika. De kinderen bedenken samen waar het geld naartoe gaat. De mars gaat van Tortosa naar Campredó en weer terug. 14 kilometer, zover hebben de meisjes nooit eerder op een dag gelopen. Gelukkig zijn er meerdere eetbreaks.  ‘Mam, wil je alsjealsjealsjeblieft brood meegeven vrijdag?’ drongen de meisjes aan. Want echt niet dat ze tussen de middag getrakteerd willen worden op een sappige konijnen hamburger. Mama, is de moeilijkste niet, er zijn grenzen.

29 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Vandaag viert Indy, de dochter van onze vrienden Ingeborg en Simon. Net als mijn vader wonen ze in Altea. 330 kilometer enkele reis voor een verjaardagspartijtje aan het strand. In Nederland geen haar op mijn hoofd, maar in Spanje is ALLES anders.

30 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Halloween is echt een ding in Catalunya. Al weken zijn veel etalages versierd met spoken en griezels. Morgen is de grote dag en Marvy wil alvast oefenen met de zwarte schmink. Pip is een dankbaar oefenobject, zonder gêne zit ze ‘s middag als smeerpoetspiet aan tafel in een visrestaurant. Later, tijdens het grote pompoenenuitholfeest in Amposta – dat gewoon tot 10 uur ‘s avonds duurt (een kinderfeestje!!!) – lopen meer ‘engerds’ rond en wordt Pip niet meer continu nagestaard.

31 oktober 2016

fotodagboek oktober2016Castaween in Tortosa. Een griezelfeestje achter de oude kathedraal. Helaas kunnen we wegens taalachterstand (nog) niet mee doen aan de Catalaanse speurtocht door de stad. Dan maar gekke foto’s schieten en gepofte kastanjes snoepen.

Hoe was jouw maand? Ik ben benieuwd. Bedankt voor het lezen van mijn blog. Tot in een volgend fotodagboek!

Adeu, Petra

PS: Volg je me al op Facebook, Instagram en Pinterest? Gewoon DOEN!

Bewaren

Bewaren

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.