De Catalaanse keuken is de mediterrane keuken op haar best. Catalaanse specialiteiten zijn vaak eenvoudig, traditioneel, seizoensgebonden, met pure smaken en combinaties die je niet verwacht. Met natuurlijk een enorm aanbod van tapas en vis, maar ook een keuken met veel rijstgerechten, want de Ebro Delta om de hoek.

Wat lag er zoal op zijn bord?

De Catalaanse keuken

In Catalonië nemen ze de tijd voor het bereiden van eten. Aangezien het avondeten pas na 21:30 wordt geserveerd, koken Catalanen graag op laag vuur. Als finishing touch, een scheutje sterke wijn (vi Ranci), wat takjes tijm of citroenrasp maken de gerechten aantrekkelijk voor alle zintuigen.

De Catalaanse keuken

De Catalaanse keuken – Berg & Zee

Catalanen houden ervan om dingen die van elkaar verschillen bij elkaar te brengen. Zoals de Mar i Muntanya Cuisine, wat zee en berg betekent. Waag je eens aan dampende pan paella met konijn en rivierkreeftjes, tonijnsoep met slakken of varkensvleesschotel met schelpen.

De Catalaanse keuken – Michelin ***

Pikant met zoet, rauw met gekookt en heet met koud, niets is de Catalaanse culinair alchemist Ferran Adria te gek. De masterchef serveerde groente net zo makkelijk als schuim. Het leverde zijn wereldberoemde restaurant El Bulli in Roses maar liefst 3 Michelin Sterren.

Ontdek wat Masterchef Ferran eet wanneer hij een avondje thuis is?

Catalaanse keuken | Eetfeestjes Tarragona

De Catalaanse keuken | Catalaanse specialiteiten | gastronomie TarragonaFesta de Calcotada – Valls – elke laatste zondag van januari

De Catalaanse keuken | Catalaanse specialiteiten | gastronomie TarragonaFesta de la Clotxa – Ribera de Ebre
Clotxa is het traditionele boeren gerecht van de Ribera d’Ebre. De boeren maakten dit gerecht met gezouten vis, tomaat en brood klaar als ze op het veld werken.

De Catalaanse keuken | Catalaanse specialiteiten | gastronomie TarragonaKersenfestival -Miravet – 10 juni 2018 – start 10:00 uur
Kersen, kersenjam, kersentaart, maar ook Paellapannen gevuld met de allerlekkerste rijstgerechten maken van dit festival in het pottenbakkersdorp aan de Ebro een waar eetfestijn.

De Catalaanse keuken | Catalaanse specialiteiten | gastronomie TarragonaFesta a la Platja – El Perello Mar – Oergezellige avondpicknick op het strand van Morro de Gos en Santa Llucia.

Lees ook mijn blog over Bizarre Catalaanse eetgewoonten

De Catalaanse keuken | Wijnkathedralen in Tarragona

Begin 20-ste eeuw werden in de provincie Tarragona kleine lokale wijngaarden gestimuleerd en gesteund om wijn te maken. De wijnhuizen werden ondergebracht in bijzondere kelders, veelal ontworpen door architect Cèsar Martinell, een leerling van Gaudi. De wijnpaleizen lijken in constructie en stijl op middeleeuwse kathedralen en kregen de bijnaam Catedral del Vi.

Wijhuizen & wijngaarden in Tarragona

Cava

De bekendste wijnstreken in Catalonië

Catalaanse Specialiteiten

  • Calcots – de Catalaanse nieuwe glijdt er heel goed in
  • Pimientos de Padron – voor deze Russische Roulette pepertjes mag je me wakker maken
  • Escalivada – het ziet er niet uit, maar jongens wat lekker
  • Pa amb tomaquet – het Catalaanse antwoord op margarine
  • Paella – rijstgerecht met vis, zeevruchten, vlees en groente
  • Fideua – wordt bereidt in en paellapan, maar dan met dunne noodles en zeevruchten en aioli.
  • Xarchofa’s – geplet, overgoten met olijfolie en zout en geroosterd in het vuur
  • Botiffara – de Catalaanse worst is er in vele smaken, kleuren en vormen.
  • Botiffara Negra – bloedworst gevuld met rijst

De Catalaanse keuken | Kookboeken

Wat wij aten
In ‘Wat wij aten’ kijkt auteur Josep Pla op zijn oude dag terug op wat er zoal op zijn bord heeft gelegen. Aan de hand van het verhaal over de keuken die hem heeft gevoed maakt je kennis met Catalonië, de Catalanen en hun manier van leven.

Restaurant Reviews Tarragona

Valls

De Catalaanse keuken | Catalaanse specialiteiten | gastronomie TarragonaGal Ganxo – Valls – Mijn favoriete calçot restaurant is gevestigd in een oergezellige oude oliemolen.

Tortosa
Lo Bar Ermita – Tortosa – familierestaurant in godshuis – traditionele Spaanse keuken & tapas.

Amposta
Temps de Terra – Amposta – Ibiza in de Ebro Delta – alleen in het weekend geopend.

Sant Carles de la Rapita
Xiringuito de la Costa – Sant Carles de la Rapita – drijvend restaurant in Badia del Alfacs
Musclarium – Romantisch en luxe, deze drijvende oesterfarm/restaurant in Badia del Alfacs

Geef een reactie / Deel jouw reistips