We fietsen in het pikkedonker door spooky tunnels, zien een casteller van ’23 hoog’ naar beneden donderen, dansen in een regen van rivierwater, pikken cactussen en vetplanten van de gemeente en Pip belandt in het ziekenhuis. Kijk je mee in BDT Fotodagboek #2 ?

BDT Fotodagboek #2

Over emigreren heeft iedereen een mening. De één vindt het stoer, een ander is jaloers, een derde wil óók, nummer vier snapt niet waarom je je kinderen hierin meesleept of waarom je alles overboord gooit. We hadden inderdaad een droomhuis in de Beemster, een superfijn leven met lieve vrienden en familie, alles erop en eraan. Maar hoe gek het ook klinkt, soms is het fijn om alles overhoop te gooien, te voelen dat je leeft. Diepe dalen, hoge pieken, peper, emigratie staat voor ons voor AVONTUUR.

1 augustus 2016

over leven in SpanjeVorige week hadden ze nog summerschool, maar vanaf 1 augustus zijn de deuren van Collegi Teresià Tortosa voor een maand gesloten. De enige die nu nog in en uitgaat, is een 95-jarige non die in de school woont! Best jammer vinden Marvy en Pip, want ze hadden de BFF’s graag hun nieuwe klas én de van bladgoud blinkende kapel op de begane grond laten zien.

2 augustus 2016

pont el pas de barcaHet plan is om castell Miravet te bezichtigen, maar het hek is dicht. Stom, het is maandag. De enige dag in de week dat het kasteel is gesloten. Geen verloren dag hoor, de wandeling door het middeleeuwse dorp is geen straf en het uitzicht spectaculair. Miravet is bereikbaar via de snelweg, maar leuker is de overtocht met El pas de Barca. De enige veerpont in Catalonië wordt aangedreven door de stroming van het water. Ga in de relaxstand als je met het pontje wil overvaren. Met een max van drie auto’s per overtocht kan het zomaar gebeuren dat je een uurtje moet wachten.

3 augustus 2016

via verdeNederlanders houden van fietsen, dus zo vaak het kan maak ik een fietstochtje over de Via Verde. Elk seizoen ziet de omgeving langs de geasfalteerde spoorlijn er anders uit. In januari staan de amandelbomen in bloei, een paar maanden later zien de velden langs de spoorlijn rood van de klaprozen en in augustus kun je stiekem snoepen van overheerlijke druiven.

4 augustus 2016

afscheidElke keer als ik naar deze foto kijk, voel ik me schuldig. Wat doen we de kinderen aan? Vanavond nemen de meiden afscheid van de BFF’s. Vooral Fre en Pip zijn heel de dag in zichzelf gekeerd. Je ziet hen denken: ‘Hoelang duurt het voor we elkaar weer zien?’ Na het uitzwaaien, zijn de meiden minstens een uur ontroostbaar. Ze snikken nog na als ik hun nog maar eens vertel dat echte vriendschap geen grenzen kent. En dat het heel erg helpt als de papa’s en mama’s ook vrienden zijn.

5 augustus 2016

kwartet Kinderen zijn zó flexibel. De volgende ochtend kunnen Marvy en Pip weer lachen. ‘s Middags spelen we een potje BFF-kwartet. Een mooier cadeau hadden de meiden niet van hun vriendinnen kunnen krijgen.

6 augustus 2016

vijgen uit eigen tuinOok in de Beemster hadden we een vijg in de tuin. Een stekje van Zus. Groeide binnen no time uit tot een boom van formaat. Jammer genoeg smaakten de vruchten nergens naar.  Nee, dan de vijgenboom achter onze Spaanse masia. Pluk ik ‘m leeg, kan ik een biologische vijgenwinkel beginnen. En lekker dat ze smaken. Vijgenjam, gekarameliseerde vijgen op de salade en stukjes vijg door mijn Turkse yoghurt, ik krijg er geen genoeg van.

7 augustus 2016

Reggae festival Ermita Ulldecona Ermita de la Pietat is gebouwd tegen een bergwand op een paar kilometer van het dorpscentrum Ulldecona. In de bijbehorende kluizenaarswoning uit de dertiende eeuw zit een bar. Vanaf het terras voor Bar de la Ermita heb je een fantastisch uitzicht over de vallei. Tijdens het hoogseizoen kun je hier genieten van gratis concerten van jazz tot blues en van rumba tot reggae. Vandaag lopen vooral rastafari rond. Tot de zon ondergaat – en de hasjwalmen de overhand krijgen – deinen we mee op Bob Marley en zingen luidkeels: Stir it up!

8 augustus 2016

schminken ‘We hebben een nieuwe hond’, appte ik en stuurde tegelijkertijd deze foto. Mama belde meteen terug: ‘Oh jongens, wat leuk. Hoe heet ie?’ Volgende keer bril op, mam!

9 augustus 2016

FontcaldaAfkoelen op hete zomerdagen? Fontcalda is een verborgen parel en een zalige plek om tussen de locals baantjes te trekken en van de rotsen te springen.

10 augustus 2016

over leven in spanjeJe kijkt je ogen uit bij Mercat de Tortosa, in de authentieke markthal word je overvallen door een explosie van geuren en kleuren. Een ding staat vast: vanavond eten we gegrilde sardines van de BBQ.

11 augustus 2016

eten met vriendenDrie jaar geleden waren we ‘buren’ op Camping Casa Valerosa, en nu zitten ze zomaar bij ons aan tafel, dit super gezellige gezin uit Helmond.

12 augustus 2016

sant magiEven binnengluren tijdens een training van de castellervereniging Colla Jove in Tarragona. We tellen 23 kratjes als de toren het begeeft.

13 augustus 2016

over leven in SpanjeKermis in Gandesa. Veel attracties kennen de meisjes nog niet. De stiertjes moeten echt even worden uitgetest. En een lol dat ze hebben.

14 augustus 2016

fotodagboek-over-leven-in-spanje-augustus-14Zus heeft groene vingers. Cactussen, vetplanten en tropische planten met gekleurde bloemen. Ze schept en ze stekt wat op het terrein rondom onze tuin. De veranda is nog nooit zo mooi geweest en dat voor helemaal nop.

15 augustus 2016

wandelen in CampredoElk morgen wandel ik met Moya en Cruz naar het hoogste punt van ‘onze’ berg. Het liefst op slippers, want zomers komt de temperatuur zelfs ‘s nachts niet onder de 23 graden. Maar vandaag doe ik het anders en loop ik mijn nieuwe bergschoenen in. Binnenkort gaan we namelijk voor het eerst hiken met de buren.

16 augustus 2016

natuurstrand Ebro DeltaDé plek voor een strandbarbecue is Platja del Trabucador, een landtong met aan twee kanten water. Links de Middellandse zee, rechts een ondiep binnenmeer. Het waait hier schijnbaar altijd en dat maakt deze plek geliefd bij surfers. Platja Trabucador is zeker geen paradijselijk strand, eerder ruig. Maar ik ben op slag verliefd op dit stukje niemandsland. Vooral tijdens de zonsondergang is het hier magisch.

17 augustus 2016

ziekZus was de eerste en hing zo’n beetje heel de nacht boven de wc. Vanmiddag volgde Yuri en nu is ook Marvy geveld door zware buikgriep.

18 augustus 2016

overleven in spanje fotodagboekNa anderhalve dag in ‘coma’ is Zus weer fit. Samen met haar en allerliefste nicht Bóinn beleef ik mijn allereerste Revetlla Remullada in Tarragona. Nat tot op mijn onderbroek, maar wat een fiësta.

19 augustus 2016

over leven in Spanje

Ik lig amper drie uur in bed als Pip vroeg in de ochtend bovenop me springt. Paniek klinkt door in haar stem: ‘Mam, pap, ik voel me niet goed.’ Een paar tellen later draaien Pips ogen weg en valt ze flauw. De rest van de dag brengen we door in het ziekenhuis.

20 augustus 2016

cactustuinNa 8 uur aan het infuus is Pip bijna boven Jan, maar nog wel slapjes. Het wordt opnieuw een thuisdag. Vindt Zus helemaal niet erg. Vol overgave stort zij zich op een nieuw cactusproject. En dat vind ik helemaal niet erg.

21 augustus 2016

rodelbaanMorgen moeten we afscheid nemen van Zus en Bóinn. Niemand meer ziek, zwak en misselijk, dus gaan met die banaan en knallen op de rodelbaan.

22 augustus 2016

over leven in SpanjeEen paar afgevallen, gedroogde palmbladeren, een rol duct tape en wat plankjes en zie hier: het begin van een tropisch hut (en een vette splinter).

23 augustus 2016

overl LEVEN in SpanjeKleine meisjes worden groot. Gefeliciteerd mooie Marvy. We verwennen onze bijna puber met het beste cadeau dat je kunt krijgen als je net bent geëmigreerd.

24 augustus 2016

over leven in Spanje

Nadat we Yuri hebben afgezet bij vliegveld Reus – hij gaat voor werk enkele dagen naar Nederland – rijden de meisjes en ik naar Reus. De stad van het modernisme wordt ook wel klein Parijs genoemd. Zo mooi. We ontbijten op z’n Catalaanse (met donuts, warme choco en cortado con leche caliente), schieten mooie plaatjes in verborgen parels en scoren witte sneakers voor bij het school-gym-tenue.

25 augustus 2016

Cap RoigKrabbetjes vangen op Cap Roig.

26 augustus 2016

over leven in SpanjeDaar zijn we weer voor een breathtaking sunset @ platja del Trabucador.

27 augustus 2016

fotodagboek-over-leven-in-spanje-augustus-28Vandaag huren we een bootje bij l Oficina du Turisme in de haven van Sant Carles de la Rapita. Beetje varen, beetje zwemmen en daarna genieten van een schaal superverse mosselen en oesters bij drijvend restaurant Musclarium de la Rapita. Fijne zondag.

28 augustus 2016

fotodagboek augustus2016Even buiten het dorp Horta de Sant Joan staat een indrukwekkend klooster. Convent de Sant Salvador – gebouwd door tempeliers – is zelfs de moeite van het bezoeken waard als de enorme deuren zijn gesloten.

29 augustus 2016

fotodagboek augustus2016Dagje touren door Parc Natural Els Ports. Dit ruige, maar oh zo mooie natuurgebied, ligt op maar een kwartiertje rijden van onze masia. Je snapt, we zijn hier vaak te vinden.

30 augustus 2016

fotodagboek augustus2016Kijk Moya blij zijn. Ik zweer het je, die hond lacht. Officieel telt Tarragona vier ‘hondenstranden’. Platja Bassa d’Arena (Riumar) is onze favoriet. Het deel waarop honden vrij mogen ravotten is bijna een kilometer lang. Maar beter, dit strand is ook fijn voor de ‘baasjes’.

31 augustus 2016

over leven in Spanje fotodagboek augustus2016Doet ze het of doet ze het niet? Les Olles is een verborgen bergrivier in natuur park Els Ports en een tip van Alex van het toerismebureau in Prat de Comte. Vier meter vrije val is niet aan mij besteed, maar durft Pip te springen? Je ziet het hier.

Hoe was jouw zomer? Nog op reis geweest? Of vierde je vakantie in eigen land? Ik ben benieuwd.
Tot in een volgend fotodagboek!

 

Adeu, Petra

 

PS: Volg je BonDiaTarragona al op Facebook en Instagram? Gewoon DOEN!

Bewaren

2 comments

  1. Super, Petra: echt leuk zo een stukje van jullie avontuur mee te krijgen! En uiteraard super foto’s 😉 !

  2. Bon Dia Babs…dank je wel voor je mooie compliment. Heel fijn al die positieve reacties. Daar doe ik het voor. En het geeft me een boost door te gaan met wat ik voor ogen heb. Groetje Petra

GEEF EEN REACTIE / DEEL JOUW REISTIPS!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.