De Catalaanse keuken. Inmiddels durf ik te zeggen: de Catalaanse keuken is de mediterrane keuken op haar best. Eenvoudig, traditioneel, maar met echte smaken, seizoensproducten en combinaties die je niet verwacht. Met natuurlijk een enorm aanbod van tapas en vis, maar ook een keuken met veel rijstgerechten, want de Ebro Delta om de hoek.

De Catalaanse keuken

De Catalaanse keuken

In Catalonië nemen ze de tijd voor het bereiden van eten. Aangezien het avondeten laat in de avond geserveerd wordt, houden ze ervan om te koken op laag vuur zodat ze zoveel mogelijk controle hebben over de final touch: een scheutje Vi Ranci, een twijgje tijm of het aroma van een citroen. Het resultaat zijn gerechten die aantrekkelijk zijn voor de neus, de smaakpapillen en de ogen.

Contrasten

Catalanen houden ervan om dingen die van elkaar verschillen bij elkaar te brengen. Zoals de Mar i Muntanya Cuisine, wat zee en berg betekent. Zo kan je in Catalonië paella met konijn en rivierkreeftjes bestellen, maar ook varkensvlees met schelpen of tonijnsoep met slakken.

De beroemdste visionair op kookgebied is de Catalaan Ferrán Adrià – goed voor 3 Michelin Sterren – de gekste kok die ooit heeft bestaan. Als chef-kok van zijn wereldberoemde restaurant El Bulli in Roses was continu bezig met het uitvinden van nieuwe technieken, zoals het serveren van groenten geserveerd als gelatine-schuim. Ook mixte hij graag smaken en texturen. Pikant met zoet, rauw met gekookt en heet met koud, niets was de culinair alchemist te gek.

Zoetekauw

De Catalaan is een llaminer : een zoetekauw.
Pastisets

Wijnkathedralen Tarragona

Begin 20-ste eeuw werden in de provincie Tarragona kleine lokale wijngaarden gestimuleerd en gesteund om wijn te maken. De wijnhuizen werden ondergebracht in bijzondere kelders, veelal ontworpen door architect Cèsar Martinell, een leerling van Gaudi. De wijnpaleizen lijken in constructie en stijl op middeleeuwse kathedralen en kregen de bijnaam Catedral del Vi.

Cava

De bekendste wijnstreken in

Catalaanse Specialiteiten

  • Calcots – de Catalaanse nieuwe
  • Pimientos de Padron – de Russische Roulette pepertjes
  • Escalivada – geroosterde aubergine en rode paprika
  • Pa amb Tomaquet – geroosterd brood ingesmeerd met knoflook, tomaat en olijfolie.
  • Paella – eenpans rijstgerecht met vis, zeevruchten, vlees en groente
  • Fideua – klaargemaakt als paella, maar dan met dunne noodles en zeevruchten en aioli.
  • Xarchofa’s – winterkost, geplet, overgoten met olijfolie en zout en geroosterd in het vuur
  • Botiffara – de Catalaanse worst is er in vele smaken, kleuren en vormen.
  • Botiffara Negra – bloedworst gevuld met rijst.

Restaurants Tarragona

Openingstijden restaurants:

Eetmomenten

08:00 uur
El desayuno, ochtendsnack
11:00 uur
El Almuerzo, het echte ontbijt
14:00 – 16:00 uur
La Comida, de (warme) lunch en belangrijkste maaltijd van de dag
17:00 uur
La Merienda, het tussendoortje
19:30 uur
Merienda Cena, de Nederlandse brunch, maar dan in de avond
21:00 uur
La Cena, het diner, vaak een lichte maaltijd (brood, soep, salade)

Lees mijn blog over Bizarre Catalaanse eetgewoonten