De Catalaanse keuken is de mediterrane keuken op haar best. Catalaanse specialiteiten zijn vaak eenvoudig, traditioneel, seizoensgebonden, met pure smaken en combinaties die je niet verwacht. Met natuurlijk een enorm aanbod van tapas en vis, maar ook een keuken met veel rijstgerechten, want de Ebro Delta om de hoek.

De Catalaanse keuken

In Catalonië nemen ze de tijd voor het bereiden van eten. Aangezien het avondeten pas na 21:30 wordt geserveerd, koken Catalanen graag op laag vuur, zodat ze zoveel mogelijk controle hebben over de final touch: een scheutje Vi Ranci, een twijgje tijm of het aroma van een citroen. Het resultaat zijn gerechten die aantrekkelijk zijn voor de neus, mond en de ogen.

De Catalaanse keuken

De Catalaanse keuken – Berg & Zee

Catalanen houden ervan om dingen die van elkaar verschillen bij elkaar te brengen. Zoals de Mar i Muntanya Cuisine, wat zee en berg betekent. Waag je eens aan dampende pan paella met konijn en rivierkreeftjes, tonijnsoep met slakken of varkensvleesschotel met schelpen.

De Catalaanse keuken – Michelin ***

De beroemdste visionair op kookgebied is de Catalaan Ferrán Adrià. Als chef-kok van zijn wereldberoemde restaurant El Bulli in Roses hij goed voor 3 Michelin Sterren. Ferrán was continu bezig met het uitvinden van nieuwe technieken en serveerde groenten bijvoorbeeld als gelatine-schuim.  Ook mixte hij graag smaken en structuren. Pikant met zoet, rauw met gekookt en heet met koud, niets was de culinair alchemist te gek.

Eetfeestjes Tarragona

Festa de Calcotada – Valls – laatste zondag van januari
Festes a la Platja – Ampolla – oergezellige avondpicknick aan zee

Lees ook mijn blog over Bizarre Catalaanse eetgewoonten

Wijnkathedralen in Tarragona

Begin 20-ste eeuw werden in de provincie Tarragona kleine lokale wijngaarden gestimuleerd en gesteund om wijn te maken. De wijnhuizen werden ondergebracht in bijzondere kelders, veelal ontworpen door architect Cèsar Martinell, een leerling van Gaudi. De wijnpaleizen lijken in constructie en stijl op middeleeuwse kathedralen en kregen de bijnaam Catedral del Vi.

Wijhuizen & wijngaarden in Tarragona

Cava

De bekendste wijnstreken in Catalonië

Catalaanse Specialiteiten

  • Calcots – de Catalaanse nieuwe glijdt er heel goed in
  • Pimientos de Padron – voor deze Russische Roulette pepertjes mag je me wakker maken
  • Escalivada – het ziet er niet uit, maar jongens wat lekker
  • Pa amb tomaquet – het Catalaanse antwoord op margarine
  • Paella – rijstgerecht met vis, zeevruchten, vlees en groente
  • Fideua – klaargemaakt als paella, maar dan met dunne noodles en zeevruchten en aioli.
  • Xarchofa’s – geplet, overgoten met olijfolie en zout en geroosterd in het vuur
  • Botiffara – de Catalaanse worst is er in vele smaken, kleuren en vormen.
  • Botiffara Negra – bloedworst gevuld met rijst

Restaurant Reviews Tarragona

Valls
Gal Ganxo – Valls – Mijn favoriete calcot restaurant is gevestigd in een oergezellige oude oliemolen.

Tortosa
Lo Bar Ermita – Tortosa – familierestaurant in godshuis – traditionele Spaanse keuken & tapas.

Amposta
Temps de Terra – Amposta – Ibiza in de Ebro Delta – alleen in het weekend geopend.

Sant Carles de la Rapita
Xiringuito de la Costa – Sant Carles de la Rapita – drijvend restaurant in Badia del Alfacs
Musclarium – Romantisch en luxe, deze drijvende oesterfarm/restaurant in Badia del Alfacs

Geef een reactie / Deel jouw reistips